Rasismeanklagene mot Vice City fortsetter

De haitiske protestene mot Vice City stilnet ikke av at Rockstar valgte å sensurere fremtidige utgivelser av spillet.

Vi kunne tidligere rapportere om protester mot GTA: Vice City på grunn av setningen "Kill all the haitians", som representanter for det haitiske miljøet mener er rasistisk. Rockstar Games valgte for noen dager siden å fjerne denne og liknende setninger fra framtidige utgivelser av spillet for å blidgjøre kritikerne. Det hjalp imidlertid ikke.

- Dette er for lite, for sent, sier en talsmann for The Haitian American Foundation. Spillet har vært ute i over ett år, og Rockstar har tjent mye penger på det. Jean-Robert Lafortune fra Haitian-American Grassroots Coalition går så langt som å hevde at på grunn av de såkalt rasistiske uttalelsene i spillet, er haitiske amerikanere nå fritt vilt i gatene.

- At Grand Theft Auto: Vice City befinner seg i butikkhyllene er en reell og klar trussel for haitiere bosatt i USA. Mennesker i Little Haiti (i Miami) har blitt til forvandlet til sittende målskiver, sier Jean-Robert Lafortune.

Det er også snakk om at de problematiske setningene kan i strid med USA sin grunnlov. Dette kommer uten tvil til å bli et hett tema i den kommende tiden, og konsekvensene for spillindustrien kan bli store hvis haitierne får medhold. Det vil i så fall bety at spillindustrien ikke får den samme friheten som filmindustrien har på disse områdene.

Filmer som American History X inneholder åpenbart rasistiske personer og uttalelser, uten at det nødvendigvis fører til at filmen i seg selv har et rasistisk budskap og bør forbys av den grunn. Hvis spill skal tas seriøst som underholdningsmedium må de samme reglene gjelde for dem.

Det er imidlertid ikke bare dårlige nyheter for Rockstar Games. Det faktum at de kom på banen så raskt og lovet å redigere kommende versjoner av spillet har ført til ros fra antirasistiske organisasjoner, og andre haitiske organisasjoner, som Haitian Neighborhood Center i Miami, har uttalt at de er fornøyd med det som har skjedd.

Siste fra forsiden