Anmeldelse

Saitek Cyborg 3D Gold USB

Saitek er en viktig aktør når det gjelder spillkontrollere, men på det norske markedet er de verken blant de største eller mest kjente. Det er i grunnen synd, for vi forbrukere har godt av slike firmaer som tør å være originale og satse på egne løsninger.

Vi har tatt en titt på deres Cyborg 3D, en joystick som bemerker seg blant annet med gode tilpassningsmuligheter. Ordinære joysticker er tilpasset ordinære hender, men hvordan ser egentlig en slik helt normal hånd ut? Hender av gjennomsnittlig størrelse med mellomlange og passelig tykke fingre. Blottet for alle merkverdige kroker og kriker, og definitivt en høyrehånd. De fleste må nok innrømme at deres hender ikke matcher idealhånden på alle punkt, noe som er synd da nær sagt alle produsenter lager spillkontrollere med en slik hånd i tankene. Det positive er at Saitek ikke er en av dem, Cyborg 3D kan justeres for å passe de fleste, så vel venstrehendte som høyrehendte.

Så godt som alt kan tilpasses ved hjelp av unbrakoskruer, og en nøkkel er strategisk plassert bak på basen. Joysticken er i utgangspunktet fullstendig symmetrisk, både når det gjelder utforming og plassering av knapper. De eneste usymmetriske elementene er gasshåndtaket og håndleddstøtten. Gassen kan enkelt flyttes over til motsatt side av basen, og håndleddstøtten kan tas løs og tilpasses venstrehendte med en enkelt skrue. Translasjonen fra høyrehåndsstikke til venstrehåndsstikke er med andre ord både kjapp og enkel. Personlig rekord: 1 min. 9 sek. Ganske unikt, og det er bare begynnelsen. Høyden på håndleddstøtten kan justeres i høyden i fire trinn, "hodet" (toppen av stikka der tommelknappene er plassert) på joysticken kan tiltes slik at vinkelen i forhold til håndtaket kan varieres i tre trinn, og til slutt kan hodet legges over mot en av sidene hvis du skulle føle for det. Til sammen gir dette hele 9 kombinasjoner kun på hodets stilling i forhold til resten av håndtaket. Med andre ord burde de aller fleste ha mulighet til å finne en stilling de kan trives med. Når håndleddstøtten i tillegg er svært bekvem sier det seg i grunn selv at joysticken er en behagelig opplevelse.

Suveren avtrekker
Kvalitetsfølelsen er det heller ikke mye å si på. Hvis noe skal pirkes på må det være basen som kan virke litt lett og billig, og gasshendelen som gjerne kunne blitt produsert i noe annet enn en halvmyk form for hardplast. Ellers virker joysticken solid og godt konstruert. Selve stikka er produsert i et stoff som minner om karbonfiber, noe som gir en solid og nesten eksklusiv følelse. Håndleddstøtten er av en matt plast som føles myk og god samtidig som den er stødig. Knappene derimot er laget av ordinær hardplast, og noen av dem føles en anelse vinglete og skranglete. Spesielt gjelder dette knappene på basen. Tommelknappene på toppen av stikka er bedre, og størrelsen gjør at det nær sagt er umulig å bomme på dem. Avtrekkeren er også produsert i hardplast, uten at det gjør noen verdens ting. Avtrekkeren er nemlig blant de absolutt beste. Responsen er ekstremt god, og et lite veldefinert "klikk" forteller at du nettopp sendte av gårde en dose bly. Vandringen er kort og motstanden er passe stor, slik at du ikke trykker på den ved et feiltak, men når du virkelig trenger det er den i bunn i løpet av et hundredels øyeblikk.

Det er ikke bare når det gjelder ergonomi Satitek har turt å være annerledes, de har også satset på en litt spesiell løsning når det gjelder det mer funksjonelle. Sentrering styres av en enkelt fjær som sitter rundt stikka, mellom basen og håndtaket. Når stikka beveges sørger en buet plastikkskål for at fjæra presses sammen og yter motstand. Denne heller uvanlige løsningen fungerer utmerket og virker meget solid. En svært jevn og god motstand er også et positivt resultat av innovasjonen. Av mer tradisjonelle løsninger er vridbart håndtaket for rorkontroll, som nå mer eller mindre er standard på alle stikker, og en 8-veis hat-switch på toppen. Begge fungerer etter intensjonen, men uten å utmerke seg i verken negativ eller positiv retning.

Fordi joysticken skal passe like godt for venstrehånd som høyrehånd er alle knappene på basen symmetrisk plassert slik at den er identisk på begge sider. Derfor sitter det også en shift-knapp på begge sider av basen. Alle knapper kan programmeres med en funksjon uten shift, en funksjon sammen med en shift-knapp, og enda en funksjon med begge shift-knappene inntrykt. Dette gir mange kombinasjonsmuligheter, slik at knappene burde holde lenge til de fleste formål. Knappenes funksjoner settes enkelt opp i profiler ved hjelp av medfølgende programvare. Denne er meget enkel og intuitiv i bruk, praktisk når det klør i fingrene etter å komme i gang. Den eneste svakheten ved profilprogramvaren er at den er avhengig av Microsoft Internet Explorer for å fungere. Dette programmet skal etter sigende være kompatibelt med Mac også, men dette hadde vi dessverre ingen mulighet til å undersøke.

Konklusjon
Saitek Cyborg 3D Gold USB er jevnt over en god joystick. Spesielt imponerende er de mange innstillingsmulighetene som muliggjør et behagelig grep for nær sagt hvem som helst. Kvaliteten virker stort sett å være svært god, mye takket være gode materialvalg. Knappene kan likevel virke litt billige, og basen er kanskje en anelse lett. Den ligger likevel godt på bordet, takket være fire knotter i myk gummi. Skulle ikke dette være bra nok er det dessuten fire skruefester under basen, hvis du da ikke er en av de som har aversjoner mot å skru lange treskruer ned i bordplata. Stikkas motstand er jevn, bevegelsesområdet er godt definert, og avtrekkeren er suverent god. Faktisk er den så god at den oppfordrer til blind vold mot tilfeldig forbiflygende, noe som når sant skal sies er svært dårlig folkeskikk. Joysticken er med andre ord meget god, men er den verdt pengene? Prismessig ligger den på høyde med Logitech Freedom 2.4 Cordless Joystick, og det er ikke akkurat en enkel motstander. Er du venstrehendt og/eller har hender av unormal størrelse er det ikke mye å lure på; Saitek har joysticken for deg. Har du derimot relativt normale hender er det ikke mange grunner for å velge Saitek fremfor Logitech. Begge er helt klart meget imponerende, men Logitech Freedom ligger et hestehode eller to foran på alle områder.

Siste fra forsiden