Anmeldelse

Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick

Hvem sa at utseendet ikke teller? Logitechs siste skudd på joystick-stammen skiller seg ut fra mengden av grå og kjedelige kontrollere. Ikke bare er den utrolig lekker, den er i tillegg trådløs.

Nå kan en selvfølgelig sette spørsmålstegn ved hvorvidt trådløs teknologi har noe i såpass stillestående utstyr å gjøre, men at det er befriende å kunne slenge stikka på hylla uten å måtte bekymre seg for om ledningen river ned en høytaler og en CD-bunke på veien er det liten tvil om. Friheten har dessverre sin pris; ettersom den drives av batterier har ikke joysticken støtte for Force Feedback, noe mange setter som et krav.

Et godt førsteinntrykk er aldri feil, og Logitech Freedom 2.4 innfrir til fulle på dette punktet. Da joysticken ble løftet majestetisk opp av esken var det ikke fritt for et aldri så lite hakeslipp. Utførelsen i sort og aluminium både ser og føles svært eksklusiv ut, og samtlige knapper har god respons og gir fra seg et skikkelig "klikk" når de blir trykket ned. Stikka virker liten og lett, men den trebeinte gummibelagte basen sørger for at den står stødig, selv midt under en hektisk "dogfight". Videre, og kanskje viktigst av alt, er den svært god å holde i. Hånden har god støtte og et spor til tommelen sørger for at hånden nærmest går i ett med kontrollen. Alle knapper er lett tilgjengelige og intuitivt plassert, slik at du kan konsentrere deg om spillet i stedet for å lete etter riktig knapp. Alt virker solid og gjennomtenkt. Det at Logitech har kostet på seg detaljer i børstet aluminium er definitivt med på å trekke opp inntrykket. Kvalitetsfølelsen er med andre ord på topp. Programvaren, "Wingman Profiler", er den samme som Logitech har brukt til sine spillkontrollere i lang tid. Her kan du sette opp forskjellige profiler for dine Logitech-kontrollere og spill, og konfigurere etter ditt behov. Dette er velfungerende programvare som du kanskje allerede har installert. Har du ikke det er det så enkelt at selv bestemor kan klare det.

Kvaliteten på topp
Logitech Freedom 2.4 er ikke bare solid, den er nøyaktig også. Motstanden er jevn gjennom hele bevegelsesområdet, og kraftig nok til at finmanøvrering blir en lek. Vandringen er relativt lang, noe som også er med på å øke presisjonen. Her har det skjedd en klar framgang siden de eldre Logitech-joystickene i Wingman-serien, som har en mer ubalansert motstand og følgelig dårligere presisjon. En annen forbedring er at alle fire hjørnene av bevegelsesområdet er lettere tilgjengelig, samtidig som området er klart avgrenset. Det er med andre ord mulig å gi fullt utslag i både x-aksen og y-aksen samtidig, uten å mishandle stikka med all tilgjengelig muskelkraft. Dette er verdt å nevne siden noen stikker har et litt avrundet bevegelsesområde, som gjør dette vanskelig. Joysticken har et vridbart håndtak som egner seg utmerket til rorkontroll, noe som er viktig hvis du vil ha maksimal kontroll over flyet ditt. Den trinnløse gasskontrollen er kanskje litt liten, men når den er produsert i aluminium, har en vandring på rundt 100 grader, og er svært nøyaktig kan jeg ikke si annet enn at den gjør jobben svært godt den også. Videre har stikka 10 programmerbare knapper og en 8-veis "hat switch". Dersom du ikke synes dette er nok kan du bruke en av knappene som en shift-knapp, slik at du kan programmere to forskjellige funksjoner på de resterende ni knappene. En vri jeg ikke har sett før er tommelknappen. Denne ligger i tommelsporet, og kan være litt uvant i begynnelsen, men etter en kortere tilvenningsperiode og en håndfull vådeskudd oppdager en dens verdi. I en kampsituasjon kan hver hundredel være avgjørende, og det er både hundredeler og tideler å spare på at tommelen allerede ligger klar på knappen. Kanskje ikke så viktig hvis du flyr Boeing 747, men er du ute og lufter Spitfiren er den nesten for doping å regne.

Teknologien følger opp
Det store spørsmålet er selvfølgelig om den trådløse teknologien gjør jobben. Logitech Freedom 2.4 bygger, som navnet tilsier, på 2,4GHz radioteknologi. Dette er den samme frekvensen som Bluetooth benytter, noe som skal gi en teoretisk hastighet på 1Mb/s og opp til 1600 overføringer i sekundet. Dette skal også sikre en rekkevidde på over 6 meter. Logitech lover videre at teknologien eliminerer alle forsinkelser, samtidig som frekvenshopping forhindrer frekvensforstyrrelser fra andre trådløse enheter. Rekkevidden er god, og det var ingen problemer på avstander rundt 6 meter, men at noen skulle ha glede av å sitte så langt fra skjermen er vanskelig å forstå. Det var ikke mulig å oppdage det minste tegn til forsinkelse, selv i meget hurtige kombinasjoner og med mottakeren liggende under skrivebordet. Den trådløse teknologien fungerer med andre ord svært godt, og når batterilevetiden er angitt til over 50 timer er det duket for mye moro. Grunnen til at de tre AA-batteriene har så lang levetid er at joysticken har teknologi for strømsparing. Her kommer vi inn på en svakhet. Dersom den står i ro i en liten stund går den i dvalemodus. Når du så tar den i bruk igjen må ny forbindelse til mottakeren opprettes, noe som kan ta et par sekunder. I de fleste spill er ikke dette noe problem, men i spill som Battlefield 1942, der en skifter kontroller etter som om en flyr eller ikke, kan det være et lite irritasjonsmoment. Dette veies imidlertid opp av at joysticken er kjapp å ta frem/kaste vekk etter behov.

Konklusjon
Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick er en suksess. Ergonomisk er den helt på topp, og utførelsen er det lite å utsette på. Ulempen med dette er at joysticken ikke egner seg for venstrehendte, da håndleddstøtten, tommelsporet og flere av knappene er designet med høyre hånd i tankene. At den slekter på Wingman-serien er lett å se, men forbedringene er så mange og viktige at den nærmest stiller i en klasse for seg selv. Går du fra en gammel upresis joystick til Freedom 2.4 blir det litt som å gå fra girkassa i en Ford Granada til den i en Porsche 911. Alt føles presist, solid og ikke minst gjennomført. At jeg gjentatte ganger har tatt meg selv i å sitte og holde i den mens jeg holder på med helt andre ting sier jo sitt. Er du på utkikk etter en joystick burde valget derfor være enkelt. Forutsetningene er at du klarer deg uten Force Feedback, og kan leve med en joystick som ikke er en tro kopi av en flystikke. Trenger du ikke joystick kan du kjøpe den og sette den til pynt på skrivebordet, for at denne joysticken tar seg godt ut er det ingen tvil om!

Siste fra forsiden