Six Days in Fallujah

Kontroversielt krigsspill gjør comeback over ti år senere

Six Days in Fallujah er tilbake, men spillet har igjen skapt misnøye.

Victura

For drøye ti år siden – i 2009 for å være nøyaktig – jobbet en utvikler ved navn Atomic Games med et spill kalt Six Days in Fallujah. Spillet skulle skildre amerikanske styrkers kamp for å erobre Bagdad under Irak-krigen, men etter mye kritikk ble prosjektet til slutt lagt på is – frem til nå.

Six Days in Fallujah er tilbake. (Video: Victura)

Forrige uke kunne utgiver Victura avsløre at Six Days in Fallujah gjør comeback. Med en fersk trailer, som du kan se til høyre, forklarte utgiveren at spillet nå utvikles av studioet Highwire Games – bestående av tidligere Halo- og Destiny-utviklere – og planen er å slippe det på PC og konsoll sent i 2021.

Ny runde med kritikk

Kunngjøringen har blitt møtt med en ny runde med kritikk fra flere hold. I et intervju med Polygon påstår utviklerne imidlertid at spillet ikke er ment som en politisk kommentar på selve krigen, og i stedet for å skildre grusomhetene som fant sted forteller teamet at planen er å skape sympati for de amerikanske soldatene som deltok.

Ifølge utviklerveteran og Vlambeer-sjef Rami Ismail er den forklaringen imidlertid syltynn. I en lengre tråd på Twitter påpeker Ismail at krigen tok livet av utallige sivile, og hvis meningen er å utelate alle krigsforbrytelsene som ble begått under Irak-krigen kan man like gjerne lage et skytespill om noe annet.

Første gang Six Days in Fallujah ble kunngjort var det Konami som sto som utgiver. Etter all dramatikken valgte det japanske selskapet imidlertid å trekke seg, og uten penger måtte Atomic til slutt skrinlegge hele greia. Også denne gangen hagler altså kritikken, men hvorvidt Victura kommer til å føle det på samme måte gjenstår å se.

LES OGSÅ: The Division 2 hadde egentlig fått sin siste store oppdatering – nå har Ubisoft ombestemt seg »

Siste fra forsiden