ESL endrer VAC-regler

ESL åpner for at VAC-utestengte spillere får delta

Svenske Joel «emilio» Mako reagerer positivt, og håper å kunne satse på nytt.

Emilio i streaming-området på Dreamhack Winter 2016.

Forrige uke annonserte ESL at de endrer reglene for sine ESL- og IEM-turneringer med umiddelbar effekt. Regelendringen innebærer at spillere som har en aktiv VAC-utestengelse på sin Steam-konto får lov til å delta i turneringer i regi av ESL, så lenge utestengelsen er mer enn to år gammel.

Endringen fører til at spillere som for eksempel svenske Joel «emilio» Mako, franske Hovik «KQLY» Tovmassian og Gordon «Sf» Giry, og bulgarske Simeon «dream3r» Ganev har mulighet til å returnere til den internasjonale scenen. Valve har foreløpig ikke kommentert på saken, så regelendringen gjelder ikke turneringer i regi av spillutvikleren.

Håper på endringer fra Valve

Joel «emilio» Mako ble utestengt i direktesending

Vis mer

Svensken fikk VAC-utestengelse midt i en kamp mellom Team Property og Hellraisers under Fragbite Masters 9. oktober 2014. Turneringen valgte å diskvalifisere Team Property få dager senere, og «emilio» ble samtidig utestengt fra alle kommende Fragbite Masters-turneringer.

Svenske Joel «emilio» Mako deltar til daglig i Telenorligaen for BX3, og reagerer positivt på nyheten som ESL kom med.

– Det er selvfølgelig mange gode følelser rundt denne endringen, og det føles ut som et steg i riktig retning, sier en lettet Mako.

Svensken mener at det nå er mange dører som har åpnet seg for hans egen del, og at det vil gjøre at det blir enklere å satse på Counter-Strike igjen.

– Det finnes nå flere turneringer å delta på, og da er det mange flere muligheter for meg å nå de målene jeg har satt.

Med regelendringen er mulighetene for å satse stort på spillet tilbake. Mako er litt usikker på om dette er nok. Han mener at det viktigste er om Valve faktisk gjør endringer på sine regler, slik at major-turneringer kan være aktuelle.

– Jeg tror selvfølgelig at mulighetene blir større nå, siden det er mange flere turneringer å delta i. Men for at et sterkt comeback skal være mulig må endringer fra Valve sin side komme, slik at jeg kan delta på major-turneringer, sier Mako.

Her er «emilio» under Copenhagen Games 2016. Den gangen fungerte han som trener for BX3.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

Det er ikke bare svensken som har fått en utestengelse tidligere. Flere internasjonale spillere har tidligere blitt tatt av antijuksesystemet. Mako vet ikke om noen av disse kommer til å satse nå som dørene har blitt åpnet på gløtt.

– Alt er mulig om man bare vil. Jeg kan ikke snakke for de andre spillerne som har blitt utestengt, siden jeg ikke kjenner dem. Jeg har dog hatt litt kontakt med «KQLY», og han er veldig usikker på hva han vil gjøre.

«Emilio» kommer uansett til å fortsette å spille som i dag, og se hvilke muligheter som byr seg etter endringen.

Les også
Ute av WESG-kvalifiseringen

– Jeg kommer til å fortsette å spille som jeg gjør i dag, og vente på å få satt sammen et lag som kan lykkes å ta seg til turneringene som jeg kan delta i. Men som jeg nevnte tidligere, så er det jeg venter mest på å få delta i Valve sine turneringer. Hvis dette skjer, så er det mye større sjanse for at jeg blir plukket opp av et lag siden jeg vil være spilleberettiget for alle turneringer, avslutter Mako.

Siste fra forsiden