Kommentar

Refleksjon før Telenorligaen 2019

Mine tanker etter Telenorligaen 2018

Mathias Hynne evaluerer årets sesonger av Telenorligaen.

Produksjonen på sluttspillet var fantastisk. Det er bare synd at nesten ingen var der for å se på.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

Høstmørket har senket seg og det kryper mot jul i alle norske hjem. Telenorligaen har gjennomført nok et år med to sesonger, og et nytt år og to nye sesonger står foran oss. Jeg ønsker å belyse litt hva jeg mener har blitt gjort riktig, og hva jeg mener bør endres før Telenorligaen 2019 sparkes i gang, for det er nok å ta tak i her.

OM KOMMENTATOREN:

Vis mer

Mathias Hynne er redaksjonssjef for e-sport på Gamer.no. Han jobber ikke med Telenorligaen.

For å få det første ut av veien med en gang. Vårsesongen ble i Counter-Strike en fadese på grunn av jukseskandalen. Vi står per i dag fortsatt uten en veldig god metode å ta spillere som jukser. ESEA lanserte nylig en blogg hvor de forteller om hvordan de har tatt spillere som har brukt maskinvare til å jukse, og Valve gjorde spillet gratis å spille siden de åpenbart stoler såpass mye på at VACnet er godt nok.

Noe må bestemmes i ledelsen i Telenorligaen her. En avgjørelse må tas om å investere nok penger i en skikkelig antijukseklient. En egenprodusert en, siden det ser umulig ut å bruke ESEA eller FACEIT sin. Alternativet er å kreve lydopptak fra Teamspeak/Discord, eller styrke det juridiske. Men det der kan jeg ikke noe om.

Sånn. Ferdig med det.

Lillehammer funker ikke

Lillehammer ga Telenorligaen mye, men det manglet publikum.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

All ære til Lillehammer-regionen og deres satsing på norsk e-sport. Jeg beundrer deres initiativ og tilrettelegging for at Telenorligaen skulle arrangeres der. Men det funker rett og slett ikke. To sluttspill har kommet og gått, og det har knapt vært folk å sett på kampene i noen av spillene.

Nivået på produksjonen under sluttspillet i Lillehammer har vært høyt, og i høst så mener jeg det nådde internasjonale standarder.

Lillehammer ligger nok akkurat litt for langt unna til at det kan være interessant for Oslo-beboerne å reise to timer hver vei. Ikke engang å flytte sluttspillet fra fredag-lørdag til lørdag-søndag hadde noen innvirkning på antall besøkende. Det har vært labert.

Men hvis Oslo er for kostbart så finnes det bedre alternativ enn Lillehammer. Hva med Trondheim? Hva med Bergen? Jeg er sikker på at det ville vært billigere å leie lokaler, og jeg er sikker på (i alle fall for Trondheim sin del) at hallen ville vært full av e-sport-interesserte mennesker gjennom hele helgen.

Konkurrenter kakker alltid på døra, og truer med å ta over for Telenorligaen. Hvert år. Det har fortsatt ikke skjedd, men om man skal fortsette å ha sluttspillet foran 20 tilskuere så er jeg redd at andre aktører blir mye mer attraktive. Produktet Telenorligaen har utviklet seg masse, og produksjonen er profesjonell.

Kanskje er det beste per i dag å samkjøre sluttspillet med et LAN eller et lignende event som SpillExpo? Det har fungert før. Alternativet er vel å lage en større event selv. Det kan trekke folk.

Å ja. Før jeg glemmer det. Ikke ha sluttspillet på vårparten i slutten av mai. Da har deltakerne eksamen. Flytt det til juni.

Les også
Norge kan ta jackpoten i kveldens King of Nordic

Blir Telenor med videre?

Leder for Telenorligaen, Tor-Steinar Nastad Tangedal er sikkert i disse dager i mange møter og dialoger med forskjellige aktører.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no

Avtalen med Telenor utgår ved årsskiftet, og det er fortsatt åpent om det blir videre samarbeid. Dette vil være veldig viktig for at ligaen skal utvide enda mer. Er det andre aktører som vil inn, så mener jeg dette er bra, men samtidig synd.

Navnet Telenorligaen har blitt godt kjent, og bærer en viss prestisje med seg. Jeg sier selvfølgelig ikke at et samarbeid med noe annet selskap vil være dårlig, tvert imot. Hvis noen kakker på døra med enda større planer og summer, så ønsker jeg de velkommen inn.

Likevel håper jeg at en ny avtale for tre nye år kommer i land med Telenor, og at telegiganten ser verdien og at produktet Telenorligaen har vokst såpass mye at det er verdt å satse enda hardere på norsk e-sport.

Kanskje kan Telenor være med å hjelpe ligaen å sponse lokale? Hvem vet. Vi får se hva som skjer.

Det kan også være andre partnere som dukker opp etter hvert. Eller om de partnerne som er der i dag vil fornye sine avtaler. Vil Omen by HP fortsette? Hva skjer med Norsk Tipping?

Samarbeid med VG og Nettavisen

VG kan være en viktig partner i tiden fremover.
Eivind Von Døhlen/Gamer.no
Hvis denne er så viktig for deg, så er du ikke rett publikum for norsk e-sport.
Twitch

Gjennom året har ligaen hatt samarbeid med både VG og Nettavisen. Begge avtalene bar preg av at de ble snekret sammen noe i siste liten. Likevel mener jeg at VG har levert best, med Niklas Baarli sammen med kommentatorene fungerte sendingen godt. Ut i fra ryktene så hører jeg at det har vært gode seertall også. Meget imponert over hva VG klarte å levere på så kort tid, med en flott informasjonsside, fine oppdateringer av saker og informasjonsvideoer underveis i sendingen.

Hvis samarbeidet fortsetter for neste sesong så håper jeg VG tar enda et steg opp, og gir ligaen mer forsideplass på sin ellers tradisjonelle forside. Live-banneret under sluttspillet var meget lite og vanskelig å se, hvis man ikke visste hva man lette etter.

Flere seere kommer nok til å klage på at ligaen ikke vises på Twitch hvis dette skjer, men det håper jeg virkelig ikke stopper folk fra å se på. Hvis det er viktigere for deg å spamme «LUL» «FeelsBadMan» og «Kappa» i chaten enn å se at norsk e-sport utvikler seg og får seriøse aktører inn i bildet, da er du nok ikke rett publikum uansett.

Samtidig håper jeg samarbeidet fører til at hovedkampen for hver runde plukkes ut mye tidligere enn det gjøres per i dag. Forutsigbarhet er viktig både for miljøet, de som arrangerer og oss i redaksjonen.

Miljøene vil ha alt servert på sølvfat

Gjennom begge sesongene så har spillerne og lagene krevd å få endringer, nye ting og alt servert, uten at jeg ser noen positiv effekt av dette i sosiale medier. Nesten samtlige som deltar i de øverste divisjonen fokuserer fortsatt på det ligaledelsen gjør feil, i stedet for å rose de for de faktiske endringene som kommer gjennom.

Jeg tror det må en holdningsendring til blant mange som deltar i ligaen. Positive endringer som spillere er fornøyde med bør roses offentlig, slik at det ikke føles ut som ligaen alltid blir kritisert.

Jeg sier ikke at alt er perfekt. Ligaen gjør mange feil og rare avgjørelser, men slutt å fokuser bare på de. Ta tak i det positive, skriv en tweet og få dine kompiser og lagkamerater til å retweete dette.

League of Legends-miljøet viste at de var veldig fornøyde med at de fikk best av fem-finale i årets sluttspill, og skrev mye om det i sosiale medier. Dette ønsker jeg mer av.

Dra frem det positive. Vis at dere også setter pris på det.

Utvidelse eller utskifting?

Kanskje er det på tide å gi PUBG sjansen.
PUBG Corp.

Det er ikke til å stikke under stol at populariteten til Overwatch og League of Legends har falt. Det ser man både på seertall, lesertall og antall deltakende lag i ligaen. Er det modent for å skifte ut spillene med noe annet, eller har ligaen kapasitet til å legge til noe nytt og beholde det gamle?

Jeg tror personlig at det vil være vanskelig å beholde begge hvis noe nytt tilføres. Playerunknown's Battlegrounds har blitt prøvd i Norwegian Battlegrounds, som er arrangert utenfor Telenorligaen. Mange deltakere, men er dette en seersport? Er det en god e-sport? Jeg er usikker. Det er mange tilfeldige momenter som avgjør kamper, og er det virkelig spennende å se på et oversiktskamera over lang tid?

Jeg har min tvil, men det kan jo også være på grunn av min personlige lave interesse for spillet. For bredden vil nok PUBG være veldig populært, men vil det være noe som folk virkelig nyter og ønsker å se sendinger av i toppdivisjonen?

Vi får vente å se hva som skjer.

Telenorligaen 2019 (hvis det blir navnet) blir viktig. Vi har noen spennende måneder foran oss.

Redaksjonen i Gamer.no er ikke ansvarlig for driften eller beslutninger tatt av Telenorligaen. Redaksjonen har ikke innflytelse på avgjørelser som tas av Telenorligaen, og Telenorligaen har ikke innflytelse på redaksjonelle avgjørelser.

Siste fra forsiden