Anmeldelse

Microsoft IntelliMouse Explorer 3.0

Da vi anmeldte Logitech Dual Optical lovet vi å komme med flere tester av mus vi gamere er interessert i. Nå har vi testet Microsoft sin IntelliMouse Explorer 3.0, den naturlige konkurrenten til Dual Optical. Hvem har kommet best ut av det?

De tidlige optiske versjonene til både Logitech og Microsoft slet begge med det problemet at de hoppet og hakket når du bevegde de raskt bortover. Hvis du var for rask hendte det også at musmarkøren havnet i et av skjermens hjørner. Slikt tilhører fortiden nå som vi sitter med den nyeste optiske teknologien i hendene. Siden Dual Optical er Logitech sitt forsøk på å kapre gamere var det spennende å teste Microsoft sin konkurrent, og anmelderen ble i hvert fall positivt overrasket.

Microsoft sin IntelliMouse Explorer 3.0 kan I hvert fall på papiret skryte av den beste teknologien. Musen leser nemlig overflaten den ligger på 6000 ganger i sekundet, noe som er langt bedre enn konkurrentenes teknologi. Musen er basert på samme design som de tidligere IntelliMouse Explorer musene, så hvis du er vant med en slik mus vil overgangen til 3.0 ikke by på problemer. IntelliMouse Explorer har 5 knapper og et scrollehjul. Dette betyr at den har de to vanlige musknappene, et scrollehjul som kan trykkes ned og en slags todelt tommelknapp. I esken med musen finner man en bruksanvisning og IntelliPoint 4 drivere.

Hva ser vi etter?
Som i testen av Logitech Dual Optical vil vi i denne testen konsentrere oss om kvaliteten på de optiske sensorene, hvor god kontroll du har på musen, kvaliteten på teflonføttene og den ergonomiske utførelsen.

Siden Microsoft sin teknologi er den beste på markedet overrasker det ingen at vi under hele testperioden aldri opplevde at musen ikke hang med i svingene. Vi kan trygt slå fast at de ledende optiske musene på markedet har ristet av seg barnesykdommene. I forhold til ballmus merker en også hvor mye mer nøyaktig de ledende optiske musene er, derfor må man sette ned sensitivity settingen du har i din favoritt fps. Det kan også ta litt tid å bli vant med den nyvunne nøyaktigheten, men når du har først har vent deg til optisk kan det bli vanskelig å gå tilbake til ballmus. Det er helt klart at det ikke er noe som helst å utsette på teknologien, så hvordan har Microsoft løst utfordringen som ligger i de andre aspektene?

Det første som slår deg når du ser på IntelliMouse Explorer 3.0 er at den er svær. Lang og flat ligger den der, og du lurer på hvordan i all verden kan kontrollere en slik doning. Når du derimot legger hånden din på musen merker du hvordan den passer glimrende. Selv har jeg ikke så veldig store hender, og derfor ble det et mindre problem at musen var såpass lang. Likevel har jeg god kontroll når jeg fester grepet rundt musen, og etter noen timers bruk ble jeg vant med at det var slik denne musen var utformet. Etter en stund blir den derfor skoleeksemplet på hvordan en ergonomisk mus skal utformes. Her har Logitech virkelig noe å lære. Musknappene kan dessverre virke litt billige, og det skal sannelig ikke mye til for at de registrerer trykk. Dette kan bli litt problematisk hvis du skvetter under en hektisk runde Counter-Strike, siden du plutselig kan fyre av skudd uten å egentlig ville det. Mushjulet virker også som om det er av dårligere kvalitet enn hos Logitech. Når du ruller det gir det også fra seg en knirkelyd som avslører plastikk av ikke optimal kvalitet. Ellers har musen en behagelig tyngde som gjør den stabil, og som sagt en form som bidrar til kontroll. Musens teflonføtter er av både god størrelse og kvalitet. På de forskjellige overflatene vi testet musen på merket vi ikke noen motstand og den gled smertefritt dit vi ønsket å flytte musen. Dette er bra, siden dårlige teflonføtter kan føre til unøyaktighet og trøblete bevegelser.

Konklusjon

IntelliMouse Explorer 3.0 har markedets ypperste teknologi, i tillegg tilbyr Microsoft sin mus også markedets beste ergonomiske mus. Et slikt par fører til en vinner på den optiske fronten. Det er beklagelig at det tydeligvis har gått litt fort i svingene når man tenker på kvaliteten til knappene og scrollehjulet. Det bør dog nevner at kvaliteten er like god som på de aller fleste mus på markedet, men når man sammenligner med modellene til Logitech havner de hakk under. Alt i alt overskygges likevel dette og ergonomi og teknologi, og i bruk er klart IntelliMouse Explorer 3.0 å foretrekke. Dette er forresten musen som de fleste av verdens beste Counter-Strike clan NiP bruker, det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Siste fra forsiden