Anmeldelse

Microsoft Train Simulator

Tog er et fascinerende emne. Jernbanen har i lang tid vært et viktig element i arbeidet med å binde sammen kontinenter. Den var lenge det raskeste transportmiddelet på jord, og er fortsatt den mest elegante. En rekke byer er svært avhengig av å ha en jernbane tilknyttet seg. I Japan er tog en besettelse, noe som kom godt til syne ved lansering av deres mest solgte spill A-Train.

Side 1
Side 2
Side 3

PC-en har aldri hatt et dataspill basert på simulering av tog som et kommersielt produkt tidligere. Når Train Simulator kom var det mange som var skeptiske. En tog simulator? Hva blir det neste, simulering av gress som gror? Personlig liker jeg den type spill der jeg selv kan velge fritt hvor jeg kan gå. Det skal være minst mulig begrensninger, og jeg vil selv bestemme hva jeg vil gjøre. Å være plassert på en jernbane dreier seg ikke akkurat om frihet, men når det er sagt så har Train Simulator virkelig overrasket meg.

Verden rundt på skinner
Microsoft Train Simulator er en seriøs nykommer innen simulatorer. Du styrer en rekke forskjellige togsett gjennom seks ulike ruter. Marias Pass i Montana, Northeast Corridor som er Washington DC til Philadelphia. Reisen fra Innsbruck til St. Anton i Østerike er også inkludert, samt Settle & Carlisle ruten i England og ruten fra Tokyo til Hakone og Hiatsu i Japan. Hver rute er detaljert ned til gjerder, sidespor, signaler, broer og bygninger langs hele skinnegangen. Alpene imponerte meg virkelig slik de er gjengitt.

Rutene har blitt omhyggelig reprodusert for en digital verden. Det har blitt tatt bilder av store deler av hver eneste rute, for å gjenskape alt bit for bit ned til den minste detail. Alt for å gi oss den beste opplevelsen som overhodet er mulig. Realisme settes alltid i høysetet når Microsoft lager simulatorer, og de har også denne gangen gjort en fantastisk jobb.

Det er både byer, landemerker, broer og stasjoner under veis, og de ser meget troverdige ut. En føler ikke at landskapet repeterer seg selv, noe som er viktig når en skal styre et godstog mil etter mil gjennom Amerika. Riktignok er enkelte steder rimelig øde og mangler mye å se på, men det er jo bare å innse at det faktisk eksisterer øde steder i virkeligheten også.

Øvelse gjør mester
Da jeg startet spillet for første gang valgte jeg først å lære hvordan jeg skulle kjøre togene, siden jeg antok at det ikke var gjort i en håndvending. Og det hadde jeg helt rett i. Øvelsene er veldig bra for å lære seg det grunnleggende slik at en kan flytte på et lokomotiv. Hvordan du starter, hvor bremsene er og hvordan du skifter synsvinkel. Men et par av de litt mer avanserte manøvreringene er ikke beskrevet. Jeg måtte selv finne ut hvordan jeg skulle slippe ut sand korrekt for å minske friksjon, samt koble til og fra vogner i togsettet.

Train Simulator inkluderer en forlokkende samling lokomotiver. En har blant annet de store damplokomotivene som Flying Scotsman fra det forrige århundre, massive diesel drevne Dash 9 og hypermoderne elektriske tog fra Japan. Hver enkelt detalj fra toget er perfekt, helt ned til hjulet som spinner mot skinnegangen når du forsøker å flytte på et 35 vogners godstog midt på vinteren.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden