League of Legends - World Championship 2014

Danske «Svenskeren» må stå over VM-kamper etter rasehets

SK Gaming-spilleren får også en bot på 16 000 kroner.

«Svenskeren» må stå over et par kamper. Bildet er fra Gamescom 2014.
Riot Games

Når øynene til hele League of Legends-verden er rettet mot deg, lønner det seg ikke å la dårlige «solo queue»-vaner og rasistiske innfall få fritt spillrom. Det har Dennis «Svenskeren» Johnsen (18) antakeligvis forstått nå.

Svenskeren spiller jungle for SK Gaming, og om få dager skulle han delta i League of Legends’ verdensmesterskap i Taiwan og Sør-Korea. Den planen ble imidlertid skrinlagt etter at dansken skiftet kallenavn til «TaipeiChingChong» på Taiwansk server og snakket nedsettende til en fan. Som en konsekvens av dette fikk han nasjonal og internasjonal oppmerksomhet rettet mot seg.

Hendelsen fant sted 15. september, og i tillegg til at Svenskeren nå ikke får spille de tre første kampene i gruppespillet under verdensmesterskapet, må han også punge ut med 2500 dollar.

Unnskyldning var ikke godt nok

I tillegg til kraftige reaksjoner på nettforumet Reddit, var den taiwanske nettavisen Appledaily tidlig ute med kritikk av Svenskeren. På deres nettside finnes det også skjermdumper fra samtalene mellom jungleren og en taiwansk fan. Da samtalen fant sted, hadde Svenskeren allerede adaptert det rasistiske kallenavnet, og brukte i tillegg anledningen til å gjøre narr av fanen sine begrensa engelskkunnskaper.

I etterkant av hendelsen tok Svenskeren til mikrobloggetjenesten Twitter for å be om unnskyldning.

SK Gaming har også publisert en offisiell unnskyldning.

– Ikke rom for denne typen oppførsel

Etterpåklokskapen var likevel ikke nok til å redde Svenskren denne gang. I den offisielle uttalelsen fra Riot, kommer det også frem at dette ikke er første gang Svenskeren viser dårlig oppførsel:

SK Gaming gjorde det særlig bra under Spring Split i år. (Video: Riot Games)

– Johnsen har en historie med dårlig oppførsel bak seg. Det faktum at disse handlingene har funnet sted etter gjentatte advarsler samt kulturell sensitivitetstrening gjør at vi anser hendelsen som alvorlig tjenesteforsømmelse. Det finnes ikke rom for denne typen oppførsel i vår sport, og i alle fall ikke på verdensscenen.

I praksis betyr denne utstengelsen fra gruppespillets tre første kamper at det blir veldig vanskelig for SK Gaming å komme seg videre i årets verdensmesterskap. SK befinner seg en meget jevn gruppe med lagene Team Solo Mid, Star Horn Royal Club og Taipei Assassins.

Les også
De beste League of Legends-øyeblikkene fra 2015

Gamer har forsøkt å komme i kontakt med Svenskeren, men grunnet ulike tidssoner har det vist seg å bli vanskelig å få en kommentar.

Svenskeren er ikke den eneste som har fått rapp på fingeren av Riot Games.Tidligere i år ble norske Erend «NukeDuck» Holm utestengt fra LCS etter dårlig oppførsel »

Siste fra forsiden