Anmeldelse

Pro Cycling Manager 2006

Thor Hushovd avsluttet årets Tour de France med stil. Med Pro Cycling Manager 2006 kan du fortsette moroa.

Side 1
Side 2

Mange i Norges land har ofret tre uker med sommersol, utepils og sosialt samvær for å følge en gjeng fettfrie menn på sykkel rundt Frankrike. Jeg snakker selvsagt om Tour de France, som blir mer populært for hvert år her til lands. Thor Hushovd skal selvsagt ha mye av æren for dette, takket være sin suksess i rittet. I år ble det to etappeseire og to dager i den gule trøya. Imponerende, bare synd at Grimstad-gutten aldri fikk kjempet skikkelig om den grønne trøya. Heldigvis er dette noe du kan rette opp i. I Pro Cycling Manager 2006 kan du ta over som sportsdirektør for Crédit Agricole, eller hvilket som helst annet lag, og føre utholdenhetsartistene til nye høyder.

Stort og smått

Pro Cycling Manager 2006 kan være både omfattende og avansert, og kjapt og moro. Karrieremodusen er spillets stolthet. Her tar du jobben som sportsdirektør for et profesjonelt sykkellag. Du må skaffe sponsorer, trenere, speide etter talenter, forhandle om kontrakter og bestemme taktikken under ritt. Dette er et slags Football Manager light, bare med sykler og pedaler. Hvis du er litt mer utålmodig kan du også sykle enkeltritt, blant annet de store etapperittene. Du kan også lage dine egne etapper, eller spille mot venner og fiender over nettet. Hvis du er ny til spillserien bør du gå gjennom opplæringen. Dessverre er den litt mangelfull, men du får i hvert fall et inntrykk av hvordan det grunnleggende fungerer.

Når du skal ta over et nytt sykkellag, er det flere ting du bør tenke på. Hvilke typer ritt vil du delta i? Hva slags type ryttere skal du satse på, og hvor store omveltninger vil du gjøre i forhold til stallen? De beste lagene er naturlig nok lettest å ta over. T-Mobile har for eksempel en haug med penger og flere svært gode ryttere. Til gjengjeld blir ikke utfordringen den helt store, og du får neppe gåsehud av å hente inn en lovende syklist. Tar du et lag som Thor Hushovds Crédit Agricole får du plutselig mer å gjøre. Nordmannen er den største stjernen på et middelmådig lag i Pro Tour-sammenheng. Her satses alt på spurtene og endagsritt. Du kan også overta lag litt nede i divisjonene, noe som borger for et langsiktig engasjement.

Mye jobb

Som sjef er det mye som skal gjøres, ja du har egentlig ansvaret for absolutt alt. Du har fire managerevner som stadig kan forbedres ved at du oppnår de mål som sponsorene har gitt deg. Dette er et lite rollespillelement, som gjør at du stadig vil merke fremgang. På samme måte blir rytterne bedre av å trene riktig, så pass på at du har gode trenere og leger. Rytterne har humørsvingninger. Hvert individ vil ha en rolle i laget, og kan bli sur hvis han mener at du plasserer noen feil i hierarkiet. Dessuten har de største stjernene helt spesielle ønsker om hvilke ritt de vil delta i, så sjekk deres kjøreplan nøye. Til sist må du huske at hver rytter er god på ulike ting. En god blanding av individer er nødvendig for å skape et godt felleskap.

Du har også ansvar for økonomien. Du må skaffe delsponsorer og forhandle med ryttere og den øvrige staben om kontrakter. Dessuten må speidere sendes ut for å finne unge talenter, slik at du kan hanke dem inn før et annet lag tar affære. Dessverre synes jeg managerbiten er mangelfull når det gjelder overganger. Spesielt i starten er det nesten umulig å hente inn ryttere med kontrakt, noe som er ganske kjedelig. Jeg vil kjøpe! Utstyr er viktig i toppidretten, noe du får erfare i Pro Cycling Manager. Ulike ritt krever forskjellige sykler, dekk og hjelmer. Her kan heldigvis alt kjøpes for penger, så pass på at du har en god blanding av utstyr før sesongen tråkkes i gang.

Når du føler at laget er sånn noenlunde på plass, er tiden kommet for å kjøre ritt. På samme måte som i nevnte Football Manager avanserer du ved å gå videre til neste dag. Du kan gå inn i kalenderen for å se hvor og når ditt lag skal delta i konkurranse, og eventuelt endre rittprogrammet. Løypebeskrivelsen er som oftest god, og du får vite relativt mye om hvert løp før laget ditt står på startstreken. Husk for all del å tilpasse det innkjøpte utstyret til løypen, hvis ikke kan du gå på en smell.

Strategi

Når løypen er lastet ferdig, noe som tidvis tar litt vel lang tid, er dine seks til ni ryttere klare for dyst. Strategien bør du allerede ha klar etter å ha kikket på løypeprofilen. Hvis du ikke selv velger å holde farten høy med ditt lag, vil det nesten alltid gå et brudd av ryttere tidlig. På flate etapper og fjelletapper vil disse bli tatt inn av hovedfeltet, men i lett kuperte ritt kan klassikerryttere fort holde helt inn. Din strategi avhenger svært mye av hva slags type lag du har, men jeg skal ta for meg tre scenarier:

• Spurtlag på relativt flat etappe. Her er det bare en ting som teller; å få din spurter best mulig plassert før en spurt like før mål. Hovedfeltet vil kontrollere eventuelle utbrytere, og det ender nesten alltid med en massespurt. Erfaringsmessig lønner det seg for spurteren å enten legge seg på hjul til favoritten, eller å få en lagkamerat til å trekke seg opp. Jeg savner litt større muligheter i opptrekket, men spurtene er likevel spennende og utfordrende.

• Sammenlagtlag på ekstrem fjelletappe. Dette er det råeste innen sykkelsporten, så også i dette spillet. Også her er det opp til hovedfeltet å kontrollere utbryterne, samtidig som du passer på din egen favoritt. Hold et øye med de andre kanonene, og slå nådeløst til på den siste bakken. Send gjerne frem en hjelperytter eller to først, slik at de andre lagene må slite litt ekstra. Det er slike ritt som virkelig gjør dette spillet verdt pengene - og her skaper også tilskuere litt liv og røre.

• Individuell tempo. Spillets kanskje største utfordring, da spesielt på de lengre tempoetappene. Her må du balansere mellom fart og rytterens utholdenhet. En liten feiljustering gjør at du enten havner langt bak i tid, eller stivner totalt før mål. På disse etappene avgjøres ritt som Tour de France, det er derfor viktig at du trener mye på å gjøre tempoen helt perfekt. Et godt resultat avhenger selvsagt også av at rytteren din er god på tempo.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden