Sniktitt

Lost Empire: Immortals

I dette ambisiøse strategispillet kan du bli sjef over en hel galakse, med tusenvis av solsystemer.

1: First page
2: New page

Lost Empire: Immortals ser ut til å kunne bli den neste store utgivelsen for tilhengere av rombaserte «4X-strategispill» (en sjanger som på norsk kan oversettes til 4U, hvor de fire u-ene står for «utforske», «utvide», «utvikle» og «utslette»). Om du ikke har kjennskap til sjangeren, kan vi raskt gå over de viktigste elementene: Du spiller lederen for en sivilisasjon eller rase, og starter med en planet eller et solsystem. Deretter må du utforske verdensrommet rundt deg, kolonisere nye verdener, samhandle med (eller krige mot) andre raser og generelt gjøre det du må for å sørge for at riket ditt ender opp som sjef i din lille krok av universet.

Ta kontroll over verdensrommet

Spillets omfang imponerer

Denne sjangeren er kanskje ikke veldig kjent i massemarkedet, men om du liker å herske over virtuelle intergalaktiske imperier, har du mange gode spill å velge mellom. For tiden er det serier som Galactic Civilizations, Space Empires og Sword of the Stars som står sterkest i markedet. Spørsmålet man umiddelbart stiller seg i forhold til Lost Empires: Immortals er selvsagt hvorfor en tilhenger av sjangeren skal velge å kjøpe dette spillet fremfor å konsentrere seg om de eksisterende alternativene. Utviklerne i danske Pollux Gamelabs er ikke i tvil.

– Det som mer enn noe annet skiller Lost Empire: Immortals fra andre 4X-titler er spillets omfang. Vårt spill har ikke et enkelt firkantet spillområde med noen hundre planeter, men en hel galakse med tusenvis av solsystemer (fem tusen, for å være nøyaktig), som faktisk ser ut som en ekte galakse. Siden spillerens imperium raskt vil utvides til å inkludere flere titalls solsystemer, er gameplayet mer fokusert på å styre med imperiet som helhet, og mindre fokusert på å detaljstyre de individuelle planetene.

Basert på det jeg har sett fra en presentasjon av spillet, virker dette ganske riktig. I stedet for å tvinge deg til å detaljstyre hundrevis av planeter, kan du delegere dette arbeidet til lederfigurer i imperiet ditt. Disse lederne blir svært viktige, og er selvstendige personer med unike evner og egenskaper, som kan ta hånd om ulike jobber i imperiet ditt. Underveis får de erfaring, og blir gradvis bedre til å utføre oppgavene sine. De kan også dø (eller bli snikmyrdet av motspillere), noe som kan påføre deg store problemer om du ikke er forberedt på slike eventualiteter.

Klar for kamp

Ledernes viktigste funksjon er å implementere dine strategiske planer i riket ditt. I stedet for å manuelt gjøre omfattende og tidkrevende endringer, gir du lederne ordre om å forandre strategi. Deretter vil de kjapt gjøre de nødvendige endringene. Et annet element som sørger for at Lost Empire: Immortals blir spillbart på tross av det store omfanget, er at i stedet for å utvikle hver planet individuelt, gir du solsystemene ulike roller. Et solsystem kan for eksempel fokusere på jordbruk, mens et annet kan fokusere på gruvedrift.

Fokus på tilgjengelighet

Pollux Gamelabs er klar over at 4X-sjangeren ikke har ekstremt bred appell i markedet, men ved å gjøre spillet så tilgjengelig som mulig, håper de at også folk som ikke har særlig stor erfaring med andre spill i sjangeren vil kunne kose seg med Lost Empire: Immortals.

– Vi kan ikke legge skjul på det faktum at rombaserte 4X-spill er mest for kjernegamere (som oss), men vi føler at sjangeren kan appellere til et bredere publikum hvis spillene er gjort ordentlig. Mer presist vil vi si at 4X-spill ofte har for kompliserte brukergrensesnitt og kjedelig, repetitiv detaljstyring som kan skremme mer gjennomsnittlige spillere bort. Da vi utviklet brukergrensesnittet for Immortals husket vi hele tiden på å evaluere hvordan vi skulle presentere informasjonen for spilleren og renske bort overflødig informasjon fra spillskjermene. Dessuten har vi en valgfri øvingsdel som introduserer grunnleggende elementer.

Galaksen er ikke direkte liten

– Men når dette er sagt, vil vi påpeke at den moderne trenden med å gjøre spill så superenkle at selv bestemoren din kan spille dem, ikke går hånd i hånd med 4X-sjangeren. Spillerne kan forvente å bli utfordret på en intergalaktisk skala.

Lag dine egne romskip

Et av områdene hvor vi får mulighet til virkelig å gå i detalj, er i forhold til design av egne romskip. Som i mange andre romstrategispill, gir Lost Empire: Immortals deg mulighet til å lage romskipene dine fra bunnen av, ved hjelp av ulike komponenter og våpen. Pollux er fornøyd med dette elementet av Lost Empire: Immortals:

– Vi er svært stolte av systemet for design av skip. Vi har åtte hovedtyper skip i spillet, hver med sine egne fordeler og ulemper, og i motsetning til i det første Lost Empire fortsetter alle disse å være nyttige gjennom hele spillet. Hver hovedtype kan brukes som basis for spillerens eget skipsdesign, noe som gir spilleren frihet til å skape romskip som er skreddersydd hans behov.

Detaljer om en av spillets raser

Det at de ulike typene skip skal være nyttige gjennom hele spillet har vært et viktig mål for utviklerne. I mange spill i sjangeren, inkludert det første Lost Empire, er det gjerne slik at med en gang du har utviklet en ny skipsstørrelse, går du raskt over til å bruke denne, da større stort sett er synonymt med bedre. I Lost Empire: Immortals vil mindre skip ha en rekke fordeler, som gjør at det lønner seg å lage sammensatte flåter. Hvis du bare konsentrerer deg om store og dyre skip, kan du risikere at flåten din blir omgjort til skrapmetall etter et møte med en flåte bestående av raske og manøvrerbar småskip.

Kamp i verdensrommet

Kamp er naturligvis et viktig element i Lost Empires: Immortals. Du får imidlertid ikke direkte kontroll over kamphandlingene selv. I stedet vil du fokusere på selve planleggingen, og håpe at planene du legger viser seg å fungere godt når hærene møtes til dyst.

– Før en ny flåte legger ut på tokt i verdensrommet, kan spilleren gi hvert skip ulike oppgaver. Disse vil bestemme hvordan hvert skip vil oppføre seg under selve slagene. Noen skip kan få i oppgave å angripe fiendens hovedstyrke med langtrekkende våpen, mens andre kan prøve å snike seg rundt frontlinjen og angripe «myke» mål bakfra. Det å ha de riktige skipene utføre de riktige oppgavene er kritisk for suksess.

Verdensrommet er vakkert

– Når to eller flere flåter så møtes i kamp, vil utfallet bestemmes uten direkte involvering fra spillerne. Men spillet vil ta opp slaget i sanntid, slik at spilleren kan studere opptaket nøye. Systemet lar ham spole frem og tilbake som han vil, og flytte kameraet til interessante deler av slaget. Dermed kan han finne svakheter i sin egen eller motstanderens taktikk, som han så kan prøve å korrigere eller utnytte i fremtiden.

Diplomati blir imidlertid også en viktig del av spillet. Totalt kan vi se frem til seks spillbare raser, samt hele 30 mindre raser som holder seg i en liten avkrok i galaksen, og generelt er fornøyd med det. De spillbare rasene har alle sine egne fordeler (og ulemper), og Pollux er overbevist om at de er designet slik at hver rase vil føles unik å spille.

De mindre rasene kan representere både utfordringer og muligheter, avhengig av hvilken tilnærmingsmåte du velger. Hvis du for eksempel blir venner med en rase som ligger tett opp til en fiende kan du gi dem våpen og ressurser, og håpe at de skaper nok trøbbel for fienden din til at han ikke får med seg at du er i ferd med å angripe fra den andre siden. Men du må også være varsom, for de mindre rasene kan være uforutsigbare til tider, og plutselig kan en slik strategi slå tilbake ved at en stormannsgal general får makten, og velger å bruke våpnene du har gitt dem mot deg selv.

1: First page
2: New page

Siste fra forsiden