Bli med på astronaut­trening i VR-spillet Earthlight

Utvikleren samarbeider med NASA for å lage en fullstendig realistisk opplevelse.

Opaque Media Group

MELBOURNE (Gamer.no): Under Game Developers Conference-messen tidligere i år viste Opaque Media Group frem en teknisk demo ved navn Earthlight. Demoen var satt i verdensrommet – like utenfor romstasjonen ISS – og målet var å vise frem grensene for hva som er mulig med VR-teknologien som stadig blir mer utbredt i spillsammenheng.

Kort tid etter messen tok NASA kontakt med utviklerne og inviterte dem til Johnson Space Centre i Houston. Resultatet ble et samarbeidsprosjekt basert på den tekniske demoen, som kombinerer Opaques spillutvikling med NASAs ekspertise innen romfart.

Astronauttrening

Romstasjonen ISS svever i bane 400 kilometer over jorda.

I løpet av de siste seks månedene har utviklerne jobbet med å forvandle den korte tekniske demoen til et fullverdig VR-spill som vil la spillere oppleve hvordan det er å være en astronaut. Det er enda tidlig i utviklingsfasen, men på PAX Australia-messen som ble avholdt for et par uker siden fikk Gamer.no en smakebit på reisen Opaque ønsker å ta oss med på.

Earthlight blir et episodebasert VR-spill som inviterer oss til å delta i et virtuelt treningsprogram basert på øvelsene NASA bruker for å trene sine egne astronauter. Opaque holder mange av detaljene rundt spillet hemmelige, men ifølge studiodirektør Norman Wang vil spillets episoder gradvis bygge opp mot en vektløs utflukt rundt ISS-stasjonen – 400 kilometer ut i verdensrommet:

– Spillere vil først gjennomgå en rekke treningsøvelser her på jorda, med alt fra en sentrifugaltest som simulerer g-kreftene astronauter blir utsatt for, til øvelser i vann som brukes for å gi en følelse av vektløshet. Til slutt får de dra ut til ISS der de får muligheten til å utføre reparasjoner på utsiden av romstasjonen, nøyaktig slik ekte astronauter er nødt til, forteller Wang til Gamer.no.

Trygg i stua

Utsikten fra ISS-stasjonen om natta.

Med Earthlight kan hvem som helst få oppleve det kun ytterst få har fått være med på hittil i historien, selvfølgelig med ett stort unntak. Mens virkelige astronauter til en viss grad risikerer livet hver gang de klatrer inn i en rakett eller beveger seg på utsiden av en romstasjon, sitter vi trygt i godstolen med en finger på pauseknappen i tilfelle opplevelsen blir litt for realistisk.

Øynene våre er flinke til å lure hjernen, men det betyr ikke at vi vil merke g-kreftene i en sentrifugaltest eller at det vil kjennes som om vi er vektløse der vi svever utenfor den internasjonale romstasjonen. Hvordan Opaque vil prøve å overbevise oss om at det vi opplever er virkelig blir spennende å se.

Farer og komplikasjoner

På PAX Australia fikk vi prøve en kort demonstrasjon der man måtte trekke seg bortover markerte håndtak på utsiden av ISS-stasjonen for å komme frem til en slags boks som måtte repareres. I det man når frem til boksen eksploderer den og akkurat som Sandra Bullock i Gravity blir man kastet ut i det tomme verdensrommet. Wang forteller at farer og komplikasjoner som astronauter kan utsettes for også vil bli en del av spillet.

Slik ser Earthlight ut uten VR-briller. (Video: Opaque Media Group)

Med en varighet på kun et par minutter var det riktignok vanskelig å få et skikkelig inntrykk av hvordan den endelige spillopplevelsen vil bli. For en 360 graders smakebit på spillets utseende kan du se videoen til høyre, selv om en skarve YouTube-video naturligvis er langt fra en fullstendig VR-opplevelse.

Earthlights første episode vil lanseres tidlig neste år, og skal bli tilgjengelig på de fleste VR-plattformer etter hvert som de lanseres.

Vår skribent lot seg lure av VR.
– Jeg vet jeg er i et spill, men kroppen nekter å tro meg »

Siste fra forsiden