Rykteflom om Xbox 2

Et av de heteste samtaletemaene på nettet for tiden er ryktene om spesifikasjonene til Xbox 2. Vi har samlet sammen de viktigste detaljene her.

Slik ting ser ut kommer Microsoft til å lansere Xbox 2-maskinen mot slutten av 2005, året før hovedkonkurrenten Sony kommer med sin PS3. Da den første Xbox-maskinen kom var Sony sin PS2 allerede veletablert i markedet, noe som kan være en av grunnene til at Sony har banket Microsoft ved å selge omtrent fem ganger flere PS2-maskiner enn Microsoft har solgt Xboxer. Ved å lansere sin maskin før hovedkonkurrenten håper antakelig Microsoft på å få samme fordel som Sony hadde i denne omgangen.

Hvis ryktene har rett, kommer Xbox 2-maskinen til å komme med tre 64-bit IBM PowerPC-prosessorer av typen PowerPC 976. De eksisterende PPC-prosessorene fra IBM (som blant annet brukes i Apple sine G5 PowerMac-systemer) er svært raske, og med tre slike prosessorer ombord ser Xbox 2-maskinen ut til å kunne bli raskere enn de fleste PC-er.

Grafikksystemet skal være basert på ATI R500. Dette systemet kommer til å bli svært raskt, og vil være kompatibelt med DirectX9 og neste versjon av DirectX (DX10). En revolusjonerende løsning på problemer med båndbredde i forhold til minnehastighet kan bety at maskinen ikke vil ha problemer med å takle HDTV (High Definition Television) med full-skjerms antialiasing.

Kompatibilitet med Xbox-spill ser ut til å kunne bli et problem. Den nåværende Xbox-maskinen bruker Intel-prosessor og grafikksystem fra nVidia, noe som betyr at en Xbox 2 med tre IBM PowerPC-prosessorer og et grafikksystem fra ATI kommer til å være ganske ulik den opprinnelige Xbox-maskinen. En RISC-basert PowerPC-prosessor bruker et helt annet system for lagring av data enn Intel sine prosessorer, noe som kan føre til store problemer i forhold til kompatibilitet.

Ryktene sier at kompatibilitet med Xbox-spill ikke er noe Microsoft kommer til å satse på, men de aller fleste kommentatorer ser ut til å mene at en slik politikk vil være svært uheldig, da det er mye lettere for en Xbox-eier å kjøpe en Xbox 2 hvis han vet at spillene hans kommer til å fungere på denne maskinen. Det som imidlertid er mulig å tenke seg er at Xbox 2-maskinen vil kunne emulere en Xbox ved hjelp av en modifisert utgave av Virtual PC-emulatoren (som eies av Microsoft).

Videre sier flere rykter at Microsoft kommer til å droppe harddisken fra Xbox 2. En Xbox kommer i dag med en harddisk på 8 GB som spill kan lagre data på, eller som brukeren kan lagre nedlastet materiale på. Epic sin Tim Sweeney har allerede kommentert at harddisken er virkelig nyttig, og at det beste ville være om også Xbox 2 kommer med en harddisk. Nå skal det imidlertid sies at en harddisk er langt fra den eneste måten å lagre data på, så det blir spennende å se hva som kommer til å skje.

I forhold til RAM ser det ut til at maskinen kommer med 256 MB, men her ser Microsoft ut til å stille seg litt avventende i forhold til hva Sony velger å gjøre. Hvis PS3-maskinen kommer med mer RAM, kommer sannsynligvis Microsoft til å putte inn 256 MB ekstra, slik at Xbox 2-maskinen får 512 MB RAM totalt.

Microsoft kommer antakelig til å komme med offisiell informasjon i forbindelse med Game Developers Conference som blir holdt i mars, og/eller årets E3-messe i mai. Inntil det skjer er det tvilsomt at de kommer til å kommentere noen av disse ryktene.

Siste fra forsiden