Ekspertene har talt - disse vinner Eserien

Eserien står mellom Brann, Start og Vålerenga

Flere lag er kapable til å ta seg til finalen, men når det snakkes om hvem som vinner det hele nevnes kun ett lag.

Jonas Gjøen, Mats Theie Bretvik og Yngve Gjerde.
Privat

SLIK SPILLES SLUTTSPILLET

Vis mer

Sluttspillet spilles under Oslo E-sportfestival den 26. mai på Meet Ullevål.

Alle kampene spilles i FIFA Ultimate Team-modus. Dermed er det ingen begrensninger på valg av spillere eller ferdighetene til spillerne. Forvent et høyt tempo, mange finter og triks og store stjerner på banen.

Se program for Oslo E-sportfestival »

Støvet har såvidt lagt seg etter forrige ukes forrykende avslutning av gruppespillet i Eserien. I anledning gruppespillet 26. mai på Oslo e-sportfestival har vi hørt med kommentatorene i Eserien hva de forventer av sluttspillet, og hvem de tror tar troféet med hjem.

Sluttspillet spilles på Oslo E-sportfestival. Program finnes her »

Det blir Vålerenga og Brann eller Start i finalen

I anledning sluttspillet har vi forhørt oss med Jonas Gjøen og Yngve Gjerde. Begge kommenterer kampene i Eserien, og stemmene deres er kjente om du har fulgt sendingene underveis. Mats Theie Bretvik, studioekspert, har selvsagt også delt sine meninger om sluttspillet med oss. Når vi spør dem om hvem som tar seg til finalen, snakkes det om tre lag.

– Dette blir trolig en enkel vei til finalen for VIF. Det er ikke dermed sagt at de vil valse over over Sarpsborg, for jeg jeg tror spenningen i den kvarten vil leve et stykke ut i matchen, deler Gjøen. Jeg forventer at Sarpsborg 08 kommer til å gi Vålerenga kamp helt til døra. Ingen av disse kampene blir enkle, og jeg forventer at Vålerenga er påskrudd fra første sekund, legger Bretvik til.

Vålerenga har sett ekstremt sterke ut hele veien. Gjerde forteller hvorfor de kommer til å ta seg til finalen:

Kommentator Yngve Gjerde mener tallenes tale er tydelig; Vålerenga er et finalelag.
Privat

– De andre lagene er avhengig av at deres beste spiller skal prestere, mens Vålerenga kan slappe av litt mer, da de har Magnus Myhrhaug Kristiansen og Arkan Resul som begge er bunnsolide spillere. De var suverene i gruppespillet, og selv når de hadde det de kalte «en dårlig dag på jobben», gjorde de rent bord. Tallene fra gruppe C lyver ikke: 34 av 36 mulige poeng, 59 scorede mål (flest i Eserien) og bare 17 i mot (færrest i Eserien). Jeg tror at den første virkelig tøffe kampen for Vålerenge blir i finalen.

LES OGSÅ: Start håper å møte Ranheim i semifinalen

Dermed er alle tre enige om at Vålerenga kommer til å ta seg til finalen. Vålerenga spiller i øvre gren av sluttspillet, mens i nedre gren finner vi Brann, Ranheim, Start og Tromsø. Bretvik og Gjøen er begge enige om at Brann blir det andre laget til å ta seg til finalen, mens Gjerde har andre tanker om hvem som møter Vålerenga i kampen om seieren.

– Start blir det andre laget vi ser i finalen. Det er nærmest umulig å spå hvem som tar seg til finalen av lagene i nedre gren, men jeg tror Start har funnet formen. De har enda mer å gå på i Ultimate Team - spesielt Kasper Hornnes. Han viste seg frem som en svært teknisk god spiller i 85-rated, hvor man bare har 3-stjerners «skill moves» til disposisjon, og jeg tror vi får se ham briljere teknisk i Ultimate Team.

Enighet om at Vålerenga blir seriemestere

Alle tre er enige om at det blir Vålerenga som vil stå som vinner av debutsesongen av Eserien. Laget har vist gode takter gjennom hele gruppespillet, og bokstavelig talt ikke latt seg slå.

Les også
Anmeldelse: FIFA 19
Kommentator Jonas Gjøen føler seg sikker på at Vålerenga blir seriemestere.
Privat

– Vålerenga vinner fordi de har de beste spillerne, mener Bretvik, noe Gjøen er enig i: Det er nesten kjedelig å si det, Vålerenga vinner Eserien.

Gjerde har også Vålerenga som klar favoritt, og deler sin begrunnelse:

– Vålerenga har ikke bare én, men to svært gode spillere. Resul har virkelig herjet og spilt på seg selvtillit i Weekend League de siste ukene, med en rekke 30-0 og topp 100-plasseringer. Kristiansen er en av få i sluttspillet med erfaring fra utenlandske turneringer, som FUT Champions Cup i London og Enations Cup. Dermed tror jeg han er mer enn sterk nok mentalt til å takle presset som følger i sluttspillet. I tillegg er ikke Vålerenga avhengige av å tenke på hvordan de skal fordele kampene mellom seg. De kan spille halvparten hver, vel vitende om at lagkameraten har det som skal til for å ta Vålerenga til topps.

Årets spiller kommer fra Vålerenga

Vålerenga har som nevnt herjet gjennom gruppespillet, og både Resul og Kristiansen har blitt kåret til rundens spiller i gruppespillet. Det snakket kun om disse to når det diskuteres hvem som blir årets spiller. Bretvik tror vi får se Kristiansen vise seg som det sterkeste kortet gjennom sluttspillet.

Mats Theie Bretvik kjenner Kristiansen godt, og har stor tro på at han vil vise seg frem.
Bildbyrån

– Magnus Myhrhaug Kristiansen blir sluttspillets beste spiller. Det vil være ekstremt viktig for Magnus at han får med seg flest mulig poeng i kampen om en plass i FIFA Eworld Cup-finalen. Han kommer til å være fokusert og forberedt til helgen.

Gjøen derimot, tror det er Resul som vil våre Vålerengas sterkeste kort.

– Arkan Resul blir den den store spilleren. Han har vært mye til stede under Eserien, også når han ikke har spilt selv. Han har fått mulighet til å observere de andres styrker og svakheter på nært hold, og virker å ha den perfekte kombinasjon av selvtillit og kontroll.

LES OGSÅ: Vålerenga med stikk til kvartfinalemotstanderen: – Dere må øve

Tirsdag kveld regnet dessverre Myhrhaug Kristiansen ut at han ikke har mulighet til å kvalifisere seg til FIFA Eworld Cup finalen, noe han skrev om på Twitter. Bretvik tror ikke dette endrer motivasjonen til Kristiansen for å vinne Eserien.

– Magnus mister nok ikke motivasjonen på grunn av dette. Det er fortsatt mye å kjempe om, både hva gjelder premiepenger og FIFA-ære.

– Vi har ambisjoner om å vinne serien

Stein Wilmann, daglig leder i Nordavind, har vært en god støttespiller for Kristiansen og Resul underveis. Etter den aller første kampen i serien, som endte med et uavgjort resultat, kunne Wilmann observeres i taktikkmøte med spillerne. Etter det vant laget resten av kampene sine. Han er enig i at Vålerenga er blant favorittene, men vil på ingen måte avskrive konkurrentene.

Ekspertene tror Wilmann (i midten) kommer til å smile godt, sammen med spillerne sine.
Sindre Stien/Nordavind

– Vi er nok en av favorittene, men på grunn av 75 prosent-regelen må vi nok dele det stemplet med andre klubber som eksempelvis Tromsø. Det er også flere andre sterke lag som viste seg godt frem i gruppespillet, særlig Brann.

Når det gjelder trekningen, har Wilmann gjort seg følgende tanker:

– Trekningen ser grei ut den. Dersom vi har ambisjoner om å vinne må vi uansett slå de vi møter. Dersom vi slår Sarpsborg 08, vil vi kanskje møte Sandnes Ulf igjen, det er litt kjedelig da vi allerede møtte de i gruppespillet.

Arkan Resul har vært offensiv i sine uttalelser hele veien. Allerede før seriestart uttalte han at han så på favorittstempelet som en motivasjonskilde. Etter å ha vunnet gruppespillet var han enda mer selvsikker på seg selv, og ga følgende kommentar etter trekningen:

– Dere kan forvente dominering på høyt nivå fra oss. Vi kommer til å spille et underholdende spill, og vi skal vise alle hvorfor vi to, er de beste i landet.

Myhrhaug Kristiansen er mer forsiktig i sitt ordelag, men kjenner vi ham rett kommer han til å sende noen stikk til sine motstandere underveis i sluttspillet. Tidligere i uken fortalte han hvordan han forbereder seg til sluttspillet. Kristiansen, som trives under press og planlegger å bruke eventuelle premiepenger på å investere i sin egen FIFA-karriere ga følgende kommentar:

– Selvfølgelig har vi et stort press på oss for å prestere, men vi to er karer som trives under slikt press, noe vi har vist flere ganger tidligere. Nå er det FUT, og vi kommer til å spille mye mer underholdende i sluttspillet. Styrken i laget vårt er at vi begge er på et høyt nivå, og at vi kjemper hardt for hverandre.

Spådom av:Mats Theie BretvikJonas GjøenYngve Gjerde
1. plassVålerengaVålerengaVålerenga
2. plassBrannBrannStart
Slik ser oppsettet for sluttspillet ut.
Altibox Eserien

Gamer-skribentenes analyse:

Øvre gren:

Mjøndalens Landstad Pedersen var i forrykende form i sluttspillet, men vi tror Vålerenga setter en stopper på moroa.
Altibox Eserien

Mjøndalen er laget som har imponert mest ut i fra hva vi forventet av dem på forhånd. Martin Landstad Pedersen storspilte i siste runde, og virker som en spiller som er god til å lese kampsituasjoner og benytte mulighetene han blir gitt. Dessverre tror vi de får et tøft møte med Vålerenga, etter å ha slått Sandnes Ulf.

Vålerenga har sett helt umåtelig sterke ut. Arkan Resul har virkelig hatt det gøy med FIFA, senest da han oppnådde 25-5 i Weekend League, med et lag verdt 250 000 mynter. Å spille seg til Elite 2 med et lag verdt en brøkdel av det som er vanlig i FUT er intet annet enn veldig imponerende. Med Magnus Myhrhaug Kristiansen på laget er det vanskelig å se hvem som skal slå Vålerenga.

Nedre gren:

Tromsøs Simpanen blir knallsterk i sluttspillet.
Norsk Toppfotball/Eserien

Her er det ekstremt vanskelig å spå utfallet. Med lag som Brann, Ranheim, Start og Tromsø kunne man trodd at hver kamp var finalen.

I kampen mellom Tromsø og Ranheim, vil det alt stå og falle på hvem som sitter bak spakene. Hvis lagkapteinene Eemeli Simpanen fra Tromsø, og Sondre Voktor fra Ranheim tar begge kampene, blir dette en av de aller beste duellene i sluttspillet. Simpanen er rangert høyere på Global series-rankingen, og har spilt i store turneringen før, mens Voktor har hatt voldsom form på FUT den siste tiden.

Vi tror Tromsø vil sette en stopper for Ranheim og Voktors velkjente «Come on!».
Altibox Eserien

Hvis kampene derimot blir splittet mellom spillerne i laget, og det for eksempel blir Voktor mot Simpanen, og Johan Færaas mot Tobias Testad, blir det ikke mindre jevnt av den grunn. Skulle lagkapteinene unngå å møtes, er det veldig vanskelig å si hva som skulle skje, da hele kampbildet vil basere seg på resultatet i første oppgjør. Tromsø trekker det lengste strået og går til semifinalen.

LES OGSÅ: Tror på semifinale, selv om de mener Tromsø er det beste laget i Eserien

Brann mot Start er kampen med best forhistorie. Det er to tidligere norgesmestere mot hverandre. Starts Georg Sautoglu vant i 2013 og 2014, mens Rasmussen fra Brann er regjerende mester. I tillegg til tidligere norgesmesterne, kan vi få se de to yngste deltakerne i Eserien gå opp mot hverandre. Erland Lie Bjørneberg fra Brann er født i 2001, mens Starts Kasper Hornnes er født i 2002.

Selv om Bjørneberg har gjort en god figur i Eserien, skal gullet ikke hem til Bergen i år.
Brann.no

De fire spillerne har underveis i turneringen vist ekstrem dyktighet og at de ofte klarer å beherske seg i stressende situasjoner. Sautoglu og Bjøreberg er utrolig gode på å være tålmodige i spillet sitt, og å velge når de skal avslutte slik at det blir mest mulig effektivt. Rasmussen er dyktig i forsvar, og har blitt kjent for en analytisk måte å spille FIFA på. Av de fire spillerne er det faktisk Hornnes som er den som kan overraske mest. Sørlendingen er fantastisk på FUT, og har en helt egen evne til å drible inni boksen til motstanderne, noe som både er vanskelig å gjennomføre, og nesten umulig å forsvare seg mot.

Start viste skuffende takter i første runde, men fikk i gang maskineriet de to siste rundene, mens Brann har vært jevnt over fantastiske. Denne kvartfinalen blir forhåpentligvis avgjort med de to norgesmesterne mot hverandre, samt ungguttene mot hverandre. Brann trekker det lengste strået, men hvis Start vinner blir ingen overrasket.

Finalen

Vålerenga og Brann er lagene vi ser i finalen. Start kan trekkes frem som en outsider til å nå finalen, fordi FUT-modusen passer dem veldig bra, dessverre møtes Start og Brann i kvartfinalen, noe som gjør det tøft for sørlendingene å ta seg videre.

Vålerenga vil ta en klar seier i møtet med Brann. Resul har vært fantastisk hele sesongen og det virker ikke som om noe kan stoppe ham. Myhrhaug Kristiansen er på et annet nivå enn resten av sine kolleger, og viser en vilje og innstilling som kan bli avgjørende når det koker som mest. Erfaringen fra internasjonalt spill er også utslagsgivende for Kristiansen.

Vålerenga vinner fordi:

Vålerenga kommer til å vise muskler underveis.
Sindre Stien/Nordavind

De har det jevnt beste laget. Man har allerede sett hva de kan gjøre når kampene spilles med 85-rating, og de kan, uten tvil, være mer dominerende i FUT. De har et knallsterkt lag der begge spillerne kan vinne kamper mot alle andre i Eserien. For Vålerenga vil ikke kampfordeling være noe problem, og vi forventer at de spiller halvparten hver. Resul og Kristiansen har selv snakket seg selv opp som vanvittige favoritter, og de skuffer både oss og seere hvis de ikke står igjen med seieren når sluttspillet er ferdigspilt og trofeet blir utdelt.

Sluttspillet går av stabelen 10:00 på søndag 26. mai. Finalen spilles klokken 15:00 og kan sees live på Oslo e-sportfestival eller på Dplay »

Siste fra forsiden