Counter-Strike: GO / Digitality X

Counter-Strike-miljøet i Norge er misfornøyd med kvalifiseringen til Digitality X

– Klar konkurransefordel til de andre nordiske lagene, mener kapteinen i Lions.

Det virker lite sannsynlig at Mikael «Ultra» Andersen og Lions dukker på Digitality X med mindre de vinner nettkvalifiseringen.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no/Digitality X

Da arrangøren bak King of Nordic nylig annonserte at de skal gjennomføre et sluttspill på Digitality X i Stavanger i sommer, var det flere sentrale personer i det norske Counter-Strike-miljøet som reagerte på gjennomføringen.

Det falt ikke i god jord at andre nordiske lag kan kvalifisere seg på nett i forkant, mens norske lag måtte gjennom en BYOC-kvalifisering på selve LAN-et i Norge. En av de som uttalte seg i artikkeltråden var lagkaptein Mikael «Ultra» Andersen i Oslo Lions.

Mikael «Ultra» Andersen i Oslo Lions er ikke imponert over behandlingene av de norske lagene på Digitality X.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

– Vet ikke helt hva jeg synes om at lag fra Sverige, Finland og Danmark kan kvalifisere rett til semifinalene via nettet, mens norske lag må møte opp i Stavanger for å spille kvalifisering. Det ligger da langt mer risiko for de norske lagene å delta i dette, skrev han.

Betydelige kostnader med reise

Han mente at også norske topplag har betydelige kostnader i forbindelse med reisen til Stavanger, og argumenterte for at de fort går i minus når kun ett lag går videre til sluttspillet.

– Sier seg selv at det i stor grad er et tapsprosjekt for de norske topplagene å delta i kvalifiseringen hvis samtlige av topplagene hadde deltatt. I alle fall tatt i betraktning at man også må ta førsteplass i hovedturneringen for å gå i pluss.

Counter-Strike-turneringen på Digitality X skilter med rundt 60 000 kroner i potten, hvor 40 000 kroner går til vinnerlaget, 17 000 til andreplassen og 6500 kroner til tredjeplassen.

Fredag gikk Digitality X ut med sin egen annonsering. Der fremgår det at de gjør noen endringer i oppsettet for Counter-Strike-delen av arrangementet.

– I tillegg vil vi holde en kvalifisering for Norge i mai (datoen blir annonsert senere), hvor vinnerlaget får fem BYOC-billetter og er seedet inn i kvartfinalen av LAN-turneringen. Dette betyr at de får 25 prosent sjanse for å representere Norge i sluttspillet mot de andre nordiske landene, står det i skrivet.

Norge får altså likevel en nettbasert kvalifisering, men vinneren må fortsatt innom BYOC-en i Stavanger og vinne tre kamper der før de kan kjempe mot de nordiske lagene. Laget som vinner nettkvalifiseringen slipper å ta med seg egne PC-er til Digitality X.

Digitality X skriver også at dersom et norsk lag ender opp med å vinne King of Nordic vil de få refunderte opp til 5000 kroner for å dekke noen av utgiftene knyttet til reisen og oppholdet.

Benedichte Breistøl er prosjektleder for Digitality X. Hun forteller at når Sverige, Danmark eller Finland holder sin LAN-finale vil det være vertsnasjonen som må innom en BYOC-kvalifisering.
Privat

– King of Nordic sin intensjon er å flytte dette konseptet rundt på flere LAN i Skandinavia og formatet vil være det samme for hver vertnasjon, forteller Benedichte Breistøl, prosjektleder for Digitality X til Gamer.no, når vi spør om kommentar på at norske lag føler de blir urettferdig behandlet.

Les også
Nordavind snudde til seier mot Riddle

Kapteinen i Lions er ikke overbevist da han får se endringene. Han mener fortsatt at de andre nordiske lagene får en alt for stor fordel i konkurransen.

– Det er fortsatt kritikkverdig at de andre nordiske landene kan spille seg rett til semifinalen hjemmefra, mens norske lag må gjennom en BYOC-kvalifisering. Det gir jo en klar konkurransefordel for de andre nordiske lagene, som kan slappe av og studere de norske lagene, forteller han til Gamer.no.

– Skivebom av Digitality X

Han er ikke særlig imponert over strukturen på turneringen, og holdt lite tilbake da vi snakket med ham mandag. Det virker lite sannsynlig at Lions, som for øyeblikket leder Telenorligaen, dukker opp hvis de ikke vinner nettkvalifiseringen. Han omtaler det hele som skivebom av arrangøren.

– Tvilsomt om Lions stiller opp med mindre vi vinner den pre-kvalifiseringen til BYOC-kvalifiseringen. Jeg støtter overhodet ikke opplegget slik det er nå, det er skivebom av Digitality X. Jeg skjønner godt at det må være en BYOC-kvalifisering siden det er et norsk LAN, men måten de løser det på er rett og slett ikke godt nok.

Gamer.no har snakket med flere lagledere som er enig i standpunktet til Lions-kapteinen.

Det er i denne salen King of Nordic-sluttspillet og resten av e-sporten på Digitality X skal foregå.
Stavanger Forum

Lions-spilleren foreslo et utvidet format på King of Nordic-turneringen i det opprinnelige innlegget i artikkeltråden, der hvert land har en nettbasert kvalifisering for plasser i kvartfinalene og best seed, mens lagene i BYOC kjemper om de fire resterende plassene.

– Det er den eneste rettferdige løsningen jeg ser for meg, selv om det betyr flere norske lag i sluttspillet, sier han.

– Videre må Digitality X fikse PC-er på stedet, samt inviterte lag til kvalifiseringen på stedet, dersom de ønsker å trekke til seg de norske topplagene. Kan ikke tenke meg at noen av de fire beste lagene i Norge tar med seg egne PC-er for å delta i en BYOC-kvalifisering. Til det er ikke opplegget og premiene helhetlig gode nok.

Benedichte Breistøl hos Digitality X er ikke fremmed for å hjelpe til med leie-PC-er dersom noen ønsker det.

– Dersom en spiller opplever det som spesielt vanskelig å få med seg egen PC til BYOC-turneringen på Digitality X, kan de kontakte oss på forhånd. Vi vil da forsøke å være behjelpelige med å skaffe en PC de kan leie under arrangementet, forteller hun til Gamer.no.

Minh «minhtwo» Pham i Tien Len er enig med sin kollega i Lions at turneringen er ufordelaktig for nordmennene, og skulle gjerne også sett et større sluttspill.

– At alle land får nettbasert kvalifisering er bra. At Norge får en mindre fordelaktig kvalifisering, er ikke bra. Samtidig synes jeg sluttspillet på Digitality X er alt for lite. Det blir ikke kåret en ekte King of Nordic med kun fire lag i et sluttspill.

Ønsker et norsk Copenhagen Games

Han savner en mer omfattende turnering der man ikke umiddelbart ryker ut, og publikum får en bedre mulighet til å bli kjent med de ulike lagene og profilene som deltar.

Minh «minhtwo» Pham i Tien Len skulle ønske King of Nordic-sluttspillet på Digitality X var mer omfattende.
Phong Vuoc Tran

– Man får ikke fulgt et lag, de vinner eller forsvinner med en gang. Det er ikke noe rom for comeback som i dobbel eliminering eller gruppespill. En så stor satsing som Digitality X bør ha en skikkelig turnering, skape en arena som på Copenhagen Games. Ingen norske lag vinner der, men det er en arena. Spiller man bra kan man få sponsorer. De kan få oppmerksomhet.

Tien Len-kapteinen liker imidlertid godt det Digitality X forsøker å skape: Et e-sportarrangement med et produksjonsnivå man ikke har sett tidligere i Norge. King of Nordic kommer med et stort team fra ESEN Studio og alt tyder på at det blir et profesjonelt show i juli.

– Digitality X skal bli det neste store, og alle lag vil ha meritter tilført merittlisten sin. Det å kvalifisere til Digitality X vil være en meritt i seg selv, uansett hvordan man presterer, fordi sluttspillet er kun fire lag.

Det er imidlertid det korte sluttspillet i King of Nordic som gjør Pham skeptisk. Han skulle ønske lagene fikk flere muligheter til å vise seg frem på.

– Slik jeg kjenner Counter-Strike-miljøet så beviser man ingenting på nett. Det er offline man skal bevise, så om det kommer noen ukjente, nordiske lag til Digitality X gjennom kvalifisering, så kommer de til å få juksestempelet med en gang. Kanskje de jukset, kanskje ikke, men et sluttspill på fire lag er for lite. Det laget som potensielt jukset seg til en Digitality X-plass taper den første kampen og bronsefinalen, men kom likevel på fjerdeplass.

– Jeg føler fokuset er å få King of Nordic og Qpad frem, ikke noe annet, avslutter han.

Digitality X arrangeres i Stavanger Forum fra torsdag 30. juni til søndag 3. juli. Festivalen skal romme både et tradisjonelt LAN, e-sportturneringer, spillmesse og cosplay. I tillegg til Counter-Strike-turneringen vil det også holdes turneringer i League of Legends og Hearthstone.

Siste fra forsiden