Feature

«Souls» for nybegynnere

Kvier du deg for «soulslike»-sjangeren?

Elden Ring og fire andre inngangsbilletter til en verden av fantastiske spilleventyr.

Montasje, Gamer.no

To år etter spillets monumentale lansering er Elden Ring i ferd med å bli aktuelt igjen takket være den nært forestående lanseringen av utvidelsen Shadow of the Erdtree.

Elden Ring er et av de mer tilgjengelige av sitt slag, med et dypt engasjerende univers, stor valgfrihet i hvordan man bygger opp figuren sin og et massivt kart som lar deg oppdage ting i omtrent den rekkefølgen du selv ønsker.

I opptakten til den kommende utvidelsen har vi dykket ned i mylderet av den merkelige «soulslike»-sjangeren. Her kryr det av storslagne og ikke minst svært utfordrende spill, men det er faktisk også en god del opplevelser det er lettere å sette seg inn i.

De fire neste spillene klarer alle å tilpasse seg nykommere på hver sin finurlige måte:

Bloodborne

Ved siden av Elden Ring, er Bloodborne det klart mest tilgjengelige av FromSoftwares egne spill. Her bygger utviklerne videre på mange av de sentrale elementene fra de første Dark Souls-spillene, inkludert snirklende nivådesign, en brutal «gameplay-loop» hvor prøving og feiling er helt essensielt, samt en rekke knalltøffe sjefsfiender som ikke lar seg be to ganger om å ta deg av dage.

Opplevelsen krydres av en solid dose gotisk skrekk, Lovecraft-aktige monstre og et svært stemningsfullt univers som også appellerer til nykommere. Man higer hele tiden etter å se alt det mystiske spillet har å by på, og dette er en stor grunn til at spillet har stadig innehar en kultstatus.

Bloodborne.
Sony Computer Entertainment

Spillets kampsystem gjorde også en rekke endringer fra de typiske «souls»-spillene: Ikke bare er det mer tilgivende, med skytevåpen, håndvåpen som kan transformere seg i kampens hete og en mer manøvrerbar hovedperson, men det har også det helt fantastiske «Rally»-systemet.

Sistnevnte belønner aggresjon i enhver kamp, ved å la spilleren tjene tilbake noe av helsen man har mistet. Når man slår fiender like etter å ha tatt skade selv, stjeler man helse fra dem og på denne måten kan man slippe unna med litt knappehamring – noe som ellers er utenkelig i denne sjangeren.

Bloodborne er tilgjengelig på PlayStation 4 og PlayStation 5.

Star Wars Jedi: Fallen Order

Det minst «souls»-aktige spillet på listen, men likefremt et spill som tydelig har latt seg inspirere av de tre første Dark Souls-spillene på et par nevneverdige måter.

De mest åpenbare likhetstrekkene er kampsystemet, som er både presist og tilfredsstillende på en og samme tid. På de tøffeste vanskelighetsgradene er spillet svært krevende, og når man dør, er man pent nødt til å traske tilbake til åstedet for å hanke inn viktige erfaringspoeng.

Star Wars Jedi: Fallen Order.
EA

Slåssingen har et enormt fokus på timing og blokking, og føles til tider som en lyssabelsvingende lillebror av Sekiro: Shadows Die Twice (som ble lansert bare et halvt år tidligere).

Det må nevnes at spillet kanskje har desto flere elementer fra den nesten like forvirrende «metroidvania»-sjangeren: I motsetning til «souls»-spillene, forteller Fallen Order en lettfattelig og øyeblikkelig forståelig fortelling, og man låser gradvis opp stadig nye måter å utforske universet på. Da er det ekstra beleilig at nivådesignet er akkurat passe snirklende, med tonnevis av sidespor å utforske mellom de store slagene.

Oppfølgeren, Star Wars Jedi: Survivor, er angivelig bedre på de fleste punkter, men her tror jeg likevel det lønner seg å begynne med den glimrende originalen.

Star Wars Jedi: Fallen Order er tilgjengelig på PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S og Windows.

Another Crab's Treasure

Det nyeste spillet på listen er nok også det aller mest tilgjengelige: Another Crab's Treasure er et fargerikt og lettspilt eventyr som egner seg for både små og store actionhelter.

I rollen som en krabbe som leter etter skallet sitt, må man utforske havets bunn og hamle opp med et ondskapsfullt syndikat med iltre sjødyr. Bak spillets søte og uskyldige ytre skjuler det seg en overraskende interessant fortelling som tar for seg både skattejakt og depresjon.

Another Crab's Treasure.
Aggro Crab

Kampsystemet er langt mer avansert enn man kanskje skulle tro: Spillet har riktignok ikke like mye dybde som ditt typiske «soulslike», men lar deg rulle unna, parere og kontre angrep med en sylskarp gaffel du finner tidlig i spillet.

Et unikt system lar deg i tillegg samle på og bruke alminnelige gjenstander som erstatning for skallet ditt, og disse gir hovedpersonen Kril en rekke nye egenskaper og måter å spille på.

Med godt over 60 unike skall å oppdage er det masse moro å hente, og kanskje særlig for de litt yngre spillerne.

Another Crab's Treasure er tilgjengelig på PlayStation 5, Xbox Series X/S, Windows og Nintendo Switch.

Lies of P

Enkelte spill forsøker ikke engang å legge skjul på sine inspirasjonskilder, og bare etter et par minutter er det lett å se hvor utviklerne til Lies of P har hentet ideer fra. Spillet har elementer fra både Dark Souls og Sekiro: Shadows Die Twice, men er kanskje aller tydeligst inspirert av tidligere nevnte Bloodborne.

I rollen som en moderne tolkning av den levende dukken Pinocchio, våkner man til i en gotisk verden fylt med ravende gale, kostymer fra middelalderen og sterkt filosofiske undertoner. Det er et fascinerende univers, med fargesterke figurer og dyptgående mysterier, tett opptil det samme nivået Bloodborne leverer på.

Lies of P.
Neowiz

På samme måte som inspirasjonskilden har også Lies of P en måte å tjene tilbake liv man mister i kamp: «Guard Regain» omgjør en brøkdel av all skade du blokkerer til «grå helse», og dette kan du altså få til tilbake hvis du denger løs på fiender.

Dette, sammen med enorm våpenvariasjon, fantastisk designede nivåer og et oppriktig engasjerende oppgraderingssystem, gjør Lies of P til et av de aller, aller beste «soulslike»-spillene – både for nykommere og hardbarkede veteraner.

Lies of P er tilgjengelig på PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Windows og Mac.

Siste fra forsiden