Bråk rundt Marc Ecko's Getting Up

Ataris Marc Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure har blitt forbudt i Australia, og verken Atari eller Marc Ecko er særlig blide.

Marc Ecko's Getting Up: Contents Under Pressure gir deg rollen som en opprører i en retrofuturistisk by under et diktatorisk styre. I dette spillet må du spre frihetens budskap ved hjelp av graffiti, og spillet er utviklet i samarbeid med den kjente graffitikunstneren Marc Ecko. Et viktig element i spillet er å gjøre jobben så raskt som mulig, før du kommer deg bort fra politiet.

For voldsomt for Australia?

For kort tid siden ble det klart at myndighetene i Australia har forbudt spillet, ettersom de mener det kan gi ungdommer tips til hvordan de skal tilsøle australske vegger med tagging. Dette er verken Atari eller Marc Ecko særlig begeistret for, og de planlegger å anke beslutningen.

Atari mener at forbudet er et ironisk tilfelle av at virkeligheten etterligner kunsten, da spillet foregår i en verden der talefriheten er sterkt begrenset (og dette er noe spilleren kjemper mot). Dessuten synes de det er svært beklagelig at man i dagens samfunn tyr til sensurpolitikk de sammenligner med bokbrenning fra tidligere tider, og stiller spørsmålstegn ved hvor det hele skal ende.

Marc Ecko selv forteller Sydney Morning Herald at han er ekstremt skuffet over at spillet er blitt forbudt, tilsynelatende fordi noen i det australske klassifiseringsstyret tror det på en eller annen måte vil promotere graffiti. Videre sier han:

- Å legge skylden på spill for alt som er galt i hjemmene våre, på skolene og gatene våre er mye enklere enn å faktisk finne ut hvordan vi skal fikse problemene som eksisterer i kulturen vår. Hvis en unge vil lære å skrive på en vegg, vil han eller hun finne ut hvordan det gjøres uansett. Mennesker har gjort det siden forhistoriske tider.

Avslutningsvis oppfordrer han politikere og andre til å være villige til å åpne seg for to artistiske medier - spill og graffiti - som de i utgangspunktet kanskje verken forstår eller setter pris på.

Den europeiske versjonen av spillet har akkurat blitt gjort tilgjengelig i butikkene, så hvis du vil finne ut om australierne overreagerer eller om dette spillet faktisk fungerer som en taggeskole for blivende graffitiartister, kan du følge lenkene under for å kjøpe det via prisguiden. Alternativt kan du lese vår sniktitt.

Siste fra forsiden