Anmeldelse

FIFA World Cup 2002

Årene etter det første FIFA-spillet ble det sakte men sikkert videreutviklet. EA sports fikk etter hvert den offisielle lisensen slik at spillernavnene ble autentiske, vi fikk kommentatorer som kommenterte spillet og fra '97 kunne spillet nytes i tre dimensjoner. Nå er det offisielle VM-spillet til 2002 her. Hva har gutta hos EA Sports funnet på denne gangen?

Side 1
Side 2
Side 3

Jeg glemmer aldri det første FIFA-spillet. Det fulgte med en demo på det i bladet PC Format der man kunne spille ett minutt lange kamper mellom England og Tyskland. Navnene var fiktive, spillerne var bare todimensjonale sprites og kontrolleren hadde bare to knapper. Allikevel var jeg og kompisene trollbundet - vi spilte og spilte mot hverandre, på tross av de begrensede mulighetene.

Det første man legger merke til når spillet fyres i gang, er først og fremst musikken. Tidligere har EA leid inn hjelp fra kjente popstjerner, som for eksempel Robbie Williams, Fatboy Slim, Chumbawamba, Blur og Garbage, men denne gangen har de gått bort fra pop/rock/techno-oppskriften og heller ansatt et orkester som står for nokså majestetisk musikk tvers igjennom.

Menyene er enkle og greie å finne frem i. De vanlige innstillingene er til stede, som hvor strenge dommerne skal være, hvor lange omganger du vil spille, vanskelighetsgrad, kameravinkel o.l. Veldig velkomment er det at du i år også får lov til å velge hvilke taster du vil benytte deg av når du spiller. Du har i tillegg til retningstastene hele ni andre taster, så det er nok å henge fingrene i. De fleste vil nok foretrekke en gamepad til et slikt spill, men undertegnende sverger fortsatt til tastaturet - da har man liksom flere fingre enn bare tomler og pekefingre til disposisjon.

Siden spillet er det offisielle VM-spillet, er det ikke så veldig mye annet å gjøre enn å spille et helt VM. Man kan selvsagt ta en treningsmatch enten mot datamaskinen eller en kompis, men spillet har ingen andre cuper eller serier man kan bryne seg på; ei heller trening som man har hatt mulighet til i tidligere utgaver. EA sports har valgt å ta med litt flere lag enn de som er kvalifisert til VM, noe som innebærer at man kan kle seg i norske landslagsdrakter og snike seg inn bakdøren. Norge er ganske dårlige (27. beste laget, tror jeg det var), og siden jeg er en stor fan av engelsk fotball, velger jeg heller Svennis' skvadron. En stor (nærmest utilgivelig) ulempe er at et helt VM bare kan spilles av én person av gangen. Skal man spille mot kompiser, blir det i så fall bare i vanlige vennskapskamper. Jeg legger også merke til at Holland ikke er representert, mens lag som Finland og Chile er med, selv om heller ikke de kvalifiserte seg til VM.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden