PlayStation 5

PlayStation 5 slippes sent 2020

Får en helt ny kontroller med flere nye funksjoner.

Sony

Sony forteller i en oppdatering på sine nettsider at PlayStation 5 heter, ja, nettopp PlayStation 5 slippes neste år.

– Vi er stolte over å kunne fortelle at vår nestegenerasjonskonsoll heter PlayStation 5, og at vi slipper den innen jula 2020, skriver Sony Interactive Entertainment-sjefen Jim Ryan i innlegget.

Splitter ny kontroller

Navnedåpen skjer i sammenheng med en større artikkel hos WIRED, der Sony har demonstrert mer av hva vi kan vente av den nye konsollen, med spesielt fokus på den kommende konsollens nye kontroller.

Det er særlig to nyvinninger som Sony er stolte av.

Den første er et fokus på «taktil respons», som skal erstatte den nåværende risteeffekten i dagens kontrollere, og som ifølge Sony gir en mye mer dynamisk form for respons som reagerer på det som skjer i spillet.

– Med taktil tilbakemelding får du et bredere spekter av feedback, så det å krasje inn i en vegg med en racerbil føler mye annerledes enn det å takle noen på en fotballbane. Du kan til og med føle en bredde av forskjellige flater når du løper gjennom en gresslette, eller vasser gjennom gjørme, påstår Ryan.

Den andre er programmerbar motstand i skulderknappene. Med andre ord kan utviklere selv definere hvor mye kraft som må til for å trykke ned «trigger»-knappene på baksiden av kontrolleren. Igjen sammenligner Ryan dette med typiske spillaktiviteter, som at det å spenne en bue før et skudd er annerledes enn hvordan gasspedalen føles når man kjører et terrengbil.

WIRED-journalistene, som har fått snust litt ekstra på kontrolleren, kan også melde om at den får bedre batteri enn DualShock 4. Den skal også være tyngre, men veie mindre enn en Xbox One-kontroller når den har to AA-batteri i seg. Prototypen de fikk spille med ligner på en DualShock 4, men det er ikke sikkert Sony beholder det designet. Lading skal skje med en USB-C-kabel.

«Solid state drive» og ny prosessor

Fra før av vet vi at PlayStation 5, i likhet med konkurrenten Project Scarlett, skal ta steget fra tradisjonelle harddisker for lagring og heller gå for «solid state drive». SSD-lagring vil sørge for kortere lastetider enn tidligere, noe som Sony har demonstrert tidligere i år.

I tillegg vet vi at konsollen får en raskere prosessor basert på tredje generasjons AMD Ryzen, og et Radeon-utviklet grafikkort med støtte for både 8K-oppløsning og den avanserte ray tracing-teknologien, som nå er bekreftet å være maskinvare-basert løsning.

Spill skal slippes på 100 GB store optiske disker, og leses av konsollens diskdrev, som også skal fungere som en 4K Blu-ray-spiller. Spill må installeres på konsollen, siden Sony vil at konsollen skal dra nytte av SSD-lagringen. Interessant nok vil man dog kunne installere forskjellige deler av spillet – WIRED nevner som eksempel at man an velge å installere bare enspillerdelen eller flerspillerdelen.

Vi regner med å få mer informasjon om PlayStation 5 i de kommende månedene, og at Sony avduker utseendet i løpet av begynnelsen av 2020.

Les også
Test: PlayStation 5

Dersom du vil ha varsel om når PlayStation 5 får norsk pris, kan du abonnere på prisvarsel via vår samarbeidspartner Prisguiden.no.

Prisguiden.no er en kommersiell partner av Gamer.no. De leverer oppdaterte priser, prisvarsling og produktinformasjon. Du kan lese mer om Prisguiden her »

Siste fra forsiden