Lovbrudd i spill rettforfølges

Digitale forbrytelser lønner seg ikke

Et mord i Maplestory og et tyveri i Runescape får konsekvenser.

Massive nettspill setter ofte følelsene i kok, enten det gjelder seiersrusen etter å ha drept en diger drage, eller bitter krangel om hvem som får hjelmen dragen droppet. Enkelte lar følelsene ta overhånd og går litt vel langt på grunn av spillingen, og forrige uke dukket det opp to besynderlige nettspillsaker.

Ekteskapelig idyll?

Ifølge BBC kan et digitalt samlivsbrudd i Japan få alvorlige konsekvenser. En kvinne ble rasende da hun fant ut at hennes spillfigur i Maplestory hadde blitt dumpet av spillfiguren til en nettvenn. Hun tok derfor hevn ved å logge seg inn på kontoen hans og slette spillfiguren.

Nå har kvinnen blitt fengslet av japansk politi, og kan bli siktet for å ha brutt seg inn på kontoen og endret den. Hvis hun blir funnet skyldig risikerer hun opptil fem års fengsel og en bot på opptil 35 500 kroner.

Digitalt tyveri straffes

Mer oppsiktsvekkende er en dom som falt i Nederland forrige uke. PC World melder at en seksten år gammel gutt har blitt dømt til 180 timers samfunnstjeneste eller åtti dager i fengsel for å ha tvunget til seg digital eiendom i nettspillet Runescape.

6. september i fjor tvang den dømte en 13 år gammel medspiller til å overføre digitalt gull og to eiendeler til sin konto. 16-åringen skal ha kommet i håndgemeng med offeret og sparket ham i hodet og forsøkt å kvele ham. Offeret hevder også han ble truet med en kniv.

Det spesielle med dommen er at det den ikke er for legemsbeskadigelse, men for tyveri. Dommeren slo fast at de digitale eiendelene, en maske og en amulett, har verdi, og at gjenstander ikke må være fysiske for at loven skal regne dem som stjålne. Dette er første gang en dommer i Nederland har avgjort at tyveri av digitale eiendeler skal behandles på lik linje med virkelige gjenstander.

Siste fra forsiden