Førsteinntrykk

New Super Mario Bros.

Rørleggere har tydeligvis en helt spesiell evne til å lande i trøbbel, og er de naturlige heltene når prinsesser forsvinner som streikende fra jobb.

Mario og plattformspill har for mange vært to sider av samme sak siden midten av 80-tallet, da Super Mario Bros. klatret ut fra sitt ellers ensformige liv i Mario Bros. Med mer sidebevegelse enn i diskoens storhetstid snublet og spratt to rørleggerbrødre seg gjennom en magisk verden med både onde skilpadder og flammekastende blomster. Alt for å redde en stakkars prinsesse som ble holdt fanget i et fjerntliggende slott, ute av stand til å ta vare på seg selv og rømme fra den forferdelige Bowser. Og resten er, som man sier, historie. Ingen hadde noen som helst anelse om hvor stort dette fenomenet skulle bli, eller at barn 20 år etterpå fortsatt vet hvem Mario og Luigi er.

Arvesølvet

Det er en utrolig arv man skal leve opp til, og New Super Mario Bros. forsøker å gripe fatt i en sjanger som har vært både brakk og hatt brokk de siste årene. Plattformspill med kun to dimensjoner kan ikke sies å ha gitt oss de helt store opplevelsene siden Mario sist var på ferde, selv om det har vært enkelte forsøk på GBA. New Super Mario Bros. skal ta fatt i alle tingene vi har savnet, alle tingene vi husker og alle tingene vi har drømt om siden alle skulle ha Super Nintendo-konsoller til jul og til bursdagenene sine.

Alt du husker fra dine første, vaklende steg i tidligere Mario-spill er her, og du får fortsatt muligheten til å spise både sopper, flammeblomster og en større mengde mynter. Du får fortsatt ekstraliv etter at du har samlet 100 mynter på konto, og grønne, bortgjemte sopper gir deg fortsatt et ekstra forsøk til å klare å redde prinsessa. Vi har tatt steget 15 år tilbake i tid, og hamrer løs på betongblokker med vår trofaste neve som eneste slagvåpen. Vi dreper onde skapninger ved å hoppe dem på skallen, og prinsessa har igjen klart å bli fanget av en skapning i Bowser-familien.

En gullmynt til begjær

Spillets oppbygging minner om det vi ble kjent med i Super Mario Bros. 3, der du flytter deg rundt på et kart og selv velger hvilke miniverdener du ønsker å utfordre skjebnen i. Enkelte brett har flere utganger, og hvilken vei du beveger deg når du har kommet deg ut fra elendigheten, avhenger av hvilken utgang du valgte. Her er det duket for hemmelige veier, utganger som må finnes og godt gjemte snarveier som det må sendes ut letemannskap etter. Hvert brett inneholder også tre større gullmynter som du helst skal finne, og som du kan bruke til å låse opp porter som stenger for snarveier, bonushus og utspekulerte småbrett. Det er selvsagt også et visst element av samlemani over det hele, der du gjerne spiller gjennom et brett både to og tre ganger ekstra bare for å sørge for å få med deg alle bonuskronene.

Selv om New Super Mario Bros. er et spill som i all hovedsak bygger på sine tradisjoner, er det heldigvis også en del nyheter under panseret. Det første du legger merke til er det oppgraderte grafiske uttrykket som elegant blander 3D-elementer inn i et to-dimensjonelt spill, og som gjør hele verdenen mer levende enn før. Ikke nok med at det ser bra ut, men det underbygger også de nye soppmodusene som har kommet på banen. En kjempesopp gjør Mario til et monster av en rørlegger, slik at han kan meie ned både infrastruktur og fiender. Rørleggerfagforeninga vil nok ha et par ord med i laget da de ser den totale mangelen på respekt for grønne rør, men det får bli en sak mellom de involverte. Jeg blander meg ikke.

It's a Mini-Me, Mario!

Dersom fagforeninga skulle vise seg for sterk, har du heldigvis en minisopp som sørger for at du kan trylle deg bort på et blunk. Med denne soppen innabords blir selv de minste rør portaler til andre verdensdeler, og det er ikke grenser for hvor en liten, soppspisende rørlegger kan komme til når han bare ruver en desimeter eller to over bakken. Det dukker også opp andre fordeler med den reduserte størrelsen, og helten vår kan med lette steg løpe på toppen av vannflaten i stedet for å måtte ty til svømmetak.

Grønne kanonrør sender deg gjerne på en flytur over landskapet, og du får nok en gang prøve deg på plattformer som beveger seg opp og ned etter dine egne bevegelser. Utviklerene har benyttet en rekke triks fra den store plattformboka for å gjøre redningsaksjonen etter prinsessa både utfordrende og lettspilt, og du skal ikke se helt bort fra at de har lykkes med oppgaven. Andre finurligheter som ligger gjemt under startskjermen inkluderer ekstra beskyttelsesskall, vegghopping og en hel del andre elementer jeg ikke skal avsløre riktig ennå. Her er det minst like mye glede i de små utforskningsrundene som i det å faktisk klare å redde prinsessa til slutt.

Super Mario Bros.-spillene har alltid gitt oss nyheter og kjente elementer om hverandre, og New Super Mario Bros. er absolutt et spill som ser ut til å gi oss alt vi trenger i denne sjangeren. Med et rikt utvalg av både forskjellige spillmiljø (åtte, helt i tråd med klassisk Mario) og brett, burde det ligge godt til rette for en aldeles glimrende sommer for alle rørleggerinteresserte i vårt langstrakte land.

Les også
Anmeldelse:

I Norge utgis spillet på Nintendo DS 30. juni. En anmeldelse kommer nærmere lansering.

Siste fra forsiden