Momentum møter Demise – Telenorligaen

– Folk gir opp i stedet for å jobbe langsiktig

Både Momentum-leder Christian «kSwitch» Lorange og Demise-kaptein Kristian «akez» Kornbakk er enige om at norske spillere må endre mentalitet.

Tor-Steinar Nastad Tangedal/Eivind Von Døhlen/Gamer.no

SLIK SPILLES FJERDE OG FEMTE RUNDE AV TELENORLIGAEN HØSTEN 2017:

Vis mer

Kl 20:00: Tien Len - Gatekeepers
Kl 20:00: Temp - Celestial
Kl 20:00: SKAM - acapella
Kl 20:00: BX3 - Fact Revolution
Kl 20:00: Momentum - Demise

Kl 22:00: Tien Len - acapella
Kl 22:00: Fact Revolution - Celestial
Kl 22:00: Temp - Demise
Kl 22:00: SKAM - Momentum
Kl 22:00: Gatekeepers - BX3

Alle kampene spilles mandag 11. september.

Se resten av terminlisten på Telenorligaens turneringssider.

På selveste valgdagen spilles både fjerde og femte runde av 1. divisjon i Counter-Strike: GO-avdelingen av Telenorligaen. I forkant av rundene har en drøss lag endret lagoppstillingene sine, og snudd totalt på hodet forventningene til hva som skjer senere i sesongen. Nå er alt åpent igjen.

Overgangsvinduet stenger etter kampene i kveld, noe som er en del av grunnen til at spillerendringene skjedde.

På TV 2 Sumo-menyen står oppgjøret mellom Demise og Momentum. Momentum ble tippet nedenom og hjem av alle, men har beholdt hele lagoppstillingen sin. Demise på sin side har byttet ut hele laget sitt fra forrige runde, med unntak av kaptein Kristian «akez» Kornbakk.

Kampen ser du gratis på TV 2 Sumo fra klokken 20:00 »

Men det må til en mentalitetsendring

DISSE SPILLER FOR DEMISE:

Vis mer

Marius «firesenz» Bærøy Holte
Eirik «spity» Hauger
Joakim «stb» Sjøthun
Kristian «akez» Kornbakk
Jens «KneeLz» Skaret

Kaptein i Demise, Kristian «akez» Kornbakk, forteller at lagendringene kom som følge av tapet mot Acapella forrige runde. Han forteller at han ønsker å jobbe med problemer, men at mentaliteten i norsk Counter-Strike ikke er på plass.

– Vel, etter forrige serierunde så var vi åpenbart skuffet over å tape mot Acapella, spesielt på Inferno, som vi hadde full kontroll på. «hEllberg» bestemte seg for å forlate laget istedet for å jobbe med problemene. «Kasper» valgte å forlate som en konsekvens av at «hEllberg» stakk. Da satt jeg, «fletch» og «neto» igjen. Det ble snakk om vi skulle gå inn i Fact Revolution sammen, men jeg ville ikke det, og valgte heller å stable sammen et lag med folk jeg kjenner og vet hva jeg får fra, noe som gjør det lettere å styre.

Kristian «akEz» Kornbakk har moderate forventninger før kampen mot Momentum.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

Grunnet lagendringene, har kapteinen moderate forventninger til kampen mot Momentum.

– Har valgt å ikke sette noen spesifikke forventninger til kampen, men tror at vi skal kunne still sterkt selv uten trening. Fremover kommer vi til å trene for å se om vi klikker sammen, og se om der er grobunn for å satse hardt eller ikke. Tiden vil vise hva det blir av oss.

Demise ble av mange tippet til en sluttspillplass før sesongen, kapteinen sier at han selvfølgelig er skuffet over det som har skjedd etter bare tre runder.

– Skuffet ja. Åpenbart, men ikke overrasket. Det har gjennomsyret norsk Counter-Strike i alt for mange år at folk bare gir opp i stedet for å jobbe langsiktig med problemer som oppstår. Vi ligger på delt 4. plass per nå. Ingenting som tilsier at vi ikke skulle klare sluttspill. Men når folk ikke takler å tape og ha dårlige kamper uten å gi opp, vil problemet bare vedvare.

Les også
Drama før finalen i League of Legends

Demise er ikke det eneste laget som har gjort endringer. På spørsmål om hva dette skyldes, og hva man kan gjøre for å unngå dette i fremtiden har Kornbakk noen forslag.

– Det er en mentalitetsendring og en realitets-sjekk som må til. Men for å være ærlig tror jeg ikke det skjer. Jeg skjønner godt at et lag som Temp er skeptiske til å plukke opp for mange unge talenter i sin lagoppstilling. Jeg har utelukkende bygd mine to forrige lag rundt å få frem nye talenter, men blir sviktet gang på gang. Så hva er vitsen? Lurer Kornbakk på, og følger opp med:

– Vil dra frem at jeg liker det Temp har gjort med «H4RR3», de tar inn ett ungt talent i et lag med erfarne folk med gode holdninger, noe som gjør at de forhåpentligvis klarer å forme han godt, forklarer Kornbakk.

Regelendring kan være løsningen

Kapteinen forteller også at han tror en regelendring i Telenorligaen hadde vært en bra løsning på problemet med lagendringer, men sier at det vil være utfordrende.

– I utgangspunktet synes jeg at å låse lagoppstillingen før sesongen er en bra tanke. Men med dagens holdninger i forhold til å holde seg i samme lag selv etter tap kunne det endt i kaos. Folk kan for eksempel ikke møte opp til kamper fordi man ikke vil spille sammen. Kan potensielt ende opp med å diskvalifisere lag slik at folk mister plassene sine. Er en stor fallhøyde, men på sikt og for å øke profesjonaliteten vil jeg si det er bra. Men som sagt i dagens landskap kan det ende i kaos. Det går eventuelt an å begrense antall mulige lagendringer til to eller tre slik at lag ikke kan endre hele lagoppstillingen sin etter ligastart, mener Kornbakk.

– Major-turneringene til Valve har jo et slikt system, der et lag må ha en kjerne av 3 spillere for å beholde plassen. Kunne dette vært et alternativ?

– Ja, kunne jo vært et alternativ. Men det er vanskelig å opprettholde ettersom klubbene eier plassen, og ikke spillerne, sier Kornbakk og legger til.

– Om ligaen innfører et maksimum av to endringer etter sesongstart, så står klubbene fritt til å endre spillere før og etter sesong. Ved spesielle tilfeller som for eksempel at spillere legger opp eller lignende kan det gjøres unntak ved søknad, så er vedkommende nektet å delta i inneværende sesong for andre lag. Dette i tilfelle systemet skulle utnyttes for å tvinge lagbytter.

Inn til kampen mot Momentum, sier Kornbakk at laget ikke har en slagplan klar. På spørsmål om hva de frykter fra motstanderen har Kornbakk et klart svar.

– Nei vi har ikke lagt noen spesiell slagplan, den ene spilleren vår er bortreist frem til søndag, så det blir begrenset med trening før oppgjøret. Planen må bli å spille fundamentalt god og enkel Counter-Strike uten for mye fiks-faks, så skal det gå fint. AUGen til «kSwitch» er jo et fryktet prospekt for alle sammen vil jeg tro, sier han spøkefullt.

Likevel mener Demise-spilleren at de skal greie å ro i land seieren i oppgjøret, og tror det blir en grei kamp.

– Utfallet blir 2-0 til oss. Tar dem på rutinen. Kartene har jeg ingen anelse på. Alle vet jeg hater Nuke med forakt. Eller har jeg tatt det inn i varmen? Vi får se hva som skjer, avslutter Kornbakk.

Det norske miljøet har en resirkulerings-tradisjon

DISSE SPILLER FOR MOMENTUM:

Vis mer

Christian «kSwitch» Lorange
Henrik «HaugeN» Haugen
Andreas «dem0» Aslaksrud
Joakim «pushu» Gabrielsen
Christoffer «nilson» Nilson

Momentum, med Christian «kSwitch» Lorange i spissen, har beholdt alle sine spillere inn i runden, og har planlagt å beholde de ut sesongen også. Kapteinen forteller at de ikke har endret sin inngang til runden, selv om Demise har byttet ut hele laget.

– Lagendringene utgjør ikke noen forskjell i vår fremgangsmåte, vi spiller vårt spill og har selv ingen planer om å bytte spillere. Vi har slitt med å sette av tid til å trene den siste tiden, og at Demise gjør endringer burde sette de tilbake en god del. «KneeLz», som var reserve for oss første runde mot Temp, skal nå spille for Demise. Han er en veldig dyktig spiller og det blir en utfordring å spille mot han.

Lorange har mange tanker rundt lagendringene som skjer, og har i tillegg noen forslag til hva som kan gjøres for at dette skal unngås i fremtiden.

– Jeg har ikke nok innsyn i de lagene som har gjort endringer, men generelt så er det negativt å bytte spillere framfor å løse problemene som oppstår i lagene. Noen spillerbytter er så klart nødvendige, men ikke i nærheten av den resirkulerings-tradisjonen vi har i det norske miljøet. Når man skal bygge et lag, og da mener jeg et ordentlig lag, da må man hente spillere som passer de rollene som er ledig. De fleste norske lagene tar spillere som er i best form den måneden, og med en gang det oppstår et problem eller en av spillerne faller litt av på formen, så blir de bytta ut.

Han påpeker også at mange lag har for like spillere i lagoppstillingen sin.

– Man kan tydelig se i flere norske lag at de har to-tre spillere med samme roller, og da må det alltid være en som tar en for laget og gjør det han ikke er best på. Oppstår det dårlige resultater blir det da den spilleren som tar en for laget som blir bytta ut. Dette har vi sett gang på gang de siste årene. De som eier lagene, eller laglederne, må være utspekulerte nok til å ta inn spillere som kan spille de rollene som trengs å fylles, sier Lorange, og legger til et eksempel fra eget lag.

– Se på laget mitt som et eksempel. vi har satt sammen et lag hvor folk har klare roller, selv om ingen av spillerne våre er spesielt kjente eller sterke individuelt, så har vi dannet en sterk grunnmur hvor alle spillerne er komfortable og kan forbedre seg ekstremt fort. Kjemien i laget holdes da også oppe på et høyt nivå når ingen er redde for å bli byttet ut, og alle vet hva de skal forbedre seg på. Derfor mener jeg at kjemi og personlighetene i laget må passe sammen, det er det absolutt viktigste når du skal starte et lag. Resten kan man lære bort, eller forbedre seg på.

I følge Momentum-kapteinen har det vært mangel på ledere i norsk Counter-Strike lenge.

– Det har vært mye snakk om mangel på sterke ledere, og dette har alltid vært et problem i Norge. Folk vil ikke ha det ansvaret som kommer med å styre et lag, siden miljøet i Norge er så dårlig fra før. Selv har jeg aldri egentlig kunne tatt lederrollen ordentlig før nå.

Christian «kSwitch» Lorange mener de har en fordel mot Demise siden de ikke har endret lag
Eivind Von Døhlen/Gamer,no

Lorange mener også at overgangsvinduet burde stenges på et helt annet tidspunkt i sesongen enn det gjør nå.

– Telenorligaen valgte et dårlig tidspunkt å lukke overgangsvinduet på synes jeg, overgangsvinduet burde stenges etter 7. runde, siden det da er tre ukers pause. Så klart er det ikke Telenorligaen sin feil at lag bytter spillere, det er bare slik kulturen vår alltid har vært, og den bør endres om vi skal se Norge på verdenstoppen igjen, konstaterer Lorange.

Fokuserer på eget spill

Mandagen har enda en dobbelrunde, og alle lagene må forberede seg på å spille to kamper til kvelden.

– Vi er fortsatt i startfasen i laget vårt, vi har valgt ut de fem kartene vi skal fokusere på, og kopiert mye fra proffe lag i forhold til oppsett, rotasjoner og taktikker. Det har også blitt gjort mye teoretisk arbeid fra meg og «dem0» for å finne ut hva som passer spillerne våre best. Vi har bare ett fokus, og det er å forbedre oss som et lag, og gjøre så godt vi kan resultatmessig. Enkeltspillerne i laget har også ansvaret for at de spiller nok slik at de føler seg komfortable med sitt eget ferdighetsnivå. At dobbelrundene er så tidlig i ligaen er ganske negativt for nydannede lag som oss. Det blir tøft, men vi har troen på at vi skal kunne levere vårt beste, sier en håpefull kaptein til Gamer.no.

Laget har også lagt inn mye trening på spesifikke kart, hvor de har utelatt to av de potensielt sju kartene man kan spille. Lorange begrunner dette på følgende måte.

– Vi vil ikke kommentere hvilke kart vi lar være ute, men grunnen er at man har to kart man kan velge bort i Telenorligaen, og derfor kan man egentlig alltid ha to kart man aldri trenger å spille. Vi ble enige sammen at vi fjernet de to kartene som flest av oss var ukomfortable på, og legger ekstra stor innsats på de fem vi har valgt.

Lorange forteller at alle spillerne til Demise er gode, men at fokuset kommer til å ligge på eget spill.

– De er alle dyktige spillere, men vi kommer til å fokusere på vårt spilll. «KneeLz» er den spilleren jeg kjenner best, han er dyktig og uforutsigbar. Styrken vår er lagspill og de må jobbe som et lag om de skal slå oss.

Om kamputfallet, er Momentum-kapteinen optimistisk og mener de har stor sjanse til å stikke av med poengene.

– Lagendringene i Demise gir oss en betydelig større sjanse for å vinne, jeg tror vi vinner på vårt eget kartvalg, men kan fort bli en 2-0 i vår favør om vi leverer en god kamp. Siden de er et såpass nytt lag tipper jeg de vil spille Cache eller Mirage som alle andre norske mikslag gjør, avslutter kapteinen.

Siste fra forsiden