Eserien

«Dødens gruppe» avgjort i siste kamp - Sarpsborg 08 videre til sluttspillet

En storslagen duell mellom Viking og Sarpsborg 08 utspilte seg i Nydalen onsdag kveld

Programleder Eirik Fure intervjuer Paulsrud og Skogland før det avgjørende oppgjøret.
Eserien

DETTE ER ESERIEN

Vis mer

Eserien er den offisielle norske ligaen i FIFA og arrangeres av Norges Toppfotball og Good Game. Lagene deles opp i fire grupper, og de to beste i hver gruppe går videre til sluttspillet. Premiepotten er på 250 000 kroner.

Les mer om Eserien og finn tabeller og resultater her »

I siste runde for gruppe B hadde samtlige lag noe å spille for. For Odd, Sarpsborg 08 og Viking handlet det om å kapre den siste plassen i sluttspillet, og ta følge med Tromsø. For gutan fra Nord-Norge kjempet Jørgen Alsaker Sande og Tobias Testad om hvem som skal få æren om å representere av å representere laget sitt i sluttspillet, sammen med Emeli Simpanen. Før kampstart lå det en nervøs stemning over backstage i Nydalen.

LES OGSÅ: Telenorligaen blir til Telialigaen

Allerede i første runde var det vinn-eller-forsvinn for Odd og Thomas Henningsen, som før runden stod med fire poeng. Kveldens aller største duell var Viking mot Sarpsborg, en kamp arrangøren hadde spart til siste runde.

LES OGSÅ: Det handler også om hvem man møter i kvartfinalen

– Du er et dyr, Thomas. Jeg blir smålig forelsket

Før runden uttalte ekspertkommentator Mats Theie Bretvik at han trodde kampen kom til å stå mellom Viking og Sarpsborg. Odd har hatt marginene mot seg så langt, og var nødt til å heve seg til et nytt nivå i siste runde. Med Henningsen bak spakene, bidro Sander «Randulle» Austad Dale med heiarop som kunne høres hele veien til Skagerak Arena.

Det blir sjeldent kjedelig når Sander Dale (t.h) er involvert.
NTF/Eserien

– Du er et dyr, Thomas. Jeg blir smålig forelsket i deg, roper Dale i det lagkamerat Henningsen tar seieren over Sarpsborg 08s Håvard Paulsrud i første del av oppgjøret.

Dale, som driver en YouTube-kanal med mer enn 140 000 abonnenter, er ikke fremmed for å komme med reaksjoner. I Eserien har det blitt en bevisst taktikk for å engasjere og psyke ut motstanderne.

– Når jeg ikke spiller selv, prøver jeg å pumpe opp Thomas alt jeg kan. Jeg sender ham energi, og så handler det også om å sende noen små stikk til motstanderne. Det er lett at de mister fokus, og heing er en del av spillet, forteller Dale.

Dessverre spilte Odd uavgjort mot Sarpsborg i første kamp, og allerede da var det klart at Telemarkslaget ikke lenger kunne ta seg videre til sluttspillet.

– Definitivt en kamp å glemme

Tromsø var det første laget til å kvalifisere seg til sluttspillet i Eserien, og i siste runde stilte Jørgen Alsaker og Tobias Testad. Duellen om hvem som skulle bli med Eemeli Simpanen til sluttspillet skapte en ekstra dimensjon rundt oppgjørene til Tromsøværingene. Laget fra nordens Paris slet litt underveis, og Testad gikk på et 1-7-tap mot Jensen fra S08 i andre kamp.

Les også
Anmeldelse: FIFA 19
Tobias Testad (t.h) fikk et tøft møte med Sarpsborg 08.
NTF/Eserien

– Cato spilte en god kamp, og dette var en horribel kamp fra min side. Jeg hadde ballen mye, men jeg sliter med å skape sjanser. Jeg bommet på straffe, traff stolpen og slet i forsvar. Etter 4-1 i sekken fra første kamp måtte jeg satse offensivt, og da er det tungt å få 5-1 rett etter avspark. Definitivt en kamp å glemme.

Tromsø var tidlig ute med å etablere satsing innen e-sport, og er det eneste laget i Eserien som har hentet en spiller fra utlandet, i Eemeli Simpanen. Magnus Sparboe, assisterende e-sportansvarlig i Tromsø IL, forteller om hva de tenker rundt e-sport i TIL:

– Vi har en langsiktig plan for hvordan vi skal utvikle e-sport i TIL. Vi har flere veldig gode spillere i Tromsø, og i dag var det Jørgen og Tobias sin tur å vise seg frem. Det er god trening for dem å være i utfordrende og stressende situasjoner, forteller Sparboe.

Når vi utfordrer Sparboe til å fortelle hvem som skal bli med Simpanen til sluttspillet, holder han kortene tett til brystet.

– Dagen i dag har handlet om spillerutvikling og kamptrening. Vurderingene om hvem som skal spille for oss i sluttspillet er en diskusjon for en annen dag, svarer Sparboe. Eemeli skal opp til eksamen om ikke lenge, så han har brukt tiden på studier denne uken, legger Testad til.

Spenning helt til siste sekund

Sarpsborg 08 og Viking fotfulgte hverandre underveis, og underveis i runden byttet de hyppig på å hvem som hadde grepet om andreplassen.

Før oppgjøret mellom Sarpsborg og Viking tippet Bretvik at Sarpsborg kom til å ta det.
Bildbyrån

– Dette er det mest spennende vi har sett hittil i Eserien. Duellen mellom Sarpsborg og Viking er utrolig morsom å følge, og det ser ut som om det bygger opp til en meget interessant duell i siste runde.

Underveis i runden var det Sarpsborg som så sterkest ut. Bretvik forklarer:

– Sarpsborg har sett best ut så langt. De har vært flinkest til å spille sitt spill i de to innledende kampene, så hvis jeg skal tippe hvem som tar det, må jeg si Sarpsborg. Paulsrud har vist seg å være bedre i 85-rating enn Skogland hittil.

LES OGSÅ: Brann overbeviste stort da gruppe A ble avgjort

Nervøs og målfattig gruppefinale

Med kniven på strupen for Paulsrud fra Sarpsborg og Skogland fra Viking var planen klar før kampen. Cato Jensen leverte fra seg stafettpinnen på best mulig vis, da han slo Tromsø hele 7-1 i andre kamp.

Cato Jensen fra Sarpsborg 08 leverte fra seg stafettpinnen i best mulig posisjon.
NTF/Eserien

– Jeg følte litt press før kampen mot Tromsø, jeg visste at jeg måtte vinne den. Håvard spilte uavgjort i første kamp mot Odd mens Viking slo Tromsø, da var det vi som var bak.

Underveis i gruppefinalen var det musestille i tilskuerområdet. Heiarop og sylskarpe kommentarer var erstattet med argusøyne og armer i kors. Like før hvilen tok Sarpsborg ledelsen etter en vakker volleyscoring, og for første gang ga publikum lyd fra seg.

– Jeg tror jeg er mer nervøs enn spillerne er. 1-0-ledelse mot en spiller av Skoglands kaliber er ingen enkel oppgave. Håvard er vanvittig god, og jeg tror den mentale styrken hans kommer til å være avgjørende, forteller Andre Østbø, trener i Sarpsborg. Jeg vet at Håvard presterer under press, han er i mine øyne landslagsaktuell, legger Jensen til i pausen.

Det var få høydepunkter i gruppefinalen, og det kunne tidvis minne om spillemåten til det italienske landslaget. Paulsrud rullet ballen mye i laget.

En kynisk 1-0 seier holdt for Sarpsborg i kampen mot Viking.
NTF/Eserien

– Det var ikke den mest seervennlige kampen, det skal jeg være helt ærlig og si. Det var nesten kjedelig å spille. Jeg hadde 1-0-ledelsen å spille på og da gjør jeg selvfølgelig det jeg kan for å sikre sluttspillet. Det var svært viktig for oss å ta oss videre til kvartfinalen.

Med en andreplass i gruppen må Sarpsborg 08 ut mot en gruppevinner i kvartfinalespillet. Paulsrud vil ikke snakke om drømmemotstandere, men velger å bruke helt andre ord:

– Det er ikke snakk om «drømmemotstander», men heller «marerittmotstander». Vi kan trekke Brann, VIF og LSK/Start, og jeg skal innrømme at jeg helst vil unngå Vålerenga. Skulle vi trekke dem, så er heller ikke det en krise. Cato og jeg er begge gode nok til å slå hvem som helst, og det skal vi vise nå i sluttspillet.

Det var en svært underholdende aften i Nydalen, og selv om avgjørelsen av gruppe B holdt på spenningen til siste slutt, kan vi få enda mer intense oppgjør i neste uke. Etter å ha truffet på vår spådom for gruppe A, kan vi kun notere 50% treff for gruppe B, da Sarpsborg tok seg videre foran Viking.

– Gratulerer til Tromsø og Sarpsborg. Nå er det bare å glede seg til neste uke, det er kanskje enda mer spennende å se hvilke lag som skal ta seg videre fra gruppe C og D, avslutter Bretvik fra studio i Nydalen.

LES OGSÅ: Georg Sautoglu og Start lekte seg tidvis med motstanderne i Eserien

Slik endte gruppe B.
Eserien

Siste fra forsiden