Hva vi kan vente oss av E3 – del 1

Årets spillbegivenhet er bare dager unna. Ryktene, spekulasjonene og forventningene får du hos oss.

I og med at E3 ikke er åpent for publikum er det ikke verdens største spillmesse målt i tilskuertall. Den æren fikk Gamescom, som ble arrangert for første gang i Köln i fjor. Likevel er det nok E3 folk først og fremst tenker på som den viktigste, årlige spillbegivenheten. Tradisjonelt sett har mange av selskapene avslørt nye spill og konsoller nettopp på E3, og siden vi stiller med to journalister håper vi naturligvis at årets messe blir et høydepunkt.

Vi lander i solfylte Los Angeles, California den 13. juni, og i løpet av oppholdet skal vi få tafse på en del kjente, kommende spill, og snakke med noen utviklere. Men det vi kanskje er mest spent på er de store pressekonferansene som skal holdes. Som vanlig skal Nintendo, Sony og Microsoft ha hvert sitt store arrangement. I tillegg kommer egne pressekonferanser fra Ubisoft, Electronic Arts, Activision og Valve.

Mens vi venter på at det hele skal sparkes i gang tar vi en gjennomgang av hva vi kan forvente og håpe på. I dag tar vi blant annet for oss Microsoft, Sony og Valve, mens vi sparer Nintendo, Electronic Arts, Ubisoft og Activision til en av de nærmeste dagene. Vi understreker at det meste er nettopp rykter, antagelser og mer eller mindre kvalifisert gjetting.

Stort Natal-fokus fra Microsoft

Trolig får vi vite hvordan Natal egentlig kommer til å se ut.

Det første som skal skje, før selve messen sparkes i gang, er et eget arrangement viet til bevegelsesstyringen til Xbox 360, med kodenavn Project Natal. Tillegget skal slippes i oktober, men det er mye annet vi ikke vet sikkert ennå. Sannsynligvis blir mye av det avslørt 13. juni. Vi forventer detaljer om prisingen, og ikke minst det endelige navnet til tillegget. Vi tviler på at navnet blir Microsoft Wave, slik enkelte har spekulert i, men svaret får vi trolig om to ukers tid.

Informasjon om skikkelige full-skala-spill bygget rundt Natal har glimret med sitt fravær så langt, og ting kan tyde på at Microsoft har bedt sine samarbeidspartnere om å spare avsløringene til E3. Hvorvidt det kommer noe som både tar Natal i bruk og appellerer til den tradisjonelle spilleren skal bli spennende å se. Sannsynligvis får vi vite hva Rare holder på å utvikle.

Microsoft skal selvfølgelig også holde en generell pressekonferanse. Rykter om en mindre og lettere utgave av Xbox 360 har versert i lang, lang tid, og kanskje er tiden omsider kommet for en avduking av noe slikt. Tør vi å håpe på lansering av en kombo-pakke med Xbox 360 Slim og Project Natal i oktober?

Les også: SNIKTITT: Project Natal

Move, 3D og store oppfølgere fra Sony

Mange av spørsmålene rundt Project Natal er vel så gyldige for Playstation Move. Sonys bevegelsesstyring skal etter sigende slippes en gang til høsten, og da regner vi også med at detaljene om slipptidspunkt og prising kommer på E3, samt visning av en bunke med lanseringsspill.

Andre stemmer hevder at Playstation Portable 2 blir avslørt i Los Angeles i juni. PSP og PSP Go sliter med dårlige salgstall, og dersom Sony fortsatt vil være med i det håndholdte spillmarkedet må de være offensive - spesielt med tanke på at Apple og resten av mobilmarkedet spiser seg inn med sine spillsatsinger. Disse ryktene må vi nok likevel ta med en klype salt.

Killzone 3 er en av de mange oppfølgerne Sony kommer til å vise.

Et av de mer sannsynlige tipsene er at de nå vil begynne med en betalt online-tjeneste til Playstation 3. Ifølge Joystiq vil det fortsatte være gratis å spille på nettet, mens de betalende kundene får en rekke nye fordeler som blant annet en mye etterspurt «voice chat» på tvers av spill.

Les også
Nytt Elder Scrolls definitivt på vei

Vi vil definitivt også få høre mye om de mange bekreftede oppfølgerne Sony har på vei, som for eksempel The Last Guardian, Killzone 3, Little Big Planet 2, Gran Turismo 5 og God of War: Ghost of Sparta. Trolig får vi også vite mer om Infamous 2 og Resistance 3 som ryktes å være på vei.

3D-teknologi ser ut til å bli et satsingsområde for store deler av spillbransjen, med blant andre Sony i spissen, og noen av de store oppfølgerne og avsløringene i år kommer garantert i 3D. Kanskje får vi også vite mer om det Sony-eksklusive spion-spillet Agent fra selveste Rockstar.

Les også: Killzone 3 annonsert

Valve slår til med nytt Half-Life?

Vi satser en tier på at denne karen dukker opp.

Alltid populære Valve har siden 2007 sluppet to spill i Left 4 Dead-serien, mens det har vært helt stille rundt Half-Life. Dersom ikke vi hører noe om den planlagte utvidelsen av sagaen om Gordon Freeman snart, begynner vi virkelig å lure. Valve har planlagt et større Portal 2-arrangement, men det er sjeldent hele spillpressen inviteres til et stort forsamlingslokale for felles visning av et spill som allerede er bekreftet. Svaret finner vi antagelig i at Valve selv har sagt at det kommer overraskelser. Det skulle altså forundre oss om det ikke kommer nytt om mer enn Portal her. Forhåpentligvis er overraskelsen Half-Life: Episode 3 eller bare Half-Life 3.

Mindre troverdige rykter om en Grand Theft Auto 5-visning på messen har også versert den siste tiden. Selv om "beviset" ser forfalsket ut, skal vi nok ikke se helt bort fra at Rockstar kan komme med en avsløring, siden det ville vært galskap å ikke slippe en oppfølger. Hvorvidt den faktisk kommer på E3 er mer usikkert.

Capcom har også lovet oss en stor overraskelse, som visstnok skal ha gjort Shacknews' reporter svært giret. Vi er sannelig ikke sikre på hva det kan være.

Følg med de nærmeste dagene for flere spekulasjoner, rykter og forventninger.

Siste fra forsiden