Anmeldelse

Microsoft IntelliMouse Optical 1.1

Vi har tidligere sett på IntelliMouse Explorer 3.0. I dag har vi tatt en kikk på lillebroren, IntelliMouse Optical. Denne musen er også flittig brukt i gaming-miljøet, men hvordan er den egentlig sammenlignet med sine konkurrenter?

IntelliMouse Optical benytter seg av nøyaktig samme teknologi som IntelliMouse Explorer 3.0. Dette betyr at begge mus leser overflaten 6000 ganger i sekundet, og medfører at en i praksis ikke kan lure musa ved å bevege den veldig fort slik en kunne lure tidligere generasjoner av optiske mus. Selv om du tar et godt grep rundt gnageren og nærmest brekker håndleddet i forsøket beveger musen seg kjapt og presist. Det er derfor ingen tvil om at leserne til IntelliMouse Optical er i samme klasse som IntelliMouse Explorer 3.0. Flere profesjonelle gamere har i det siste gått over til IntelliMouse Optical, blant disse er ScreaM fra Ninjas in Pyjamas (NiP) og Vesslan fra Nordic Division (ND).

Hvordan klarer lillebror seg?
Musen er basert på samme design som IntelliMouse Explorer 3.0, men IntelliMouse Optical er en god del mindre. Den har en noe mer bøyet form, og musen er også litt kortere. Den mest markante forskjellen er at musen har en litt ruglete følelse, mens IntelliMouse Explorer 3.0 har en helt glatt overflate. Knappene har en noe annen layout 3.0 sine. Du har to tommelknapper som er plassert på hver sin side av musen i stedet for 3.0 som har begge tommelknappene på venstre side. Dette kan forklares med at IntelliMouse Optical i motsetning til sin storebror ikke er ergonomisk formet for høyrehendte. Musen passer like godt for de som foretrekker å bruke musen med venstre hånd som for de som foretrekker høyre hånd. Begge musene har et scrollehjul av god kvalitet, men de når ikke helt opp til Logitech sine konkurrenter. Dette er det området som Microsoft behøver å jobbe mest med. For all del, scrollehjulene er av god kvalitet. Har du dog lagt dine hender på en Logitech Dual Optical skjønner du hvor bra et scrollehjul faktisk kan bli. Ellers er det viktig å merke at siden selve musen er mindre enn IntelliMouse Explorer 3.0 er også knappene en god del mindre. Her kommer egentlig hovedpoenget inn når en skal velge mellom de to musene. Foretrekker du en større mus med store følsomme knapper er IntelliMouse Explorer 3.0 det beste valget på markedet. Foretrekker du en mindre mus med den beste optiske teknologien som er tilgjengelig er IntelliMouse Optical et godt valg.

I esken med musen finner man det vanlige. En bruksanvisning og Microsoft sine IntelliPoint 4 drivere. I disse kan man velge forskjellige profiler hvis man har flere mus tilkoblet samme maskin, og en kan som gi alle knappene på musen(e) forskjellige egenskaper. Jeg har for eksempel satt tommelknappene til å ha F5 funksjonalitet, for så å ha F5 som push-to-talk knapp i taleprogrammene man bruker under clankamper. Dette er veldig kjekt slik at en kan være litt slurvete i bevegelsene og likevel få skreket ut sine meldinger. Dette kjenner man godt i tette kamper hvor fingrene skiller ut mer svette enn en trucksjåfør på landeveistur i juli.

Som tidligere sagt er IntelliMouse Optical en god del mindre enn IntelliMouse Explorer 3.0. Det var likevel litt overraskende å merke at musen er så betydelig lettere enn sin storebror. IntelliMouse Optical føles tyngdemessig som en ballmus uten ballen. Dette gjør at musen til tider kan virke litt ustabil. På den andre siden er den veldig lett og grei å styre, så den hemmer ikke reaksjonene dine på noen måte. Hvorvidt du liker tunge eller lette mus blir derfor avgjørende for om du ser på dette som positivt eller negativt.

Microsoft sine teflonføtter får som regel mye kjeft i tester, og det er ikke helt uten grunn. Føttene er ikke helt på høyde med Logitech sine, men for å være ærlig så spiller ikke dette noen særlig stor rolle. Langer du ut omkring 500 kroner for en mus og nesten like mye for musmatta har du råd til Mouse Skatez til 90 kroner. Etter at du har klistret på disse spiller det ingen rolle hvor gode føttene var til å begynne med, og det er kanskje nettopp dette Microsoft har innsett?

IntelliMouse Optical er en god mus, det er det ingen tvil om. Hvorvidt du foretrekker denne eller storebroren kommer følgelig a på hvordan type mus du foretrekker, i motsetning til hvilken av musene som kvalitetsmessig er best. IntelliMouse Optical er lett, kompakt og passer til både høyre- og venstrehendte. IntelliMouse Explorer 3.0 er stor, har store følsomme knapper, er tung og derfor stabil. På en skikkelig musmatte som fUnc eller Steelpad kan det ikke gå galt, og jeg kan garantere at du vil merke en forbedring av aimen din.

Siste fra forsiden