Feature

Anbefalte indiespill

Seks gode indiespill du bør prøve

Disse spillene bør du ikke gå glipp av dersom du spiller på PC.

1: Side 1
2: Side 2

The Cat Lady

Et av de mest spennende eventyrspillene fra de senere årene er Downfall, en guffen og underlig historie om en mann som forsøker å redde sin kone fra en kannibal, men hvor vi aldri helt kan være sikre på hva som er virkelig og hva som bare eksisterer i hovedpersonens ikke helt friske sinn. The Cat Lady kommer fra samme utvikler, og ser ved første øyekast ganske likt ut. Her følger vi ei dame som har stengt seg ute fra samfunnet. Hun er ensom og deprimert, og hennes eneste venner er nabolagets løskatter, som hun til naboenes store forargelse mater hver dag. Spillet starter ved at hun endelig har fått nok, og velger å avslutte den tilværelsen sin.

The Cat Lady.
Spillet er ikke redd for mørke temaer.

Selvmordsforsøket går ikke helt som planlagt, og hun reddes av ei ung jente som selv sliter med en vond hemmelighet. Men i hennes korte besøk i det hinsidige skjer det noe som forandrer tilværelsen totalt. Hun får kontakt med et uhyggelig åndevesen som gir henne en overraskende grufull ordre; å drepe en serie mennesker. Dette er imidlertid ikke normale folk, men mordere som alle har det til felles at de snart vil forsøke å drepe henne.

Dette er utgangspunktet for en mørk og dyster historie, med både skremmende og grufulle elementer, men samtidig også menneskelighet og håp i sentrum. Handlingen er spennende, temaene er interessante, og spillet bruker dessuten effektive og uvanlige fortellerteknikker. Kort sagt: I likhet med Downfall er ikke dette et spill du kommer til å glemme så raskt.

The Cat Lady fungerer som et eventyrspill med litt enklere kontroller enn vanlige pek-og-klikkere. Det byr på massevis av gåter, dialoger og utforskning, og sånn sett er det ikke langt unna klassikerne fra nittitallet. Presentasjonen er imidlertid noe for seg selv, og det ser nesten ut som et slags makabert dukketeater til tider. Men spillet har også sine problemer. Noen av gåtene er rett og slett veldig dårlige, med klassisk eventyrspill-logikk av verste sort, og ofte løses utfordringene ved at du først gjør ting, og etterpå finner ut hvorfor du gjorde det. Jeg synes også historien har noen sider som ikke fungerer så godt, med flere logiske brister. Dialogene virker dessuten unaturlige og klumsete. Et teknisk problem er at spillet kun gir deg femti lagreplasser, og det er et herk å slette lagrede spill.

Liker du eventyrspill og ikke har noe mot grafisk vold og svært gufne temaer, er The Cat Lady uansett et spill du bør prøve. Det kunne vært bedre, men det er fortsatt temmelig minneverdig.

The Cat Lady finnes kun på Windows. Besøk det offisielle nettstedet for mer informasjon.

Stealth Bastard Deluxe

Dette herlige lille spillet startet sin tilværelse som en gratisutgivelse, men ble raskt svært populært og endte opp med en kommersiell utgave som også ble overført til PlayStation – riktignok under det litt mer konsollvennlige navnet Stealth Inc: A Clone in the Dark.

Stealth Bastard Deluxe.
Sånn kan det gå når man ikke er forsiktig.

Konseptet er enkelt. Du styrer en liten fyr som må komme seg helskinnet gjennom en serie stadig mer kompliserte todimensjonale miljøer fulle av mentale og fysiske utfordringer. Spillet kombinerer plattformhopping og sniking på en glimrende måte, og sørger for at du må tenke over hvert skritt du tar. Miljøene er fulle av livsfarlige fiender og feller, men ved å holde deg i skyggene, time bevegelsene dine riktig og generelt være smart bør du klare å overkomme selv de vanskeligste hindringer. Du vil dø ofte, men du må aldri gjøre veldig mye om på nytt, og når du dør er du igang igjen ved forrige sjekkpunkt før blodspruten til din tidligere figur har rukket å lande.

Ofte virker utfordringene helt umulige, men når du begynner å eksperimentere klarer du gradvis å pusle frem løsningene. Når du endelig har løst et vanskelig brett er det vanskelig å ikke bli imponert over egen kløkt. Men du kan ikke hvile lenge på dine laurbær, for neste brett byr på nye utfordringer. Stealth Bastard slutter aldri å introdusere nye elementer, og på tross av at dette er et rimelig stort spill byr hvert eneste brett på sine egne unike utfordringer. Og ikke bare det; hvert nivå har også hemmeligheter som du kan finne, og muligheten til å spille gjennom dem ved hjelp av nye drakter som gir nye muligheter.

Designerne bak Stealth Bastard har gjort en svært god jobb med å levere intelligente og utfordrende brett som er underholdende å løse. Presentasjonen er også stilig, med dynamisk lys og passe demotiverende beskjeder som popper opp i bakgrunnen. Det hele akkompagneres av et tøft lydspor, og totalpakken er et spill som viser nøyaktig hvordan man kan lage glimrende og frisk underholdning innenfor tradisjonelle rammer. Stealth Bastard er et spill du absolutt må teste.

Stealth Bastard Deluxe finnes på Windows, Mac OS X og Linux, samt PlayStation 3 og Vita under tittelen Stealth Inc. Besøk det offisielle nettstedet for mer informasjon.

Waking Mars

Vi startet denne artikkelen med et spill der du får rollen som en grevling. Da er det kanskje bare passende å avslutte med et minst like uvanlig spillkonsept, nemlig et spill hvor du blir gartner på en fremmed klode. Nærmere bestemt Mars.

Waking Mars.
Slik er Mars under bakken.

I Waking Mars befinner du deg i et hulesystem hvor det er gjort en spektakulær oppdagelse: Den røde planeten er ikke så død som den virker. Merkelige, planteaktige vesener klamrer seg fast til huleveggene og skaper et intrikat økosystem som fungerer på en måte som er helt fremmed for oss her på jorden. Uheldigvis har du blitt sittende fast i disse hulegangene, og den eneste måten å komme deg tilbake til basen i live på ser ut til å være å manipulere økosystemet for på den måten å åpne opp spesielle membraner som beskytter de individuelle hulrommene fra planetens fiendtlige overflate.

Waking Mars er en unik og eksotisk spillopplevelse du neppe har sett maken til før. Konseptet er egentlig ganske enkelt: Du må sørge for en oppblomstring av liv ved å manipulere økosystemene i hulene. Hver art har sine egne egenskaper – noen skaper ressurser som andre trenger, andre fungerer som rovdyr og andre igjen er i praksis mat for andre vesener. De formerer seg også på ulike måter, men de aller fleste benytter seg av ulike former for frø som du kan plukke opp og plante andre steder. Hvis du gjør en god jobb vil økosystemene vokse nærmest naturlig, og fungere som velsmurte, organiske maskinerier.

Spillet skilter også med en overraskende spennende handling, og mysteriene om hvor dette livet i hulene kommer fra er med på å trekke deg videre. Du får gradvis tilgang på nye arter og utfordringer, og de individuelle hulene er varierte. Resultatet er et spill som aldri slutter å by på nye opplevelser. Waking Mars er et av de eldste spillene i denne saken, og har allerede kommet i salg i ulike samlepakker og så videre, så sjansene er ikke så rent små for at du allerede har fått tak i det på et eller annet vis. Om det ligger uspillt i Steam-kontoen din er det på tide å gi det en sjanse, og hvis ikke bør du absolutt skaffe det. Dette er et skikkelig snadderspill.

Waking Mars finnes på mobile plattformer, samt Windows og Mac OS X. Besøk det offisielle nettstedet for mer informasjon.

1: Side 1
2: Side 2

Siste fra forsiden