Anmeldelse

Thrustmaster Firestorm Digital 3

Tiden da alle spill på PC måtte spilles med tastatur er for lengst forbi. Først var det joystickene som kom, så begynte folk å bruke mus når de spilte. Etter hvert kom også gamepads til PC.

Til å begynne med var det ganske dyrt å gå til anskaffelse av en slik liten leke. Etter hvert som tiden har gått har prisene sunket betraktelig og de spenner fra like under kr. 100,- til nærmere tusenlappen. Utvalget har også blitt enormt. I denne testen tar vi for oss Thrustmasters siste tilskudd til nederste del av prisskalaen, Firestorm Digital 3. Denne gamepaden ligger i absolutt laveste prisklasse. Vi har faktisk funnet den priset så lavt som kr. 85,-.

Dårlig førsteinntrykk
Gamepaden kommer i en liten eske, i den esken finner du et stykk gamepad og en enkel installasjonsveiledning. Noe programvare eller drivere følger ikke med her, det eneste du trenger å gjøre for at kontrolleren skal fungere er å koble den til en USB-port. Enklere kan det ikke gjøres. I det du kobler den til blir den gjenkjent som en 2-aksers 8-knappers kontroller. Firestorm Digital 3 har en 8-veis d-pad, fire knapper oppe på selve kontrolleren og fire knapper til plassert som triggere foran. Særlig enklere kan det ikke gjøres. Alle knappene er i blå hardplast, det samme er d-paden. Knappene er ikke teksturert på noen måte, noe som gjør dem ganske glatte i bruk, ikke minst når du har spilt en stund. D-paden har en helt standard utforming og fungerer helt greit. Det eneste som er å utsette på den er at den er altfor løs. Det virker som om den ikke har blitt satt ordentlig på plass, noe som gir den en veldig skranglete følelse. Avtrekkerne som er plassert foran kan minne litt om dem en finner på PlayStation-kontrollerne, et oppsett som fungerer noenlunde greit. Utformingen på selve kontrolleren er ganske god, med behagelige avrundede kanter, den er dog litt i minste laget.

Det eneste som gjenstår nå er å finne et spill å spille den med. Sportspill og actionsportspill er typiske spill som passer godt sammen med en digital gamepad slik som denne. Derfor valgte jeg å installere noen EA Sport-spill og litt andre godsaker. FIFA Football 2003, NHL 2003, RalliSport Challenge og Tony Hawk's Pro Skater 3 ble installert. Det var på tide å se hva denne kontrolleren var god for. Til tross for en noe skranglete d-pad er styringa presis og god, noe som kanskje ikke kommer som noen overraskelse da dette er en digital kontroller. Det vil si at det ikke er noen form for graderte utslag her. Enten styrer du en vei, eller så gjør du det ikke. De åtte knappene gjør at du som spiller har nok knapper til å spille de fleste spill.

Å spille med en gamepad slik som denne er i mange spill klart bedre enn å bruke tastaturet. I FIFA 2003 gikk det mye bedre når jeg brukte kontrolleren enn når jeg brukte tastaturet, det blir litt som å spille på konsoll. Oppsettet av kontrollene i spillet var latterlig enkelt og etter bare kort tid var jeg i gang med første kamp. Det endte med at Rosenborg knuste Manchester United, hvor jeg naturligvis spilte som Rosenborg. Det neste jeg prøvde var NHL 2003, det fungerte heller dårlig. Samme hvordan jeg satt opp kontrollene ble det feil i det jeg begynte å spille. Altså ingen stor suksess, jeg tror dog det var mer spillet sin skyld enn det var kontrolleren sin. RalliSport Challenge ble heller ingen stor suksess. Å spille bilspill med digitale kontroller er sjelden det. Den totale mangelen på graderte utslag ofte gjør at bilen ender opp helt andre steder enn du hadde tenkt til i utgangspunktet. Sist på lista sto Tony Hawk's Pro Skater 3, et spill som alltid har gjort det best på konsoll. Ikke minst fordi en der har hatt en skikkelig kontroller i stedet for å måtte bruke tastaturet. Med gamepad til PC-en blir spillet med ett mange ganger bedre. I løpet av en times tid var spillet spilt fra ende til annen, noe som ville tatt mange ganger så lang tid om det var tastaturet som hadde blitt brukt. Rett og slett veldig ålreit.

Konklusjon
I bruk fungerer altså denne gamepaden helt greit. Til tross for litt for glatte knapper og slarkete d-pad gjør den jobben tilfredsstillende, ikke minst med tanke på den meget lave prisen. Dette er en billig kontroller og det merkes, den virker skranglete og simpel, men til den prisen kan det tilgis. De fleste gjør nok allikevel lurt i å legge litt mer penger i en kontroller, for denne mangler en del finesser som er veldig greie å ha. Startknappen glimrer med sitt fravær, noe som tidvis er et meget stort savn. Ellers mangler den analoge kontrollere, noe som er et must om du skal bruke den til bilspill eller skytespill. Dette er ting du vil få med hvis du velger en noe dyrere gamepad. Legger du til kr 80,- vil du få en Thrustmaster Firestorm Dual Analog 3 kontroller. Den har 12 knapper, en d-pad og to stykker analoge stikker.

Siste fra forsiden