EA kutter samarbeidet med Battlefield-miljøer

Etablerte nettsamfunn verden over mister muligheten til å drifte egne servere i Battlefield 4.

Mandag denne uken fikk en rekke store og små nettsamfunn beskjed om at de ikke lenger blir satset på av DICE. Spillstudiet og utgiver Electronic Arts har valgt å kutte kraftig i listen over hvem som får serverlisens og hvem som får drive med serverutleie.

Blant de miljøene som er rammet i Norge er Battlefield.no og Battle.no, som totalt driftet over 100 egne, norske servere i Battlefield 3 da spillet var på sitt mest populære.

Einar Idsø er leder i Norsk eSport, som blant annet driver Battlefield.no gjennom paraplyorganisasjonen Multigamer.no. Han er svært overrasket over avgjørelsen:

– En uke før vi fikk e-posten hadde vi inntrykk av at ting var bra for alle. Vi har sett innskrenkingene komme tidligere, med små justeringer underveis fra Battlefield 2 til Battlefield 3, men det var likevel en voldsom innstramming som kom nå, forteller Idsø til Gamer.no.

– Vanskeligere å støtte opp om spillet

Idsø er ikke i tvil om at beslutningen vil påvirke Battlefield 4 sin posisjon negativt på lang sikt.

– EA ødelegger for community-byggingen, og vil tape penger på sikt. Det vil bli veldig vanskelig for enkeltpersoner og samfunnet å støtte opp om spillet. Man kan kun kjøpe spillet, leie servere eller spille på offisielle servere. Der er det ingen administratorer, og det er der fordelen med lokale spillsamfunn ligger, sier Idsø.

Battle.no forstår heller ikke mye av denne beslutningen:

– Dette kom som en bombe. Vi har hatt nært, godt og ryddig forhold til EA og DICE hele veien. Vi har gjort masse for Battlefield-miljøet, inkludert utviklingen av et sofistikert ban-system, bedriftsturneringer og TV 2 Zebra-sendte studiosendinger. Skulle man kastet ut noen ville jeg trodd det var de med et mer frynsete rykte, forteller Ingebrigt Lunde, grunnlegger av Battle.no til Gamer.no.

Les også: – Kan ikke gi bort masse Battlefield 4-servere til nettmiljøet

Kroken på døra for frivillige miljøer?

I Battlefield 3 er det 40-50 tilbydere av serverutleie på verdensbasis. Noen av disse er kommersielle aktører, andre klaner og ideele organisasjoner. Multigamer.no var en av de som kunne leie ut servere, og de har sponset sin søsterside Battlefield.no med servere siden 2002.

Kommandørmodusen vender tilbake i Battlefield 4.
Les også
Anmeldelse: Battlefield 4

Etter det Gamer.no kjenner til er Fragnet den eneste nordiske aktøren som har fått fornyet serverkontrakt med EA og DICE. Det betyr at små, ikke-kommersielle nettsamfunn drevet av ildsjeler må betale i dyrt for å fortsette å drive et lokalt servertilbud.

– Battlefield.no er en organisasjon som er her for gleden av spillet og flerspiller, og vi lener oss fullstendig på frivillig arbeid fra våre medlemmer. Det finnes ingen økonomi til å kjøpe servere av den aktøren som nå har monopol på servere i Norge, skriver Christian Dreyer, styremedlem i Foreningen Battlefield.no i en artikkel på sine nettsider.

Idsø er oppgitt over en kortsiktig tankegang fra EA:

– EA selv har hevdet at de innskrenker for å strømlinje tilbudet og beskytte serverprogramvaren. Det tror jeg ikke noe på. Her er det blåruss involvert, og det har blitt viktigere å tjene raske penger enn å bli godt likt.

Gamer.no har i hele dag, og gjentatte ganger på telefon og e-post, forsøkt å få en kommentar fra Electronic Arts og DICE.

Les også: Battlefield 4 blir en esportsatsing

Siste fra forsiden