Nintendo - ROM

Nintendo krever 131 millioner kroner fra mannen bak ROM-nettside

Selskapet tok ham til retten for å ha delt spill ulovlig.

Skjermbilde av RomUniverse

Nintendo har bedt amerikanske Matthew Storman om å betale over 15 millioner dollar som erstatning for å ha brutt opphavsretten deres. Dette melder TorrentFreak. Summen tilsvarer over 131 millioner kroner.

Storman sto bak nettsiden RomUniverse, som gjorde det mulig for besøkende å laste ned eldre Nintendo-spill i form av ROM-filer.

Mange av Nintendos gamle spill var tilgjengelige på siden.

ROM-filer er digitale avtrykk av spillkasetter, for eksempel fra Super Nintendo- eller Gameboy-spill, som inneholder akkurat det samme som kassetten. Med emulatorer – program som etterligner oppførselen til konsollene – kan man da spille disse filene på nesten lik måte som om de ble spilt på konsollen.

I tillegg hadde RomUniverse et premium-abonnement som gjorde at man kunne laste ned så mange filer som mulig. At Storman prøve å tjene penger på nedlastingen er noe Nintendo ser på som ytterligere graverende.

Betalingskravet er den nyeste utviklingen i en rettssak som har pågått i en lokal domstol i California siden høsten 2019. Dette nye kravet fra Nintendo kommer i kjølvannet av at Storman skal ha mislykkes med å gi informasjon om Discord-bruk i forbindelse med nettsiden, og statistikk rundt deling på tjenesten. Nintendo mener dette tyder på at Storman prøver å slette bevis i saken, og at retten bør ta en avgjørelse nå.

Omstridt fenomen

Emulering av eldre spill er noe Nintendo har hatt i søkelyset lenge. Det er utvilsomt at en stor del av det som skjer i praksis av emulering er ulovlig, men de aller fleste emulatorene i seg selv er ikke lovstridige. Det er de opphavsrettsbeskyttede ROM-filene som – dersom de er anskaffet på ulovlig vis – er kjernen i problemet.

Samtidig er det positive bivirkninger og praksiser som har oppstått som en følge av utbredelsen av emulatorer og kopiering av gamle konsollspill. Mens de fysiske kopiene sakte forvitrer, kan de digitale avtrykkene fungere som arkivert materiale i fremtiden.

LES OGSÅ: 2500 gamle DOS-spill er spillbare helt gratis »

Siste fra forsiden