Altiboxligaen er i gjeldsforhandlinger med lag og kreditorer

Arrangøren legger seg flat i åpent brev til deltakerne.

Benedichte Breistøl

DETTE ER ALTIBOXLIGAEN:

Vis mer

Norsk seriespill i Counter-Strike: GO, League of Legends og StarCraft II arrangert av House of Nerds. Ti lag/spillere deltok i hvert spill og det ble vist totalt tre direktesendte kamper i uka på TV 2 Sumo.

LGB vant Counter-Strike-delen, Lions ble beste League of Legends-lag, mens Snute gikk seirende ut av StarCraft-avdelingen.

I august ble det kjent at den TV 2-sendte Altiboxligaen ikke hadde utbetalt 180 000 kroner i pengepremier og 90 000 kroner i motiviasjonsbonus til deltakerne i konkurransen som ble avsluttet i mai.

Etter det Gamer.no kjenner til er det fortsatt ingen av deltakerne som har fått det de har krav på. Både klubber og spillere har forsøkt å komme i kontakt med arrangøren de siste fem månedene uten å få noen svar.

Onsdag kveld sendte arrangør House of Nerds ut et åpent brev til alle involverte lag, der de forklarer hva som har skjedd og beklager situasjonen som har oppstått.

– Prosjektet ble kastet sammen på kort tid og skulle vise seg at manglet altfor mange ressurser for å kunne lykkes i den skalaen alle involverte ønsket seg. House of Nerds var langtifra klare for å ta på seg en slik oppgave, og burde i retrospekt ha ventet til selskapet selv hadde fått orden på eget produkt og egen ledelse, står det i skrivet som er signert daglig leder Andreas Sollund.

– Selvinnsikten gav etter for drømmene

I brevet fortelles det om et prosjekt fylt med gode intensjoner og drømmer om at norsk e-sport endelig skulle få gjennomslag og bli like stort som utenfor våre landegrenser, men at House of Nerds aldri hadde evnene eller kapasiteten til å gjennomføre det.

– Selvinnsikten gav etter for drømmene om å lykkes, står det skrevet.

Sollund forteller om en lang og krevende byggeperide, manglende prosjektledelse og en feilslått ansettelse av ny daglig leder som skulle sørge for drivkraft. Utgiftene skal ha vært skyhøye og startkapitalen forsvant ut av konto.

– Det eneste som holdt huset oppe var ildsjelene til gründerne og støtten fra alle de som skjønte at Norge trenger et hus for å samle e-sport under ett tak, og gi muligheter for unge i alle aldre til å ha et sted der vår type ungdomskultur kunne vokse og føle seg hjemme. Dessverre sviktet House of Nerds disse miljøene da de ikke klarte å vise til annet enn et hus med total mangel på ledelse.

Andreas Sollund er daglig leder i House of Nerds, som var ansvarlig for gjennomføringen av Altiboxligaen våren 2015.

Første studiosending ble overhodet ikke slik arrangøren hadde sett for seg. Programlederne virket uerfarne, seerne ble frustrerte over dårlig bildekvalitet og på TV 2 Sportskanalen ble sendingen avbrutt før publikum ble henvist til betalingskanalen TV 2 Sumo.

Etter den katastrofale TV-debuten ble det satt sammen et nytt produksjonsteam som kunne levere et produkt innenfor intensjonene. Nye tekniske løsninger kom på plass og erfarne produsenter og dyktige folk fra miljøet bidro.

– Dessverre var premissene for ligaen allerede satt og umulig å endre for de som trådte til. Manglende informasjon gjorde økonomistyringen tilnærmet umulig. Selv om deltagere og produksjonsteam bidro til å lage mange gode øyeblikk, og på den måten tilførte Norge et vindu til vår spennende verden, var det ingen balanse i prosjektet, står det i brevet.

Les også
Klarer regjerende seriemester å ta seg til en ny finale?

Sollund forteller at House of Nerds hadde for mange interne problemer til å kunne tilby den støtten som prosjektet var avhengig av.

– Produksjonsteamet ble flere ganger lovet bot og bedring uten at dette noen gang ble innfridd. De valgte likevel å fortsette arbeidet av stolthet og respekt for alle involverte, med et felles ønske om at Altiboxligaen skulle huskes som det det var, det aller første forsøket på å formidle e-sport ut til det norske folk via nasjonal TV.

– Teamet gjorde alt de kunne for å få spillerne til å se bra ut, få konkurransene til å bli spennende, og skape et produkt det kunne bygges på fremover. Over 40 mennesker var involvert i å skape dette stykket historie, og ingen av dem har mottatt nok takk eller økonomisk kompensasjon i forhold til hva de gav prosjektet i håp om å lykkes.

Counter-Strike-laget Temp.no kom på andreplass i Altiboxligaen i våres. I august signerte alle gutta med BX3.

Kreditorer og enkelte lag har redusert kravene sine

I brevet står at det produksjonsteamet enten har avstått fra betaling eller gått med på et redusert honorar. Samtidig innrømmer de at spillerne og lagene ikke har fått samme type mulighet for dialog. Uteblivende svar og vinglete kommunikasjon førte til mye misnøye og spekulasjoner.

– Manglende oversikt over organisasjoner, lag og spillere som har deltatt i ligaen, har ikke gjort arbeidet spesielt mye lettere når House of Nerds har forsøkt å ta tak i situasjonen for å gi den informasjonen alle har rettmessig krav på.

Nå håper arrangøren at brevet kan bidra til å komme i mål og få avsluttet Altiboxligaen på en god måte. De ber om forståelse for situasjonen og forteller at kreditorer og enkelte lag har gått med på å justere ned de økonomiske kravene. Selskapet skal ha vært gjennom en oppryddingsprosess, og daglig leder hevder at House of Nerds i dag er i en hel annen forfatning enn ved årets begynnelse.

– Det er gjennomført en gjeldsforhandling med alle store kreditorer, og avtalt en frivillig akkord med 40% dekning av alle krav mot selskapet. Alle kreditorer har vist tro på selskapet etter oppryddingen, og har akseptert tilbudet. Også e-sportsorganisasjonene som hadde meldt krav til selskapet, som Oslo Lions og LGB, har akseptert.

Avslutningsvis oppfordrer House of Nerds alle uorganiserte lag og spillere om å ta kontakt for å få i gang dialogen. De ber alle med krav til selskapet om å henvende seg til post@houseofnerds.no.

– Tar lengre tid å bygge opp enn å rive ned

BX3 er den klubben som har det største pengekravet mot Altiboxligaen. Totalt har de 43 000 kroner utestående. Dette inkluderer andreplass i League of Legends, tredjeplass i Counter-Strike, samt andreplassen til daværende Temp.no som ble en del av klubben i august. I tillegg er det deltakerhonorar for samtlige lag og et par StarCraft-spillere.

Klubben er glad for at arrangøren nå tar tak i dette og rydde opp i alle løse tråder med Altiboxligaen, men er bekymret for at aktører og sponsorer vegrer seg for å involvere seg i fremtiden.

Styreleder Steffen Willumsen i BX3 er ikke imponert over House of Nerds og Altiboxligaen.

– Ligaen hadde på papiret, med involverte samarbeidspartnere som TV 2 og Altibox, potensialet til å være med å bane vei for at flere storaktører involverer seg i e-sport her til lands. Dog, på grunn av gjennomførelsen av ligaen fra arrangøren sin side håper jeg ikke at det har ødelagt det synet og forholdet som nevnte samarbeidspartnere har på e-sport. Det er en velkjent sak at det tar lengre tid å bygge opp noe, enn det tar å rive ned, sier styremedlem Steffen Wilumsen til Gamer.no.

Han reagerer på at det tok så lang tid sende ut informasjonen som nå har kommet frem.

– Jeg finner det merkelig at dette brevet kommer først et drøyt halvår etterpå og nok en gang med manglende informasjon. Det er et kjent faktum at ligaen fra start til slutt var preget av dårlig eller ingen informasjon, ingen tabelloversikt eller mulighet for seere til å følge med på utviklingen av ligaen, ei heller en premieoversikt. I ettertid av ligaen har det vært regelrett opp til klubbene å finne ut hva de eventuelt har vunnet og hvem de skal kontakte, hvor responsen fra House of Nerds har vært tildels ikke-eksisterende.

BX3 fremsetter kravet i sin helhet

BX3 sier til Gamer.no at de ikke kommer til å gå med på en nedjustering av pengekravet fra klubben.

– Da undertegnende har vært i kontakt med sponsorene av ligaen som har bekreftet at sponsormidlene ble betalt ut til arrangør på starten av sommeren, har jeg vanskelig for å forstå hvordan øremerkede premiepenger nå har en dekning på bare 40%. På vegne av klubben og ens spillere kommer vi til å fremsette et krav i sin fulle helhet for de premiepenger som de respektive spillerne har krav på, forteller Willumsen.

Celestial Gaming står oppført på tredjeplass i League of Legends-delen av Altiboxligaen, og som alle andre venter de på premien sin og deltakerhonoraret. Lagets leder, Benedichte Breistøl, vet imidlertid ikke hva hun egentlig skal fakturere for.

– Vi er faktisk usikre på hvilken plassering vi fikk i Altiboxligaen. Det ble sendt inn en klage i forbindelse med ligaresultatet, og vi venter fremdeles på et offisielt svar fra House of Nerds, sier hun og henviser til den siste kampen mellom BX3 og Lions, der Celestial Gaming hevder at Lions ikke spilte seriøst fordi de for forhånd hadde vunnet ligaen.

Nå ønsker de å høre med andre lag og organisasjoner før de bestemmer seg for å godta en redusert premie.

– Dersom andre lag i hovedsak ikke går med på det, så vil ikke vi heller gjøre det. Basert på behandlingen vi fikk, og opplevelsen vi har hatt, så er det vanskelig å være lempelig, sier Celestial-lederen til Gamer.no.

Altiboxligaen kåret tre vinnere i våres. Les mer om dem her:

Siste fra forsiden