Anmeldelse

Logitech MX300

I de senere årene har Logitech kjempet mot Microsoft om retten til å kalle seg verdensmestere i å lage mus for oss gamere. Til nå har kampen stått mellom IntelliMouse-serien fra Microsoft og Logitech sine Dual Optical- og Pilot-utgaver.

De fleste har vært enige om at Logitech har vært noen kløppere på å lage kvalitet, men at de har ligget noe etter med tanke på teknologisiden. Nå har begge gigantene presentert sine nye kolleksjoner, og Gamer.no har nå testet Logitech sitt nyeste forsøk på musfronten; Logitech MX300.

Optisk versjon av Pilot

Ved første øyekast ligner Logitech MX300 veldig mye på Logitech Pilot, en mus vi i Gamer.no testet for en stund tilbake. Dette er ikke småtterier, siden Pilot går for å være en av de beste ballmusene noensinne laget. Det er ikke få som har bedt en liten bønn om å få se nettopp denne musen utstyrt med det fremste som finnes av optisk teknologi på markedet. Nå har bønnene blitt besvart, og resultatet ligger på bordet ved siden av meg. MX300 kan per i dag skilte med den beste optiske teknologien som er tilgjengelig, nemlig hele 800dpi. Musene veier omtrent det samme, men siden MX300 baserer seg på optisk teknologi bærer den ikke byrden av å ha en ball plassert inne i seg. Dette gjør at den optiske musen føles mer stabil, og den beveger seg derfor mer presist. Ergonomisk sett er musene nærmest identiske. Dette betyr at musen er blant de få gode mus på markedet i dag som kan bli brukt av både høyre- og venstrehendte. Musen passer best for de som ikke har de største hendene blant oss, eller de som liker å ha et godt grep rundt musen når du spiller. For å forsikre deg nettopp et skikkelig grep har MX300 blitt behandlet slik at brukeren får et ekstra godt grep på den, noe som er kjærkomment under intense FPS-kamper (førsteperson-skyter). Som en naturlig følge av at musen er optisk behøver den ingen form for rengjøring, og i teorien skal den ikke være kresen på hva slags underlag du bruker. Likevel vil jeg anbefale deg å bruke en god musmatte fordi dette betyr utrolig mye for nøyaktigheten til musen. Du bør også være forsiktig med å få sandkorn eller støv inn i den optiske sensoren, siden dette vil fungere som en ren henrettelse av klenodiet ditt.

Musen har 3 knapper i form av de vanlige høyre og venstre museknapp pluss en liten knapp plassert like over disse. Denne er rimelig vanskelig å treff mens du holder musen på vanlig vis, og hvilken nytte den er ment å ha har jeg vanskelig for å se. De av oss som liker å bruke fjerde og/eller femte museknapp til tale- og kommunikasjons-programmer eller lignende vil savne dette, siden fjerde museknapp på MX300 i praksis er uten noen praktiske nytteområder. Teflonføttene på Logitech sine mus har fått mye skryt opp gjennom årene, og det gjelder også for denne musen. De er så glatte som en kan forvente, og eliminerer nesten behovet for ekstra glidehjelpemiddel som for eksempel Mouse Skatez. Driverne som brukes er Logitech sin Mouseware-driver, og denne gir brukeren all den funksjonaliteten en ønsker. Man kan velge hva knappene skal gjøre samt regulere hvor mye akselerasjon en ønsker å bruke. Dette er enkelt og greit å sette opp, og fungerer i praksis bedre enn Microsoft sine IntelliPoint-drivere.

Som vi har lært å forvente av Logitech sine mus bærer MX300 tydelig preg av å være en kvalitetsgnager. Ingen deler føles løse og du får et godt grep om musen med en gang. Selv med svette håndflater og søvnmangel skal du ikke klage på musen når du blir fragget opp og i mente. Knappene kjennes solide ut og det er ingen fare for at du skal trykke de ned uten at du selv vil det. Likevel reagerer de lynraskt på dine kommandoer, og det går meget kjapt å sende musetrykk på musetrykk i hodet på motstanderen. Scrollehjulet er kanskje det beste jeg noensinne har lagt mine hender på.

Konklusjon
Hvis du likte Logitech Pilot sin form, men ga den opp fordi den baserte seg på ballteknologi burde du absolutt ta en kikk på MX300. For øyeblikket kan den levere det fremste som finnes av optisk teknologi kombinert med en klassisk ergonomisk form. For fans av Logitech sine mus har du ingen unnskyldning, klikk deg til din favorittsjappe og bestill musen i dag. De som er veldig glad i Microsoft sine mus, og spesielt deres ergonomiske form bør du prøve MX300 før du eventuelt kjøper den. Gnageren er nemlig veldig responsiv, og hvis du er vant med de større versjonene til Microsoft kan den føles litt liten og følgelig noe ustabil. Det er likevel ingen tvil om at Logitech har laget et skikkelig kvalitetsprodukt og MX300 er en verdig arvtager til Pilot. Nå som den siste ballbastionen har blitt inntatt av de optiske musenes hær er det egentlig ikke lenger noen grunn til å tviholde på ballmusene, en æra er over, men ingen andre enn de mest nostalgiske har grunn til å gråte over det. Logitech MX300 kan trygt anbefales.

Siste fra forsiden