Gjenopplev den iranske revolusjonen

En tidligere Rockstar-regissør vil åpne øynene våre - og det blir kontroversielt.

Iran er verdens 18. største og 17. mest folkerike land, og har vært åstedet for noen av verdenshistoriens mest betydelige kapitler. Likevel kan det virke som om vi i Vesten mangler særlig innsikt i hva som har foregått i det digre midtøstlandet. Spillmediet er en tilgjengelig og effektiv måte å fortelle historier på, og nå ønsker en tidligere Rockstar- og Remedy-ansatt å vise oss den iranske revolusjonen av 1979.

Iranske Navid Khonsari har lang erfaring med spillutvikling, og har blant annet jobbet som mellomsekvensregissør for store utviklere som Rockstar og Remedy. Resultatet av arbeidet hans kan du for eksempel se i spill som Grand Theft Auto: Vice City, Max Payne og Alan Wake.

Dette er ikke Iran anno 1979, men Alan Wake.

I 2005 forlot han Rockstar til fordel for å stifte sitt eget selskap, Ink Stories. De jobber med generell multimedieproduksjon, inkludert spill. Et av deres prosjekter, 1979: The Game har skapt en viss interesse, og Khonsari har blant annet blitt intervjuet av Russia Today (video nederst) hvor han snakker litt om det unike spillet.

– Det handler ikke om at de onde jakter på de gode, eller omvendt. Figurene kan være iranske, amerikanske, for demokrati eller for teokrati. Det kan være snakk om at de tjener penger på å snike inn alkohol eller at de vil forsikre seg om at alle følger Islams regler. Disse er ulike historier, og jeg tror at å kunne fortelle de og la folk spille de åpner en helt ny spillsjanger, sier Khonsari i klippet.

Sosial dialog

Lite vites om hvordan spillet vil fungere rent mekanisk, men det høres ut som et konsept som kunne fungert utmerket i eventyrspillrammer. Handlingen tar i hvert fall utgangspunkt i okkupasjonen av den amerikanske ambassaden, og du starter som en amerikanskfødt statlig oversetter med iranske aner. Oppdraget hans er å løslate amerikanske gisler. Etter hvert skal du få spille opptil ti ulike figurer.

– Et av hovedmålene var å starte en slags sosial dialog blant de som spiller det. Ikke bare i Vesten, men verden over. Ting er ikke så sort/hvitt når du forstår både offeret og provokatøren.

Den iranske revolusjonen av 1979 var todelt, og essensen var at makten ble overført fra et monarki styrt av en Shah til et såkalt teokrati ledet av det åndelige overhodet Ayatolla Khomeini. Mest synlig ble den kanskje da en folkemengde, i stor del bestående av studenter, okkuperte den amerikanske ambassaden. Dette dominerte mediene verden over, særlig siden revolusjonen markerte en overgang fra et forholdsvis vestlig og sekulært land til et mer tradisjonelt og religiøst.

Det vites ikke noe om når 1979: The Game kommer, eller hvilke konsoller du bør eie for å spille det. Det er for øvrig ikke det eneste spillet som er på vei, men Garshasp går mye lengre tilbake i tid.

Iran er foreløpig underlagt en handelsblokkade av USA som en konsekvens av den politiske spenningen mellom de to landene, og det forventes at spillet vil skape kontroverser over dammen.

Intervju.

Siste fra forsiden