Nintendo Switch - Forbrukerrådet

Nintendo klages inn til EU-kommisjonen for Switch-feil

Forbrukerrådet krever at Nintendo reparerer feilen gratis og endrer produksjonen.

Nintendo Switch.
Audun Rodem, Gamer.no

Forbrukerrådet forteller at de, sammen med den europeiske forbrukerorganisasjonen BEUC, har klaget Nintendo inn til Europakomisjonen og Forbrukertilsynet.

Grunnen er den pågående saken om problemer med Nintendo Switch-kontrollerne, joy-cons. Problemet er såkalt «drifting», noe som betyr at analogstikken registrerer bevegelse uten at spilleren går noe.

Juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.
Halvor Pritzlaff Njerve/Forbrukerrådet

– Feilen gjør rett og slett kontrollerne ubrukelige. Kontrollere som har feilen vil ikke lenger kunne brukes til å spille med, da spillfiguren beveger seg selv uten at brukeren beveger på kontrollstikken, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Totalt meldes det om 25 000 klager på feil med kontrollerene, på tvers av flere land i Europa. I Norge alene har Forbrukerrådet fått inn 1600 klager på problemet etter at de ba forbrukere ta kontakt på tampen av 2020. Etter ti dager etter forespørselen hadde de fått inn 1100 klager.

Over 88 prosent av klagene hevder at joy-con-kontrollerne sluttet å virke innen to år etter kjøp, ifølge BEUC.

Gamer.no har bedt Nintendos norske distributør, Bergsala, om en kommentar til klagen, og oppdaterer artikkelen om vi får svar.

Krever at Nintendo reparerer gratis

I klagen som er sendt hevdes det at Nintendo har lansert et produkt som ikke varer så lenge som man bør kunne forvente, samt at de har unnlat å informere forbrukere om problemet etter at det ble kjent. Samtidig påstås det at selskapet ikke har gjort tilstrekkelige endringer for å bøte på problemet i nyere modeller av Nintendo Switch.

Forbrukerrådet og BEUC baserer klagen på et direktiv om urimelig handelspraksis, som er innført i norsk rett via markedsføringsloven.

Organisasjonene ønsker at Forbrukerrådet gjør tiltak nasjonalt og ellers i EU som sørger for at Nintendo forplikter seg til å reparere kontrollerne. Det bør skje gratis. I tillegg vil de at Nintendo begynner å produsere kontrollerne på en måte som gjør at feilen ikke oppstår.

– Vi forventer at Nintendo kommer en løsning for de tusenvis av forbrukerne som har eller har hatt ødelagte kontrollere. Mange har antakelig også kjøpt seg nye håndkontrollere, da de har trodd at den har blitt skadet i bruk, sier Iversen.

I fjor sommer anerkjente Nintendo at kontrollerne har et problem.
Nintendo-sjefen beklager problemer med Switch-kontrollerne »

Siste fra forsiden