Norsk 17-åring er siktet for hacking av Steam-kontoer

Ble oppdaget i forbindelse med en omfattende europeisk politiaksjon.

Wikipedia/Creative Commons

En 17 år gammel gutt fra Bamble i Telemark har nå blitt siktet, etter å ha brukt en såkalt RAT («Remote Access Trojan») for å få tilgang til Steam-kontoer som tilhører andre brukere. Det melder Telemarks-avisa Varden.

En RAT er et hackerverktøy som gir deg full kontroll over andres datamaskiner. Det kan brukes til å få tak i koder, passord, filer og personlige bilder, og blir sett på som en alvorlig overtredelse.

– Disse programmene kan brukes til småkriminalitet, men de kan også ha stort skadeomfang, sier seksjonsleder Håvard Aalmo i Kripos til NRK.

Omfanget av tyveriet skal ikke være mer enn noen få hundrelapper, likevel risikerer nå 17-åringen fengsel i opp til to år, som er maksimumsstraffen. Gutten skal i følge Varden ha tilstått hackingen under avhør og innrømmer å ha solgt store deler av tyvegodset han anskaffet seg.

Stor europeisk politiaksjon

17-åringen fra Bamble er en av fem nordmenn som ble pågrepet forrige uke. Aksjonen var en del av en større europeisk aksjon der hackere ble pågrepet i Norge, Romania og Frankrike. Operasjonen har vært et samarbeidsprosjekt mellom Kripos og Europol og foregått over lengre tid, men det er kun dette tilfellet som dreier seg om hacking av kontoer for å stjele skins og andre kosmetiske gjenstander i Counter-Strike: Global Offensive.

En av de siktede innrømmer å ha drevet en nettbutikk som solgte pakkeløsninger med hackerverktøy til kunder. Markedsplasser som denne har blitt vanlig de siste årene og man kan få tak i svært skadelige programmer til billig pris, noe som gjør det veldig lett for yngre personer å begynne.

Politiet har beslaglagt en hel del datautstyr som nå vil bli undersøkt for å finne dokumentasjon.

– Det er viktig for norsk politi å vise at man ser alvorlig på slike saker, og at man slår ned på det også i det små, sier Aalmo til Varden.

Siste fra forsiden