Anmeldelse

Logitech MX500

For ikke så lenge siden lanserte Logitech tre nye mus, henholdsvis MX300, MX500 og den trådløse versjonen MX700. Den minste gnageren i familien tok vi en titt på for ikke så lenge siden og nå har turen kommet til MX500.

Dette er en samme mus som MX700 hvis vi ser bort ifra at den benytter seg av en tradisjonell ledning for håndtering av signalene. Musen er en god del tyngre enn MX300 og stiller i klasse med storheten IntelliMouse Explorer 3.0, men kan de måle seg med Microsofts ener?

Samme familie som MX300
Siden MX500 tilhører samme kolleksjon er det naturlig at det første en tenker på er hva som skiller de. Ved første øyekast ser en at musen er musen er en hel del større enn MX300, som en følge av det er den også tyngre. Hvis vi ser bort fra den optiske teknologien som er lik for hele MX-serien, minner egentlig MX500 mer om Microsofts toppmodell IntelliMouse Explorer 3.0. Teknologien er også det som setter Logitech sine mus i førersetet nå om dagen. De kan skryte med hele 800 dpi og med dette er de helt der fremme på teknologifronten. Designmessig skiller også MX-serien seg fra det kjedelige og ordinære. Logitech har faktisk leid inn et nytt designbyrå til å formgi deres nye gnagere, og dette er lett å se. MX500 har ingen synlige knapper. Man har heller valgt å gjøre området der en forventer å finne musknappene til trykksensitive områder, eller usynlige musknapper om du vil. Dette er langt fra så forvirrende som det kan høres ut som, og det fungerer godt i praksis. Overflaten til musen er lik den vi finner på MX300. Dette betyr at den er behandlet på et slikt vis at du får et ekstra godt grep rundt musen, og det er både en synlig og merkbar forskjell på overflaten av musen og sidene. Dette bidrar til at du lett får festet fingrene rundt den.

Etter hvert har det blitt vanlig med en horde knapper på de dyrere musene. Det har variert fra Internettsnarvei-knapper til avanserte scrolle-egenskaper. Logitech MX500 vil ikke være dårligere og tilbyr deg hele åtte knapper. Mange gamere vil nok synes det høres flott ut å kunne plassere sine mest brukte kommandoer på musen, men i praksis fungerer ikke dette like bra. Tre av knappene har blitt plassert rundt scrollehjulet noe som fører med seg at de blir ubrukelige i spillsammenheng. De to tommelknappene er også så små og tett plassert at det blir umulig å bruke de til noe meningsfylt. Ergonomisk sett er MX500 mer interessant enn faktisk nyttig. Ved første øyekast kan den se ut som om den passer like godt til både høyre- og venstrehendte, men så fort du prøver musen finner du ut at dette ikke stemmer.

Det er et under innhakk på den venstre siden av musen hvor det tydeligvis er ment at du skal plassere tommelen. Gjør du dette blir du liggende med hånden rundt hele musen og mister en del av finkontrollen. Forsøker du å ligge litt mer bakpå musen kjenner du at sidegropen gnager seg inn i tommelen din, og bryter med hele poenget av å være ergonomisk utformet. Hvorfor man ikke har valgt en mer avrundet form er bortenfor min fatteevne. På grunn av gropa er det også vanskelig å naturlig gli over til tommelknappene, noe som bidrar til å minske nytten av de ytterligere. I praksis har du derfor ikke noen særlig mulighet for å benytte deg av de åtte knappene, og liker du å legge stemmekontroller og lignende på musen er IntelliMouse Explorer et mye bedre valg. Ergonomiproblemet er i mindre grad det samme vi opplevde med Logitech sin Dual Optical-mus, så er du mot formodning glad i denne formen vil du nok også sette pris på valgene man har tatt med MX500. Alle andre bør nok styre unna.

Kvalitetsmessig er likevel Logitech på topp slik vi har blitt vant med. MX500 er intet unntak fra dette. Knappene føles solide og motstanden er akkurat slik den bør være. Det blir sjelden registrert trykk du ikke ønsker, men musen reagerer kjapt på bevegelsene dine. Hvis en bare ser på teknologien er musen glimrende og nøyaktigere enn alt annet vi har testet til nå. I forhold til IntelliMouse Explorer 3.0 er forskjellen meget liten i praksis, men det er stor nok til at vi kan kjenne den. Scrollehjulet kjennes identisk med det vi finner på MX300, og følgelig er også dette av absolutt toppkvalitet. Som vanlig er også teflonføttene på musen glimrende. Du trenger nesten ikke Mouse Skatez med disse føttene.

Konklusjon
MX500 følger opp det Logitech sin MX-serie har blitt kjent for. Her er det høy kvalitet og ledende optisk teknologi som er hovedfokus. Dessverre er ergonomi-problemet vi er kjent med fra Dual Optical tilbake, om enn i mindre grad. Det er ingen tvil om at MX500 er en kvalitetsmus, men er den musen for deg? Liker du kjappe, mindre mus i Logitech Pilot-tradisjonen er det ingen tvil om at den tidligere omtalte MX300 er musen for deg. Denne er liten, kjapp og er basert på den beste optiske teknologien tilgjengelig for øyeblikket. Liker du større, tyngre mus kan MX500 være verdt en kikk. Du må likevel ikke finne på å kjøpe den før du også har testet Microsofts konkurrent, IntelliMouse Explorer 3.0. Sistnevnte mus har blitt en gigantsuksess blant gamere, og dette er ikke tilfeldig. Ergonomisk sett er den flere hestehoder foran MX500, men ligger noe bak på den tekniske siden. Ingen av musene sliter likevel med hakking eller andre av problemene vi kjenner fra første-generasjons optiske mus. Er du på jakt etter en større og tyngre mus er derfor IntelliMouse Explorer 3.0 fortsatt et bedre valg.

Siste fra forsiden