Anmeldelse

Secret Weapons Over Normandy

Andre verdenskrig har vært et godt brukt tema i spillverdenen i de senere årene, og det finnes nå et mylder av action- og strategispill fra denne epoken. Gode flysimulatorer som tar for seg andre verdenskrig kan derimot telles på en hånd, og det har vel ikke vært noe særlig annet enn IL-2 Sturmovik å trøste seg med for tilhengere av sjangeren.

Side 1
Side 2
Side 3

Men så kommer Secret Weapons Over Normandy freidig durende med knatrende mitraljøser og mektig orkestermusikk, og skaper plutselig sin egen spillgenre - nemlig "action flyer". Med dette mener utgiverne at spillet er mer underholdningspreget enn de tradisjonelle flysimulatorene.

Verdammt, mein flugzeug brennt!
Spillet starter med at du tar rollen som fersk amerikansk pilot som melder deg til tjeneste i det engelske luftforsvaret ved krigsutbruddet. Etter hvert som du utfører oppdrag og øker din anseelse blir du tatt opp i en spesialavdeling: The Battlehawks. Denne avdelingen har som har som hovedoppgave å ødelegge tyskernes hemmelige supervåpen.

Etter å ha gått gjennom et par opplæringsoppdrag er du klar for ditt første ordentlige oppdrag, men flyene er såpass lette å styre at du godt kan hoppe over opplæringen hvis du er utålmodig. Briefingene før oppdragene er gode og dine pilotkamerater gir deg ytterligere informasjon underveis, så du er derfor aldri i tvil om hva du skal gjøre.

Helt fra starten er oppdragene store og innholdsrike. Hvert oppdrag inneholder hovedmål, sekundærmål og gjerne også bonusmål. Når du har klart hovedmålene er oppdraget vunnet, men har du også klart sekundærmålene og kanskje til og med bonusmålene vanker det ekstra belønninger! Disse belønningene er oppgraderingspoeng - som du kan bruke til å forbedre flyene dine, skaffe nye fly til hangaren din, bli tildelt medaljer (når du klarer sekundærmålene) og se små dokumentarfilmer.

Noen av oppdragene er splittet opp i 2-4 deloppdrag som hver innholder egne sett med mål. F.eks. forløper et av de store oppdragene slik: Del én - vær eskorte for en gruppe torpedobombere som skal ta 2 hangarskip, del to - beskytt eget hangarskip mot angripende bombefly, del tre - betjen en luftvernkanon ombord på dette hangarskipet, del fire - senk et av fiendens hangarskip. Hvis det skulle bli knapt med ammunisjon eller hvis flyet ditt blir mye skadet, kan du lande på en alliert flyplass og få utført service i en fei. Slike flyplasser finnes i de fleste oppdragene. Det er altså nok å gjøre i dette spillet, samtidig som vanskelighetsgraden er fint justert slik at det ikke blir veldig frustrerende.

Du vil i løpet av spillet være med i mange av de mest kjente slagene i andre verdenskrig. F.eks. skal du hindre tyskerne i å utslette flyktende allierte tropper ved Dunkirk, du skal hjelpe kommandosoldater under tungtvannsaksjonen i Norge, og du skal bombe en tyskokkupert flyplass ved Stalingrad som skjuler hemmelige supervåpen osv. Og det hele avsluttes med et spektakulært oppdrag over Normandie samtidig som invasjonen begynner. Sammen med briefing-snutter som er satt sammen av autentiske fotografier gir disse oppdragene en god følelse av å "være der".

Noen av oppdragene setter deg altså i sentrum av store historiske begivenheter, mens andre følger spillets egentlige histore - som er jakten på de hemmelige supervåpnene til tyskerne. Jeg garanterer at du får se mange rare maskiner i løpet av dette spillet.

Side 1
Side 2
Side 3

Siste fra forsiden