Intervju

Kristoffer «TargA» Marthinsen

Han hadde lenge mental blokk mot Protoss

Nå er norske «TargA» blant Europas beste StarCraft-spillere.

Adrian Holm/Gamer.no/Blizzard

OSLO (Gamer.no): Det tar lang tid å bli god i StarCraft II. Ikke bare krever det flere titalls timer tørrtrening hver uke, hvor alt du prøver på er å bli litt mer effektiv, slik at du kan skvise ut én eller to flere enheter enn det du klarte sist. Du må også følge med på hva de andre toppspillerne gjør, lære deg alle de populære strategiene og ikke minst: Forberede deg til alle turneringene du har på planen denne måneden.

Det kan være litt vanskelig å forstå hvor spillerne finner motivasjonen. For Kristoffer Marthinsen, bedre kjent under kallenavnet «TargA», er svaret delt.

– Det er jo først og fremst fordi jeg har en lidenskap til spillet. Jeg synes fortsatt at det er gøy. Samtidig synes jeg det er veldig kjekt å reise rundt på turneringer i ulike deler av verden. Og når du har kommet til et visst nivå får du jo en liten fanbase, noe som gjør at det ville føles dumt å gi seg. Spesielt når man får så mange hyggelige kommentarer.

Hardt arbeid

TargA er 24 år gammel og kommer fra Stavanger. Han er også en av Europas beste zerg-spillere i StarCraft II. Her til lands er det kun Jens «Snute» Waller Aasgaard som kan måle seg når det gjelder ferdigheter og popularitet. TargA har vært en del av det europeiske e-sportmiljøet ganske lenge, og ble blant annet sendt til Sør-Korea for å konkurrere i WarCraft III lenge før StarCraft II kom ut. Når jeg spør hvordan man blir så flink i disse spillene, er han ikke i tvil.

– Det er hardt arbeid, til syvende og sist. Men du må arbeide på rett måte også. Det er mange som gjør ting feil når de trener for å bli bedre i StarCraft, og jeg gjør ikke alt rett jeg heller. Jeg har mye jeg kan bli bedre på. Det er som sagt viktig å jobbe hardt, men det er like viktig å jobbe riktig.

– Er det ikke litt naturtalent inne i bildet også?

– Nei, det tror jeg ikke. Om du er heldig har du noen som kan hjelpe deg med å påpeke ting du må bli bedre på. På skolen lærer man å kopiere og repetere. Hvis læreren viser deg et mattestykke, må du kopiere det han har gjort og repetere det. Det er de samme prinsippene som gjelder om du vil bli god i dataspill, eller alt annet også egentlig.

Money talks

Det er første gang jeg møter TargA ansikt til ansikt. Han virker litt sliten, da han nettopp har holdt et lengre foredrag for Medietilsynet om livet som profesjonell StarCraft-spiller. Allikevel er han høflig og reflektert, og han tar seg god tid til å svare når jeg spør ham hvordan det er å være en del av StarCraft-scenen i dag.

Det verste med e-sport er at det er en veldig usikker inntektskilde. Det er hele tiden en risiko man må leve med.

– Det beste er at det er et veldig godt samhold, i alle fall i det europeiske miljøet. Alle kjenner alle, liksom. Dessverre er det jo fortsatt et ganske lite miljø, noe som gjør at det ikke er så mye penger å hente hvis du er uheldig en periode. Det er egentlig det verste med e-sport, at det er en veldig usikker inntektskilde. Det er hele tiden en risiko man må leve med.

– Det hadde kanskje hjulpet litt om lagene var bedre rustet til å støtte spillerne sine?

Les også
Anmeldelse:

– Ja, hvis alle de norske spillerne hadde fått en million kroner i lønn i året, for eksempel, hadde det hjulpet veldig, svarer han med et flir.

– Ellers hadde det vært veldig bra om vi fikk et laghus i Oslo hvor de norske spillerne kunne spille og trene sammen. Men da måtte vi hatt skikkelig gode forhold, og det kreves svært mye ressurser for å få til noe sånt som fungerer ordentlig.

Det blir fort klart at TargA vet hva han snakker om, og at han har mye lidenskap til e-sport. Han har tross alt vært en sentral brikke i det norske e-sportmiljøet i mange år. Det har tatt ham utenkelig mange timer bak tastaturet for å komme dit han er i dag, og jeg begynner å lure på hvordan en slik livsstil har påvirket livet hans ellers.

– Tja, jeg har kanskje blitt litt mer voksen med tiden? Dette har jo blitt jobben min, og jeg har fått muligheten til å reise rundt og oppleve nye kulturer. Jeg har lært ufattelig mye fra mennesker som kommer fra de stedene jeg har vært. I e-sport er det mange mennesker som kommer fra vidt forskjellige kulturer, så du lærer å tilpasse deg de ulike sosiale situasjonene.

– I tillegg er det mange ting jeg innser at jeg burde ha gjort bedre i fortiden. Praktiske ting, som at jeg burde ha startet et enkeltmannsforetak for å holde bedre styr på økonomien.

– Hvordan har forholdet til e-sport endret seg med årene?

– Jeg har endret litt holdning til koreanerne. Før var jeg overbevist om at de var guder som det var umulig å slå. Nå forstår jeg at vi er nesten like gode som dem, at det er svært lite som skiller dem fra oss rent ferdighetsmessig. Jeg har også lært hvordan jeg skal forberede meg til turneringer. Før var det dessuten lettere å spille mye, så jeg kunne spille i ti timer uten å tenke noe over det. Nå tenker jeg at det er minst like verdifullt å finne noen flinke som jeg kan trene med, noen jeg kan diskutere strategi med og slikt.

TargA slår «HerO» i kvartfinalen til DreamHack Valencia, hans så langt største prestasjon.

Med marginene mot seg

TargA regnes altså for å være en av de beste spillerne i Europa. Allikevel har han til gode å vinne noen stor tittel utenfor Norges grenser. Hans største prestasjon så langt er trolig en delt tredjeplass under DreamHack Open: Valencia for to år siden.

– Jeg jobber med å fikse problemet. Jeg tror jeg er på god vei, så det blir spennende å se om ting endrer seg på nyåret. Jeg håper virkelig at det endrer seg, for med den formen jeg har hatt de siste månedene har jeg vært blant de tre beste i Europa, og jeg har ligget på nesten samme nivå som de beste koreanerne.

– Mye av grunnen til at jeg ikke har vunnet mer er at jeg har hatt en mental blokk mot protoss i over et år. I en periode spilte jeg ikke i så mange turneringer, kun de aller største. Derfor hadde jeg ikke så mye data som kunne forklare hvorfor jeg ikke vant. Men så begynte jeg å spille i mange små online-turneringer, og da forstod jeg etterhvert at jeg har et problem mot protoss.

– Hva gjør det med motivasjonen å alltid ha marginene mot seg i de store turneringene?

– Motivasjonen blir drept. Da jeg spilte i WCS i fjor fant jeg ut at jeg skulle spille mot MC i kvartfinalen. Da ga jeg nesten opp, litt fordi han er protoss og litt fordi han er en av de beste spillerne i verden på å forberede seg til turneringer. Da sank motivasjonen raskt. Men som regel blir jeg ganske motivert av å tape, spesielt hvis jeg taper mot noen jeg selv synes er dårligere enn meg.

Jeg håper virkelig at ting endrer seg, for med den formen jeg har hatt de siste månedene har jeg vært blant de tre beste i Europa.

WCS, eller World Championship Series, er verdens største StarCraft-turnering. Den blir arrangert av Blizzard årlig, og blir av de aller fleste sett på som det aller gjeveste man kan vinne innenfor StarCraft II.

– Jeg har veldig, veldig lyst til å vinne WCS. Det er målet. Problemet som har vært med WCS så langt er at hvis du ikke gjør det godt fra starten av, så er mister du nesten alle sjanser resten av sesongen. Tidligere i år fikk jeg lungeinfluensa før en WCS-runde. Jeg prøvde å få kampene mine utsatt, men det gikk ikke. Så fra da av hadde jeg få poeng og fikk en dårligere seed, noe som gjorde at jeg kun møtte gode spillere i kampene etter det.

Det har med andre ord vært et tøft år for TargA. Akkurat nå vet ikke nordmannen helt hvor lenge han kommer til å fortsette å spille.

– Jeg spiller i hvert fall fram til sommeren, og i mars eller april kommer jeg til å ta et valg om jeg vil begynne å studere eller ikke. Det frister egentlig ikke å studere, for det er ikke noe spesielt jeg har lyst til å bli. Det hadde vært kult å jobbe innen e-sport, men problemet nå er at det er liksom bare én e-sportorganisasjon som gjelder, og det er ESL. Ellers har du Blizzard og Riot hvor det nesten er umulig å få jobb. Det kuleste hadde vært å få en jobb innenfor e-sport i Norge, men det ser ganske mørkt ut for øyeblikket. Det skjer jo ting her, men ikke ting som er store nok til at du kan leve av det.

– Hvilket resultat må du ha neste år for å fortsette med StarCraft?

TargA stopper opp og tenker seg om. Det er tydeligvis ikke noe enkelt spørsmål han har fått servert. Etter litt betenkningstid finner han allikevel et svar.

– Hvis jeg kommer blant de fire beste i den første WCS-sesongen. Da fortsetter jeg. Og når NationWars 3 kommer skal det bli enda større enn før, så da vi satser på å vinne det også. Jeg kommer også til å konkurrere i norske turneringer for å skaffe penger. Vi får se hvordan det går.

TargA ble norsk ligamester for andre gang på rad:
Slo «Snute» med svært overbevisende spill »

Siste fra forsiden