Norges E-sportforbund - Norges Idrettsforbund

Full splid mellom E‑sportforbundet og Idrettsforbundet

– Umulig å samarbeide nå, sier NIF etter at NESF inngikk millionavtale med utenlandsk bettingselskap.

F.v. Lars Peter Østrem (breddeansvarlig), Bendik Stang (styreleder) Comeons Stian Røsvik Bjørstad og og Jack Holand (generalsekretær) under pressekonferansen.
NESF

Norges E-sportforbund forteller onsdag at de har inngått en toårig sponsoravtale med det utenlandske bettingselskapet Comeon. Dette melder VG.

– Verdien på avtalen er konfidensiell, men totalt sett dreier det seg om en del millioner kroner i året. Den totale rammen avhenger litt av nivået på aktivisering av rettigheter i avtalen, men vi er uansett sikret et svært solid grunnbeløp, sier Jack Holand.

Generalsekretær i Norges E-sportforbund Jack Holand.
NESF

Ifølge generalsekretær i forbundet, Jack Holand, ble sponsoravtalen inngått etter at et forsøk på samarbeid med Norges Idrettsforbund falt i fisk.

– Vi vil gjerne ha et samarbeid med NIF, men de har lukket døren. Derfor måtte vi gjøre noe for å skaffe midler nok til å utvikle vår egen organisasjon, og ansette folk. Mens vi har drevet på dugnad, så jobber vi opp mot organisasjoner internasjonalt som har hundre ansatte, sier han til VG.

Holand hevder også at grunnen til at NIF falt fra som samarbeidspartner handlet om hvilke spill de godtok som sportsgrener. Skytespill som Counter-Strike: GO og Fortnite får ikke innpass i IOC, mens sportspill som FIFA gjør det.

I en pressemelding sendt ut senere samme dag hevder Holand likevel at de ikke er i konflikt med NIF.

– Det er viktig for meg å påpeke at NESF ikke har stengt noen dører mot NIF. Selv om vi nå har konkurrerende hovedsponsorer, er ikke det noe rødt lys for vår del. Vi ønsker å fortsette både samarbeid og dialog, sier Holand.

Idrettspolitisk talsperson i NIF, Per Tøien, bestrider påstandene fra Holand i samme artikkel, og sier at NIF ikke har lukket døren for e-sport. Prosessen skal også ikke ha handlet om hvilke spill som kan inkluderes. Han sier også at det er opp til Idrettstinget om NESF kan tas opp som særforbund, ikke NIF.

– Helt umulig med samarbeid

I en pressemelding forteller NIF at det vil være umulig å samarbeide med Norges E-sportforbund nå, nettopp på grunn av samarbeidet med den utenlandske spillaktøren.

– De utenlandske spillselskapene har som mål å undergrave norsk idretts og norsk frivillighets viktigste inntektskilde. Idrettstinget har enstemmig understreket norsk idretts støtte til den norske spillmodellen og Norsk Tipping. Avtalen som nå er inngått vil umuliggjøre et eventuelt fremtidig samarbeid med Norges E-sportforbund, sier president i Idrettsforbundet, Berit Kjøll i pressemeldingen.

President i NIF, Berit Kjøll.
Geir Owe Fredheim/NIF

Kjøll synes videre at det er trist at et nyetablert forbund som på sin side hevder at de ønsker å bli medlem hos dem velger en slik vei, etter at de har hatt en lang dialog. De ser på det som positivt at e-sportmiljøene har knyttet kontakt med norske idrettslag, og at de vil jobbe videre med dem.

Les også
– Det er uvanlig for meg å ikke dø en eneste gang

– NIF skal fortsatt ha en god og konstruktiv dialog med e-sportmiljøene, og med idrettslagene og særforbund som tilbyr e-sport for sine medlemmer. Vi ønsker å bidra til at disse miljøene fortsatt kan finne sin plass i idrettens klubbhus og idrettshaller. Men denne dialogen kan i fortsettelsen ikke skje med Norges E-sportforbund. Den døren har de dessverre selv valgt å lukke, sier Kjøll.

Den norske spillmodellen per dags dato gjør at det meste av lovlig spillaktivitet skjer via Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. NIF stiller seg bak denne modellen, og forventer at den fortsetter fremover.

– NIF forventer at Stortingets vedtak om å opprettholde enerettsmodellen blir respektert og at tilsynsmyndighetene følger opp eventuelle aktiviteter fra ComeOn og Norges E-sportforbund som kan innebære brudd på pengespillregelverket, sier Kjøll.

Hevder de vil holde seg innen norsk lov

Som en del av avtalen med bettingselskapet plikter NESF seg til å fronte dem som hovedsponsor. I VGs sak hevder Holand at de skal holde seg innenfor norsk lov, selv om de fronter bettingselskapet. Det er i dag ikke lov å drive med markedsføring rettet mot norske kunder fra utenlandske bettingselskaper, men Holand tenker at det vil være umulig å håndheve loven i en strømmesending over internett.

I en artikkel i NRK i februar stilte Holand og NESF seg kritiske til Norsk Tippings inntog i norsk e-sport.

– Jeg vet at det er 18 års aldersgrense på pengespill, men pengespillene er på plattformer der barn og ungdom er. Er det der Norsk Tipping vil være? Er det der de vil tjene pengene sine, spurte han til NRK.

Kun en dag etter gikk forbundet ut på Facebook og oppklarte hva de egentlig mente. Da hevdet de at spilling på e-sport var en positiv og naturlig del av e-sport, og at det de egentlig mente var at å sikre at betting ikke ble gjort attraktivt for barn under 18 år.

Gamer.no har spurt NESF og Jack Holand om de ikke ser ingen betenkeligheter i å omfavne utenlandske bettingaktører, samtidig som de stiller seg kritisk til hvordan betting kan vinkles mot mindreårige i e-sport. Vi har ikke fått svar ennå.

I helgen arrangerte Norges E-sportforbund og Lier IL en breddeturnering i Overwatch der øvre aldersgrense var 18 år. Gamer.no har spurt om forbundet kommer til å fortsette med turneringer og arrangement rettet mot barn og unge under 18 år nå som Comeon er med på laget. Vi har ikke fått svar ennå.

Norges E-sportforbund har eksistert en god stund, men fikk en ny begynnelse i fjor høst. Forbundet har blant annet som mål å bygge breddekultur i e-sporten, bidra som rådgiver og kvalitetsorgan for e-sportaktører i norge, hjelpe norske utøvere med juridisk rådgivning og støtte i kontroaktsforhandlinger. De ønsker også å få til et større internasjonalt e-sportarrangement i Norge.

LES OGSÅ: Slik er Norges E-sportforbunds fokus i 2020 »

Vi gjør oppmerksom på at Gamer.no eies av Good Game AS som drifter Telialigaen. Ligaen har blant annet Norsk Tipping som sponsor.

Siste fra forsiden