Besiktas Esports

– Besiktas betaler ikke spillerne sine

Norsk League of Legends-spiller går knallhardt ut mot sin tidligere klubb.

Besiktas, Tor-Steinar Nastad Tangedal/Good Game

Norske Natalie «Stratospanda» Kristiansen gikk onsdag til angrep på storklubben Besiktas, etter det hun beskriver som måneder med elendige forhold, manglende utbetaling av lønn og brutte løfter.

«Stratospanda» (nummer to fra høyre) forlot Besiktas i juni.
Besiktas Esports

I en melding på Twitter skriver «Stratospanda» at hun spilte League of Legends for den profilerte organisasjonen fra oktober 2018 til juni 2019. I den perioden kom ikke én eneste lønning til avtalt tidspunkt, og dersom den endelig kom var det alltid mellom to uker og én måned for sent.

– Allerede den første betalingen vi fikk var mange uker for sen, også har ingen på laget jeg spilte for fått betalt siden februar. Og den betalingen kom i mars, forteller Kristiansen til Gamer.no.

Trusler og brutte løfter

Hver gang spillerne tok opp problemer med klubben, hadde Besiktas alltid en god forklaring. Enten hadde de nettopp byttet bank, eller så hadde han som styrer med lønninger tatt seg ferie. Uansett hva grunnen var, kom alltid løftet om at pengene var på vei og dette var siste gangen det skulle være noe problem.

Klubbledelsen gjorde også alt for å hindre at saken kom ut, og nølte angivelig ikke med å true spillerne i stillhet.

– Det vil true vårt selskap og vår sjanse til å betale dere dersom dette blir kjent, var den faste linja Besiktas skal ha lagt seg på, ifølge Kristiansen.

Ifølge «Stratospanda» gjelder det ikke bare League of Legends-spillerne, men også andre lag, såvel som klubbens ansatte. Erfaringene hennes stemmer også overens med historien som en av PUBG-spillerne gikk ut med i sommer.

– Vi har praktisk talt spilt under Besiktas Esports-navnet siden desember uten noen betaling, og hele tiden har de lovet oss at pengene de skylder ville betales i sin helhet. Vi venter fortsatt på det nå, og det kommer sannsynligvis ikke til å skje, skrev en spiller i en Twitter-post som siden ble fjernet.

Ikke bare e-sport

Mens e-sportverdenen ofte beskyldes for å være useriøs, virker akkurat det med lønninger å være et gjennomgående problem for Besiktas. For hele 17 år siden kom daværende landslagskeeper Thomas Myhre og Arild Stavrum hjem fra et opphold i Tyrkia med millionkrav mot nettopp Besiktas.

– Det er selvsagt helt uaktuelt å signere en ny kontrakt med en klubb som ikke betaler ut lønn. At jeg ikke spilte de tre siste kampene, gjør meg ikke mye. Vi hadde ingenting å spille for. Det har egentlig bare vært kaos her den siste tiden, sa Myhre den gang til VG.

I nyere tid har også Liverpool-keeper Loris Karius vært i akkurat samme situasjon. Karius ba FIFA om å ta affære i mars etter at han, på utlån i Tyrkia, ikke skal ha fått betalt fra Besiktas. Hvordan den saken endte er uklart, men fire måneder senere er den tyske spilleren fortsatt på lån til klubben.

Les også
«Hyper» og «Rasmussen» imponerte verdenseliten i FIFA

Håper å få gjennom endringer

Det har ikke lykkes Gamer.no å få en uttalelse fra noen av PUBG-gutta. Ifølge «Stratospanda» kan det skyldes at Besiktas nå har gitt samtlige spillere munnkurv.

Forholdene for de øvrige Besiktas-spillerne skal angivelig ikke ha bedret seg.
Besiktas Esports

– Det siste jeg hørte var at Besiktas ville at alle nåværende og tidligere spillere skulle signere en taushetserklæring. [...] Dette virker for meg som enda en måte å få folk til å tie stille om situasjonen, og jeg er lei av det nå, skriver Kristiansen.

Ved å stå frem forventer «Stratospanda» at hun trolig aldri vil se en eneste krone av det Besiktas skylder henne. Til Gamer.no forteller hun imidlertid at det er viktig å belyse akkurat hva som skjer i klubben, og det faktum at klubben fortsetter å bruke penger på alt annet enn lønninger.

– Det er rart at de signerer nye spillere når de ikke en gang betaler folk som de skylder penger. De sponser jo også flybilletter til lagene sine i stedet for å betale det de skylder. [...] De tar det jo ikke veldig seriøst.

Gamer.no har ikke fått kontakt med ledelsen i Besiktas. PUBG-laget signerte for øvrig kontrakt med en ny klubb for en uke siden, mens «Stratospanda» er på utkikk etter ny klubb.

Siste fra forsiden