Kommentar

Overgangsreglene i Telenorligaen

I en profesjonell liga må man kunne kreve litt av deltakerne

Steng overgangsvinduet én uke før seriestart, og hold det stengt en god stund.

Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

Som redaksjonssjef for e-sport på Gamer.no opplever jeg det samme hver bidige gang sesongstart nærmer seg. I alle spill, nesten uten unntak, sitter lag og venter på seriestarten før lagoppstillingene er klare. Ingen som er tilhenger av Telenorligaen vet hvilke spillere som spiller på hvilket lag den kommende sesongen. Dette får man informasjon om noen få dager før sesongstart.

For en seer så blir det bare kaos. Hver sesong så må man lære seg hvem som spiller hvor, og man får ikke denne informasjonen i tide. Plutselig spiller en spiller du så på forrige uke på et nytt lag, siden overgangsvinduet er åpent langt ut i sesongen. Det laget som starter sesongen, kan være et helt annet enn det som fullfører sesongen i sluttspillet. Dette er feil.

Samtidig «krever» de forskjellige spillmiljøene å få flere artikler som omhandler de forskjellige profilene og lagene. Det er vanskelig å utføre. På grunn av at alt dukker opp så sent, så resulterer det mange ganger i forhastede saker. I tillegg er det mange mikslag som tar det hele litt smått useriøst, med fjåsete navnevalg og «logoer» lagt ut på klubbens sider. Dette handler jo selvfølgelig om holdninger hos spillere og deltakere, men med strengere regler blir det mer seriøst.

Man kan godt argumentere for at det er åpne overgangsvinduer i fotball også. Det er helt riktig. Men for eksempel så har Premier League endret sitt overgangsvindu i forkant av denne sesongen. Overgangsvinduet stengte før første serierunde.

Samtidig skal det nevnes at det er sjeldent at et fotballag erstatter samtlige spillere i troppen i forkant av en sesong. Med unntak av Stabæk da.

Man skulle tro at det å delta i 1. divisjon i en av verdens største nasjonale ligaer, som man faktisk kan vinne penger på, hadde vært litt mer prestisjetungt. At det faktisk var kult å være seriøs, ikke kult å være en vandrende «meme».
Mathias Hynne

Steng vinduet! Vær så snill

Jeg skulle ønske Telenorligaen tok grep før neste sesong. Sett krav. Ingen likte kravene om at man må melde inn lagoppstilling før kamp, men klubbene føyer seg og gjør det Telenorligaen krever til slutt, likevel.

Jeg skulle ønske at ligaen krevde at klubber som deltar i den øverste divisjonen i hvert spill har sine spillere klare minimum én uke før sesongen starter. Deretter ønsker jeg at overgangsvinduet holder stengt til i alle fall midt i sesongen. Optimalt sett hadde jeg sett at overgangsvinduet var helt stengt, gjennom hele sesongen, men det er ikke gjennomførbart i et land hvor man skifter lagkamerater oftere enn man skifter sokker.

Men hold det stengt til minimum runde fem, og la det være åpent i kun én uke. Ikke lenger. De spillerne man har når man starter runde seks, er de spillerne man fullfører seriespill og sluttspill med.

En endring som dette vil selvfølgelig føre med seg en liten klagestorm fra flere parter, men som med de fleste andre endringer tror jeg at det går over med tiden. Ingen liker endringer.

Hvis det ikke stenges, lån Valve sin major-praksis

Valve har en løsning på dette som kan implementeres i Telenorligaen. I CS:GO-majorene så må minimum tre av fem spillere fra forrige major fortsatt være på laget, for at laget skal beholde plassen i neste major, dersom man har sikret seg en plass i neste major.

Dette kunne blitt brukt, med en liten vri, i Telenorligaen, hvis ligaledelsen ikke ønsker å stenge vinduet helt som jeg foreslo lenger opp. Da burde man sette krav til at et lag må beholde en kjerne på tre spillere, i inneværende sesong (med sluttspill), men at de to siste plassene kan byttes mens overgangsvinduet er åpent.

Les også
Echo vinner World of Warcraft-kappløpet om Sepulcher of the First Ones

Dette sikrer noe mer stabilitet, selv om det kanskje ikke er helt optimalt i forhold til det første forslaget mitt.

Alternativet er å fortsette med useriøsitet

Uten en endring på overgangsreglene vil man fortsette å se mikslag som bytter lagkamerater gjennom en hel sesong. Telenorligaen ønsker å bli sett på som en seriøs aktør, og om man skal bli sett på som en seriøs aktør bør man luke ut alt som kan se useriøst ut i toppen.

Ikke misforstå, alt er ikke bare dårlig. Jeg kan skryte Telenorligaen opp i skyene for alt de gjør som er fantastisk bra for det norske spillmiljøet. Det handler ikke om det. Vi vet alle at uten Telenorligaen hadde ikke mange av de spillmiljøene vi har i dag eksistert i samme grad, og kanskje hadde vi ikke funnet alle talentene vi har funnet. Kudos for alt det der. Nå er det på tide at Telenorligaen setter hardere krav.

Kravene bør være der, i alle fall for 1. divisjonslagene. Her må man kunne være streng.

Tor-Steinar, Erling. Vær så snill.

Siste fra forsiden