Eserien

Her er alt du må vite om lagene i Eserien

Vi har sett på lagene og spådd utfallet av gruppespillet i den første sesongen.

Arkan Resul (til høyre) og Magnus Myhrhaug Kristiansen i Vålerenga regnes som en av favorittene i Eserien.
Sindre Stien/Nordavind

18 lag deltar i den norske nylanserte toppdivisjonen i FIFA, blant dem finner vi 12 eliteserielag, og seks lag fra OBOS-ligaen. I premiepotten ligger det 250 000 kroner, og de beste lagene tar også med seg FIFA Global Series-poeng.

I forkant av seriestart har vi sett på de ulike lagene, og hva vi forventer av dem. Noen av lagene har kommet med kommentarer, og i bunn av hver gruppe har vi forsøkt å spå hvem som går videre fra gruppen.

Kampene kan ses digitalt på Dplay, eller lineært på Eurosport Norge.

Åpningsrunden starter tirsdag 9. april klokken 17:45 »

LES OGSÅ: Lanserer norsk e-sportliga i FIFA

Gruppe A

Brann

DISSE SPILLER I GRUPPE A

Vis mer

Brann
Hamarkameratene
Kristiansund
Ranheim

Erland Lie Bjørneberg og Anders Rasmussen fra Brann kommer til å smile etter gruppespillet.
Kristian Fjeld/Gamer.no

Gullet skulle dessverre ikke «hem» til Bergen i Eliteserien 2018, men det har laget tenkt å gjøre noe med i 2019. Norgesmester i FIFA, Anders Rasmussen, og Erland Lie Bjørneberg er spillerne som skal kjempe for de rødkledde. Rasmussen har på kort tid fått mye erfaring og er sammen med Vålerengas Magnus Myrhaug Kristiansen den med flest FIFA-kamper for det norske landslaget. Rasmussen befinner seg også på en imponerende 10. plass på Global Series-listen. Bergenserne stiller altså kruttsterkt til start i Eserien og er en av favorittene til å gå videre fra gruppespillet, og dette er muligens et lag som kan gi dem den gjeveste pokalen i debutsesongen. Til tross for gode resultater tidligere, har Rasmussen på ingen måte latt dette gå til hodet på han.

– Alle gruppene er tøffe, det er gode lag, og det er ikke hvem som helst som er med i ligaen. Vi kommer ikke til å ta enkelt på noen. Vi føler oss meget forberedt, og skal stille så godt forberedt som mulig til seriestart.

Flere av de andre lagene i Eserien trekker frem Brann som favoritter, kanskje for å ikke sette for mye press på seg selv. Voktor og Færaas fra Ranheim ga følgende kommentar:

– Vi i Ranheim ser på Brann som soleklar favoritt i gruppa. De kommer til å gi samtlige lag beinhard motstand.

Les også
Anmeldelse: FIFA 19

Hamarkameratene

Det andre laget i gruppe A er det grønnkledde HamKam. Klubben har valgt sine spillere etter to tøffe runder med kvalifiseringsturneringer. De to spillerne som til slutt gikk seirende ut var Sindre Løseth og Jørgen Fallet Brobakken. Målet deres er å gå videre fra gruppespillet. Spillerne har ikke de store resultatene å vise til, men de har de riktige holdningene, og er et lag som kan overraske. Det skal bli tøft, men Hamar-laget er kjent for å legge blod, svette og tårer i innsatsen sin, og er et lag som ønsker å kjempe seg oppover. Det er ikke store forventninger tilknyttet HamKam, men alt kan skje. Brobakken og Løseth har tatt oppgaven på alvor, og på spørsmålet om betydningen av å spille for HamKam, ga Løseth følgende kommentar til hamkam.no:

– HamKam er en klubb som er på vei opp igjen, og det blir jo veldig kult å kunne representere en stor og oppadgående klubb som HamKam.

Kristiansund

Der Molde glimrer med sitt fravær er det gjengen fra Kristiansund som skal forsvare Møre og Romsdals ære i Eserien. KBK har fått med seg tidligere fotballproff Sindre Ohrstrand i satsingen. Etter å ha representert KBK både på junior- og senior-nivå skal han nå prøve seg i FIFA. Med seg har han Magnus Hendseth, som vant KBK sin kvalifisering tidligere i vår. Ohrstrand spiller til daglig for Melhus i 3. divisjon, noe som gjør at det stilles spørsmål til hvor mye tid laget har til å trene sammen og finpusse ferdighetene. Ohrstrand stiller med rutine og erfaring fra spill på toppnivå, mens Hendseth er en ung spiller som går respektløst løs på motstanderen. Kristiansund er derimot i en tøff gruppe, og kommer til å få det vanskelig med å gå videre.

Ranheim

Klubben fra Trøndelag var blant de første til å signere et profflag i FIFA. Sondre Pedersen Voktor (22) og Johan Færaas (22) er hentet inn for å få Ranheim til toppen. Voktor har erfaring fra Norges landslag i efotball og ligger som nummer fire på Global Series topplista i Norge. Færaas har en YouTube-kanal der han fokuserer innholdet sitt mot nettopp FIFA. Dette er et lag man må se opp for, og flere peker på Ranheim som et av favorittlagene.

– Vi tror Kristiansund og HamKam skal bli seige å slå. Vi går ut med forsiktig tilnærming og skal ikke undervurdere noen. Kommer vi oss til sluttspill har vi realisert de målene vi har satt oss selv på forhånd, erklærte Johan Færaas.

Vi tror Brann og Ranheim vil gå videre fra Gruppe A.

Gruppe B

Odds Ballklubb

DISSE SPILLER I GRUPPE B

Vis mer

Odds Ballklubb
Tromsø IL
Sarpsborg 08
Viking FK

Tungtvekterne fra Skien har kommet med en storsignering i form av YouTube-personligheten Sander «Randulle» Austad Dale (21). Dale har lang erfaring fra FIFA, men aldri konkurrert på toppnivå. Med sine 140 000 abonnenter, kommer Dale til å trekke oppmerksomhet til Eserien, mens det gjenstår å se hvordan han måler seg mot de andre toppspillerne.

Som en makker til Dale har Odd signert Thomas «FifaXero» Henningsen. Henningsen er mindre kjent, men har latt ferdighetene tale for seg. I miljøet blir han beskrevet som en ukjent, men dyktig spiller. Med lite press på sine skuldre, er Henningsen en av de som kan overraske oss utover i sesongen. I miljøet er han en det snakkes om, så forvent gode kamper når Odd er på banen.

Viking-spiller Bjørøen sa dette om Odd:

– Det blir garantert tøft å møte ham, han er en fyr som kan overraske. Jeg vet at Odd har signert et mindre kjent spiller, men har hørt at han er veldig god. Alle lagene i gruppen er gode, og vi tar ikke lett på Odd.

Tromsø

«Gutan» har ambisjoner om å være med i toppen av Eserien. De har signert Tobias Testad og Eemeli Simpanen. Simpanen er landslagskaptein på det finske landslaget, og skal representere hjemlandet i FIFA eNations Cup. Testad er et mer uskrevent blad enn sin lagkamerat, men Tromsø blir nevnt som en «dark horse» til å gå hele veien. Finnen Simpanen har tidligere blitt kåret til nordisk mester i FIFA, samt tatt sølv i FIFA Masters-turneringen i Amsterdam i 2018. Med disse to spillerne på laget er det naturlig å se på Tromsø som et av lagene som kan nå langt. Simpanen er offensiv i sine uttalelser, og har satt seg følgende mål i et intervju med Eserien.no.

– Mitt eneste mål er å vinne. Jeg vet at konkurransen er tøff, for det er mange gode norske spillere, men jeg kan love at vi skal gjøre vårt beste.

Sarpsborg 08

Særpingene var tidlig ute med å sikre seg signaturen til den lokale unggutten Håvard Paulsrud (17), etter svært god prestasjon i NM. Paulsrud er i følge Sarpsborgs e-sportssjef veldig profesjonell tross sin unge alder, noe som definitivt kan komme godt med videre.

Laget har inngått en avtale med Riddle Esports har også hentet inn Rage Said Adam fra Oslo, Andrè Østbø fra Stavanger og Cato Jenssen fra Fredrikstad. Østbø og Adam skal fungere som spillende trenere, mens Jenssen er hentet inn som spiller. Anders Jensen fra Sarpsborg 08 har følgende å si om forventningene til Eserien:

– Vi har trukket en tøff gruppe med gode spillere, kanskje til og med den tøffeste gruppen. Målet vårt er å utvikle oss gjennom sesongen, og ta oss til sluttspillet, noe vi har troen på at vi skal klare.

For oss står Sarpsborg som et veldig usikkert kort. Paulsrud er vanvittig god og i form, men lagkameraten er mindre kjent, og Sarpsborg 08 er et lag som kan ende både topp og bunn.

LES OGSÅ: Riddle inngår samarbeid med eliteserieklubb

Viking

Viking-spiller Chris-André Skogland er en man skal se opp for i Eserien.
Kristian Fjeld/Gamer.no

Siddisene har signert to nasjonale toppspillere. Chris-André Skogland og Henrik Bjørøen skal representere Viking. Skogland fra Haugesund er i skrivende stund rangert nummer to i Norge på Global Series-lista, og er for øyeblikket kanskje den heteste spilleren i landet. Disse karene har et konkurranseinstinkt som få andre og er et lag man kan forvente mye godt spill av. Bjørøen er født og oppvokst i området, og har en sterk tilknytning til laget. I en uttalelse til Viking.no forteller Bjørøen at han gleder seg til å kombinere to ting han elsker - FIFA og Viking. Spørsmålet er om ferdighetene og resultatet vil stå til engasjementet og instinktet.

– Selv om vi er førsteseedet ser jeg ikke på oss som noe stor favoritt i gruppespillet. Slik jeg ser det, er vår gruppe den tøffeste i turneringen. Det er mange lag som kan utfordre, og vi er et av dem, forteller Bjørøen om forventningene til seriespillet.

Bjørøen påstår at han og makker Skoglands gruppe burde bli omtalt som «dødens gruppe», med tre lag som har muligheter til å kjempe om medaljene i Eserien.

Vi tror Viking og Tromsø går videre fra gruppe B.

Gruppe C

Nest Sotra

DISSE SPILLER I GRUPPE C

Vis mer

IL Nest Sotra
Sandnes Ulf
Stabæk
Strømsgodset
Vålerenga IF

Hvis vi ser på stadionkapasitet og tidligere meritter i fotballverden er Nest Sotra skikkelige underdogs. I FIFA kan derimot alt skje, og man skal ikke undervurdere Hordalandslaget. Nest-Sotra er laget med den aller største satsningen om vi teller antallet spillere som skal representere dem i år. Hele ni spillere har fått muligheten til å kle seg i lysegrønt. Joachim Berntsen har markert seg, gjennom flere gode resultater i turneringer i år, og etter å ha vunnet Nest-Sotra sin kvalifisering fikk han tilbudet om å representere laget. Jørgen Andre Thorsen ble nummer to i nevnte turnering, og er den andre spilleren som skal spille i Eserien. Nest-Sotra er det antatt dårligste laget i en god gruppe og det skal bli en knallhard kamp om å komme seg videre til sluttspillet. Berntsen hadde følgende å si om treningsgruppen i Nest Sotra, og forventningene til gruppespillet:

– Det at vi er ni stykker i troppen skaper litt ekstra press og det hever kvaliteten på treningene våre. Det er utelukkende en bra ting. Vi er fornøyd med trekningen av gruppen. Det hadde vi vært uansett hvem vi trakk, for vi skal slå dem uansett.

Sandnes Ulf

Runar Eide fra Sandnes Ulf kan overraske i seriespillet.
Kristian Fjeld/Gamer.no

Aleksander Klubben og Runar Eide er spillerne som skal representere klubben fra Sandnes. Spillerne kjenner hverandre godt fra før, og mener at nettopp dette gir dem fordel mot de andre lagene. Miljøet i FIFA er ungt, og laget fra Sandnes stiller med den eldste troppen i årets serie, med snittalder på 25 år. Flere av de andre lagene har nevnt at de har respekt for Sandnes. Sandnes Ulf er blitt trukket frem som gode treningspartnere for andre topplag, uten at noen vil røpe mer. Det er spenning tilknyttet hva denne duoen kan gi oss av spill i løpet av sesongen, i en gruppe som er særdeles tøff å ta seg videre fra.

Stabæk

Stabæk blir laget som følger Vålerenga til sluttspillet fra gruppe C.
Stabæk Momentum

Stabæk er et av flere lag som har inngått samarbeid med eksisterende e-sportklubber. Momentum er et av de beste lagene i Norge i CS:GO, noe som gjør dette til et veldig kult samarbeid å følge ekstra med på. Andreas Høyden og Elias Thøgersen er spillerne som har signert for Stabæk. Rapportene fra klubbhuset er at laget ligger i hardtrening, og at det meste ser veldig bra ut. Spillerne føler seg trygge på hverandre, og de har en god kjemi på banen. Det ligger an til flere tøffe oppgjør i Nydalen. Det er ekstra interessant å se tre eliteserieklubber, som alle samarbeider med e-sportklubber på toppnivå. Det er ikke rart Stabæk gleder seg til dette:

– Vi ønsker å hevde oss mot Nordavind, som vi vet blir gode i år. Utover dette er det ingen tvil om at vi ønsker å hevde oss i toppen. Det er gøy med lokaloppgjør som trekkes over i e-sporten, sier Sigmund Rederscheid i Stabæk.

LES OGSÅ: Momentum døpes om til Stabæk Momemtum

Strømsgodset

Dennis Sjavaag og Andreas Bakken fra Strømsgodset/Apeks skal vise at Drammen er bedre enn Oslo.
Kristian Fjeld/Gamer.no

Strømsgodset satser for alvor, og har inngått et samarbeid med et lag som er godt kjent i e-sport-miljøet. Drammensklubben skal i 2019 nemlig samarbeide med Apeks, og skal man tro klubbene selv, så er dette et drømmelag.

– Det er veldig moro å få muligheten til å jobbe så tett på en så stor klubb uttaler Apeks om samarbeidet. Godset gir følgende kommentar om sin nye samarbeidspartner: Vi anser Apeks som det beste e-sportlaget i Norge. Vi har satt oss store mål for satsningen vår, og vi tror har tro på at Andreas Bakken og Dennis Sjavaag kommer til å representere klubben på best mulig måte.
Godset er absolutt et av de beste lagene i denne gruppa.

Bare to lag går videre, og det skal bli knalltøft. Kommer Godset videre til sluttspillet, kan de fort bli et av lagene som kjemper helt i toppen.

LES OGSÅ: Strømsgodset inngår samarbeid med Apeks

Vålerenga

Arkan Resul (i blått) og Magnus Myhrhaug Kristiansen (i rosa) , daglig leder i Nordavind, Stein Wilmann, mellom spillerne.
Sindre Stien/Nordavind

Hovedstadslaget satser hardt og har inngått et samarbeid med Nordavind, en av Norges mest veletablerte og profesjonelle e-sportklubber. Magnus Myhrhaug Kristiansen (17) og Arkan Resul (23) har fått internasjonal erfaring, gjennom sitt spill på landslaget i efotball. De var delaktige i Norges sølv i det nordiske mesterskapet, og var med på å slå Frankrike i den aller første landskampen i efotball. De to Oslo-guttene troner som henholdsvis nummer én og tre på Global Series-lista. Vålerenga er den aller største favorittene til å vinne Eserien, noe laget tar med fatning:

– Det er hyggelig at vi blir sett på som favoritter, og samtidig tar vi og spillerne det med knusende ro. Mange kamper skal spilles, og det er lang vei til en eventuell finale, så vi skal ta en kamp av gangen, uttaler Stein Wilmann, daglig leder i Nordavind.

Vi tror Vålerenga og Stabæk går videre fra gruppe C

Gruppe D

Kongsvinger

DISSE SPILLER I GRUPPE D

Vis mer

Kongsvinger IL
Lillestrøm SK
Mjøndalen IF
Raufoss
Start

Laget fra OBOS-ligaen deltar i Eserien for å måle krefter med litt større klubber. Ambisjonene er til stede for Hedmarkingene, etter en kvalifisering der Aidin Afsari gikk av med seieren. Han får med seg en av Kongsvingers ILs egne spillere, i Daniel Lysgård og i tillegg Christian Grøset. Det er vanskelig å si hva man kan forvente av Kongsvinger, og er spent på hvordan de kommer til å prestere Det ligger an til rivalisering mellom KIL og LSK, etter kommentarer på sosiale medier de siste ukene. Lillestrøms Martin Ottinsen Thuve har følgende å si om situasjonen:

– En av Kongsvinger-spillerne har gått ut og vært stor i kjeften før serien starter, så vi får ham forhåpentligvis til å tie etter gruppespillet.

LES OGSÅ: Rivaliseringen i Eserien er allerede i gang

Lillestrøm

Martin Larsen og Martin Ottinsen Thuve ser på seg selv som favoritter i gruppespillet.
Kristian Fjeld/Gamer.no

De kanarigule fra byen med samme navn, er så klart å finne når det skal spilles toppfotball. Martin Larsen fra Karmøy og Martin Ottinsen Thuve fra Langhus er spillerne som har fått muligheten for LSK. Avstanden mellom de to er kanskje lang når du ser på kartet, men rapporten fra leiren forteller at de er på et godt spor, og forventer å slå kraftig fra seg. På papiret er de kanskje ikke de aller største favorittene, men Thuve imponerte i gruppespillet i NM og gikk ut først i sin gruppe med 5-2-0 i kamphistorikk. Martin Larsen overgikk makker Thuve i NM, og slo til med 6-1-0 og var deltakeren med best kamphistorikk og flest poeng etter endt gruppespill. Larsen tok seg helt til semifinalen, hvor han tapte mot Vålerengas Myhrhaug Kristiansen. Larsen har vist seg frem på Global Series-rangeringen, der han er nummer 15, dette har blitt lagt merke til av motstanderne.

Martin Ottinsen Thuve har følgende å si om å spille i Eserien:

– Lillestrøm er absolutt favoritter til å gå videre sammen med Start. Jeg har tro på hva jeg og Larsen kan få til. På papiret skremmer ikke de andre lagene meg nevneverdig, men det er mange faktorer som spiller inn her, og mange kamper som skal spilles. Det er andre forutsetninger enn vi er vant med. Kampene skal spilles foran kamera, og det handler om å takle presset underveis, alt kan skje i FIFA.

Mjøndalen

Alexander Hildre og Martin Landstad Pedersen har latt seg inspirere av Eliteserielaget, og skal kjempe beinhardt for Mjøndalen.
Kristian Fjeld/Gamer.no

Drammensområdet er godt representert i Eserien, og den andre klubben fra byen er bruntrøyene fra Mjøndalen. Martin Landstad Pedersen og Alexander Hildre deltok begge i NM i 2018, og begge tok seg til sluttspillet. Selv uttalte de til Mjøndalens hjemmesider at de har store ambisjoner, og at laget fort kan overraske motstanderne.

Spillerne er ikke de mest kjente, men ut i fra deres egne ambisjoner og prestasjoner i NM kan vi nevne Mjøndalen som et lag som kan gjøre det veldig bra. Mjøndalen har også henta inn en sjef til e-sportlaget som ga denne kommentaren:

– En utrolig spennende tilvekst for fotballfamilien i Mjøndalen IF. Vi gleder oss til å ta fatt på de første kampene og følge Martin og Alexander når de skal forsvare MIFs ære i den digitale verden, sier kommersiell leder i MIF Fotball, Ole Sivertsen.

Raufoss

Totningene satser bredt og har signert fire spillere. Jusup Shakhbiev, Henrik Marigaard, Mats Bergstrøm og Lars Olsen er oppført som spillerne de har i stallen. Shakhbiev og Olsen er de to som skal representere Raufoss i Eserien. Raufoss er nødvendigvis ikke det laget det er størst forventninger til, noe som kan gagne laget gjennom seriespillet. De er i en gruppe, der det er to store favoritter; Start og Lillestrøm. Dette kan være en fordel for Raufoss kan slå til og spille uten press. Klubben bygger sten på sten, og vet at suksess ikke skapes over natten. Det blir nok ingen enkle kamper, hverken for dem som møter Raufoss, eller for de gulkledde totningene.

Start

Kasper Hornnes og Georg Sautoglu kommer til å markere seg i gruppe D.
Kristian Fjeld/Gamer.no

Sørlandsklubben har også to sterke spillere i troppen. Georg Sautoglu (25) og Kasper Hornnes (17) er begge fra Kristiansand, og begge to har uttalt at de er spent på hva som skal skje fremover. Begge Start-gutta er blant topp ti på den prestisjefylte Global Series-lista. Sautoglu har vært norgesmester to ganger før, og har nå også rutine fra Norges e-landslag. Start har trukket en relativt grei gruppe sett med deres øyne, som gjør at det er forventninger om å se dem i sluttspillet.

17-åringen Kasper Hornnes er sett på som et FIFA-talent og lagkamerat Georg sa dette etter spørsmål om makkeren sin:

– Ja, han er veldig god og jeg er fornøyd med å ha ham på laget mitt. Vi lærer bort litt triks og tips til hverandre og spiller hverandre gode.

På spørsmål om gruppetrekningen svarer Sautoglu litt mer tankefullt:

– Vi møter flere ukjente lag og vet ikke hva vi kan vente oss av dem. Jeg kjenner til LSK-spillerne og vet de er sterke. Alt kan skje i FIFA, og det er ikke sikkert at vi to favorittene går videre. Alt helt nytt for alle og det er mange faktorer som kan påvirke prestasjonen vår.

Vi tror Start og Lillestrøm går videre fra gruppe D.

Siste fra forsiden