Anmeldelse

Battlefield 2: Special Forces

Hva pokker er det du står og henger for? Lad børsa, fyll opp vannflaska og få ræva i gir – du er innkalt i spesialstyrkene.

Oppfølgeren til det populære krigsspillet Battlefield 1942 kom til stormende jubel og hjelmene i taket da det ble lansert tidligere i sommer. Nå, omkring et halvt år senere, har Battlefield 2 skaffet seg et stort brohode på spillmarkedet, og hva passer vel bedre i disse juletider enn å lansere en utvidelsespakke?

Battlefield 2 har vokst seg til et stort internettsamfunn, og det har kommet mange rop og skrik på patcher som skal fikse den ene bugen etter den andre. Spillerne har blitt hørt og EA har allerede lansert tre patcher som har fikset forskjellige skjevheter i spillet.

Forandring fryder
Med Special Forces tar Electronic Arts og Dice tingene litt videre for Battlefield 2. Det er en rekke nye kart og om man skal finne en fellesnevner ved dem, må det bli at de er mer kompakt og i mye større grad tilbyr strid i bebygde områder eller ”urban warfare” om du vil. Her er det alt fra nye småbyer til ubåtinstallasjoner og hangarskip å boltre seg på. Selv om balansen mellom de to stridene fraksjonene kan diskuteres på enkelte kart, er det utvilsomt morsomt og utfordrende med nye plasser å skrive hjem om.

Som tittelen indikerer, blir du tildelt en rekke nye fraksjoner å spille som. I Special Forces får du stille som US Navy SEAL, britiske SAS, russiske Spetsnaz, MEC Special Forces pluss noen kaukasiske og sentralasiatiske opprørs- og utbrytergrupper. Jeg hadde kanskje håpet å få de virkelig gode spesialsoldatene som israelske Sayeret Matkal, Fremmedlegionen eller norske FSK, men den gang ei.

Nytt materiell
Battlefield har alltid høstet ros for måten de har klart å inkludere omtrent alle elementer i et krigsspill og fått til det sømløse samarbeidet mellom kjøretøy og fotsoldat. Som seg hør og bør, er ingen av disse glemt i tildelingen av nytt utstyr. Det har kommet noen nye våpen og blant dem kan blant annet F2000 og forskjellige modifikasjoner av G36 nevnes. Nye kjøretøy skal det heller ikke spares på. Små ATV-er, vannskutere og bybaserte rekognoseringsbiler er blant det lettere tilbehøret, mens brukerne av godt, gammelt sovjetisk materiell har fått det noe overdimensjonerte og pansrede personellkjøretøyet BMP 3 i sitt arsenal. De allierte styrkene har til å bekjempe dette, fått en mye etterlengtet TOW montert på sin Humvee. Av de større og penere sakene har både det amerikanske Apache Longbow og russiske MI-35-Hind entret luftrommet. Selv om det kan se ut som de fleste nye glir pent inn, fant jeg fysikken på de små kjøretøyene noe falske og det er ett eller annet som skurrer ved deres bevegelser.

Jeg håpte at jeg skulle få en liten gave i fanget når jeg prøvde mine første oppdrag som de britiske SAS-styrkene. Jeg tok beina på nakken og løp mot nærmeste stridsvogn, men da jeg rundet hjørnet var det ikke det britiske monstret Challenger II som sto og ventet på meg, men en Abrahams M1A1 – som om britene ville brukt amerikansk materiell. Sann stridsvognsentusiast som jeg er, hadde jeg virkelig håpet å få se det sytti tonn tunge beistet her. Den deilige lyden og de nydelige formene kan gi en mann bul på buksa der den dundrer frem over terrenget.

I nattens mulm og mørke
Men hva er det egentlig av eksplisitte nyheter som tilbys i Special Forces, det kan da ikke bare være nye fraksjoner, brett, kjøretøy og våpen? Det hadde helt sikkert holdt i massevis for noen, men en ekstrapakke som koster noen hundre kroner burde inneholde mer enn det – og det gjør denne. Den kanskje største forskjellen fra Battlefield 2 er nattbrettene, svøpt i stummende mørke med bare noen få lyskilder rundt deg. Til dette er alle utstyrt med nattbriller, noe som bringer en helt ny dimensjon inn i spillet. Du kan velge om du vil ha denne nattoptikken på eller av, men det er klart at i stummende mørke ser du ikke mye uten. Nattbrillene har en viss batterilevetid, og når batteriene går tomme må du vente på at de lades opp – da er det ikke så mye annet å gjøre enn å sette seg i et mørkt hjørne å tvinne tomler med den svette fingeren på avtrekkeren og ørene på stilk.

Deling av goder
Sniper og Special Forces-klassene har denne gangen fått med seg et armbrøst som lar dem skyte ut en vaier de kan skli ned fra. Assault og Anti-Tank-klassene har fått en entrédregg eller gripekrok med påfølgende tau som kan kastes på for eksempel et hustak og klatres opp. Dette er morsomme elementer som er med å legge dybde i spillbarheten, og selv om man kanskje ikke føler seg som en spesialsoldat der man ruller ned en vaier ved hjelp av en trinse, gir det mye horisontal og vertikal frihet i spillingen.

Flashbang-granatene er Assault-klassens nye kjeledegge. Hvis du ser en noe sylinderformet granat ramle foran føttene dine, bør du snu deg bort med en gang hvis ikke du ønsker å se lyset de neste 20 sekundene. Selv om det ikke er slik en flashbang funker på ordentlig, later det til å ha blitt en spillkonvensjon at disse skal gi et hvitt lys over en periode, men for all del – det fungerer utmerket.

Support-klassen er ikke på slemmelista og Dice-nissen har gitt presang også her. Ved hjelp av et tåregassgevær og tåregassgranater er dette en ny og spennende måte å sette ut fienden på. Alle er utstyrt med gassmaske, og om du ikke får på deg denne før tåregassen siver ned i lungene dine, blir bildet forvrengt og uklart en stund før du ser normalt igjen – kanskje bare tidsnok til å se geværmunningen som stirrer ilsk på deg fra ti centimeters hold.

Det er selvfølgelig også morsomt å gå inn på vanlige Battlefield 2-servere gjennom Special Forces ettersom du får benytte de nye våpnene, og mange av de som ennå ikke har skaffet seg utvidelsen, får erfare flashbangen på den tungvinte metoden. Når det kommer til det rent tekniske, later ikke utviklerne til å ha vektlagt noen utbedringer siden Battlefield 2 allerede fungerer flott både grafisk og lydmessig.

Selv om det er lagt til en del nytt utstyr, gjør ellers ikke ekspansjonen noe stort ut av seg. De tingene som er en konstant pine i Battlefield 2 fortsatt til stede. Det er fremdeles de samme stygge, mer eller mindre fungerende serverlistene som kunne vært pusset opp, samtidig som lastetiden fremdeles er umenneskelig lang. Husk også at du må installere den nyeste patchen både før og etter du har installert Special Forces.

Konklusjon
Det er i det hele tatt en masse nytt innhold i Special Forces-pakken. Dice holder seg litt i nakken og prøver ikke å overgå seg selv når de allerede har et så flott spill for hende. Det nye innholdet er ikke i så stor grad med å endre Battlefield 2 i noen retning, men gir heller spillet økt dybde ved å gi spillerne større valgmuligheter og frihet. Det som egentlig savnes, er bredere fokus på de tingene som allerede er små irritasjonsmomenter i spillet. Special Forces er et positivt tilskudd til et av årets aller beste spill.

Siste fra forsiden