Intervju

Andrey «Reynad» Yanyuk

– Planen er å ta over verden, men jeg begynner med e-sport

Hearthstone-spilleren «Reynad» satser alt på samlekortspillet.

Skjermdump/Blizzard

Andrey Yanyuk, bedre kjent under anagrammet «Reynad», subber et par steg bak meg på vei til intervjurommet. Jeg lurer på om han har jet-lag, men det tok han rotta på sin første dag i Sverige med en kveld ute på byen. Ukraineren, som har bodd i USA store deler av livet sitt, har tatt turen til Jönköping for å delta i Hearthstone-turneringen som holdes under årets DreamHack Summer.

Reynad i aksjon under årets DreamHack Summer.

Reynad har alltid vært interessert i dataspill, og har spilt så lenge han kan huske. 22-åringen har også lang fartstid i kortspillverdenen med en syv år lang profesjonell karriere som Magic: The Gathering-spiller. Da samlekortspillet Hearhstone ble lansert var han raskt ute med å skaffe seg adgang til det nye spillet – allerede den andre dagen i betaen hadde han fått seg en nøkkel. Etterhvert begynte han å strømme spillingen sin på en Twitch-kanal, som oftest i de sene nattetimer, gjerne med en øl i hånden. For Reynad er det alt eller ingenting, og for tiden går all energi til Hearthstone-arbeid.

– Den store fordelen med å kunne strømme er at man får være sin egen sjef, noe som er viktig for meg. Jeg tror ikke jeg hadde gjort meg som en veldig god ansatt, forteller Reynad.

Det var dette som motiverte han til å starte opp Tempo Storm, sitt helt egne Hearthstone-lag, tidligere i vår.

– Jeg ble kontaktet av flere store lag, men bestemte meg for å gjøre noe selv. På den måten får jeg være i styringen. Jeg hadde lyst til å gjøre noe for Hearthstone-miljøet, for å være med på å utvikle spillet videre. Det har et voldsomt potensiale, forteller Reynad.

Vil kun ha de beste

Under den avslappede holdningen merker man at han tar jobben sin veldig seriøst. Og da laget skulle settes sammen var han kun ute etter de aller beste. Det ble holdt uttak hvor nærmere tretti spillere skulle vurderes.

– Den som stod øverst på lista mi var Drew «TidesofTime» Biessener. Jeg har var imponert over spillestilen hans og ønsket å ha han på laget mitt. Jeg ville også virkelig ha med meg Byron «Reckful» Bernstein. Jeg har alltid hatt mye respekt for tankegangen hans, og han har vist seg å vært til stor hjelp for laget når vi har forberedt oss til ulike turneringer. George «Hyped» Maganzini var en spiller jeg hadde spilt mye mot, og etterhvert bestemte jeg meg for å få han også med på laget, forteller han.

Selv om noen av spillerne allerede var store profiler i Hearthstone-miljøet var det ikke alle som var like godt kjent. Peter «Gaara» Stevanovic, det siste medlemmet av laget, tok selv kontakt med Reynad og ba han om å sjekke ut strømmen hans. Han fikk umiddelbart en plass i Tempo Storm.

Reynad intervjues etter en seier i årets DreamHack Summer.

Det tidkrevende laguttaket har allerede gitt resultater. I April sendte Reynad lagkameraten Gaara til DreamHack Bucharest med penger fra sin egen lomme. Tyskeren innfridde og tok hjem førstepremien. Siden da har laget konkurrert i flere turneringer, hvor de ofte ender med gode plasseringer.

– Jeg tror vi er det aller beste Hearthstone-laget akkurat nå. Planen er å ta over verden, men jeg begynner med e-sport. Om noen år ser jeg for meg å være en rik, overvektig mann i dress, tuller han.

Reynad, som best liker å spille som klassen Warlock, er kjent for å være en innovatør i Hearthstone-miljøet, og har bidratt til å skape mange av de mest populære stokkene. Noe av inspirasjonen har han hentet fra spillestiler i Magic: The Gathering, mens andre er bygd fra bunnen og opp.

Les også
Riot legger neste Ragnarök-finale til DreamHack Winter

– Jeg har hentet mye fra Magic: The Gathering, samtidig som andre ideer har kommet av seg selv. Det handler om å bygge stokker og tilpasse seg til spillmetaen, man må stadig utvikle seg videre, forteller han.

Utvider laget

I juni kom det nyeste tilskuddet til laget i form av den velkjente e-sport-personligheten Dan «Frodan» Chou. Han skal ikke ut i ilden selv, men har tatt på seg rollen som manager for det nyoppstartede laget.

– Han tar seg av papirarbeidet og bestiller reiser. Han skal gjøre alt det jeg ikke gidder selv, ler Reynad.

Reynads valg om å starte opp sitt helt egne lag har krevd mye av den unge spilleren. Fram til nå har alle utgifter gått fra hans egen lomme. Nå gjelder det å komme seg opp og stå økonomisk, og laget er godt i gang med å få tak i nye sponsore.

– Du klarer kanskje å gjette hvem det gjelder, ler Reynad og ser ned på den splitter nye HyperX-skjorten han har på seg.

Går en lys framtid i møte

Hearthstone har allerede oppnådd stor popularitet.

Reynad har, som sagt, alltid vært sikker på at spillet ville bli en suksess. Bare noen få måneder etter utgivelse er han enda mer styrket i sin tro.

– Spillet har bare vært ute i to måneder, og det er allerede mye bedre utviklet enn noen andre e-sporter var da de ble gitt ut. Jeg tror Hearthstone er det spillet med aller størst potensiale til å gjøre det stort som e-sport på grunn av dets unike tilgjengelighet. En dårlig spiller vil aldri vinne en turnering, men på grunn av at man må ha hellet med seg for å vinne så vil man ikke nødvendigvis se de samme spillerne i toppen hver gang. Dette bidrar til å holde miljøet friskt og spennende, forteller Reynad.

Selv håper han å kunne være en stor del av framtiden til Hearthstone, og ønsker å være med på å utvikle spilletmiljøet videre. Neste steg er å få sendt hele laget til flere turneringer, der i blant årets verdensmesterskap som holdes under høstens Blizzcon. I tillegg går det bort mye tid til å lage Hearthstone-materiale til lagets nettside hvor de legger ut tips til andre spillere. For Reynad er det vanskelig å se for seg å skulle drive med noe annet.

– Hvis jeg ikke hadde jobbet med Hearthstone så tror jeg at jeg ville startet opp mitt eget firma, prøvd å tjene penger som jeg kunne gjøre om til enda mer penger. Eller så ville jeg endt opp som uteligger, avslutter han.

Siste fra forsiden