Anmeldelse

Sid Meier's Pirates!

Det tok 17 år for Sid Meier å besøke det karibiske hav igjen. Høy Kaptein Sabeltann-faktor, store kanoner og barmfagre jomfruer står atter en gang til din disposisjon. Piratene er tilbake!

Side 1
Side 2

Nå har de endelig tatt til vettet og relansert tittelen med dagens teknologi. For de av oss som hadde Commodore 64 på 80-tallet, har spenningen vært stor til nylanseringen av Pirates. Ville det bli like nostalgisk, like enkelt å spille, like underholdende, og ikke minst, like mange kanoner og pene damer?

Har du spilt gamle Pirates og lurer på om nylanseringen kan være like bra? Da kan du stoppe og lese, og dra å kjøpe spillet med en gang. Det gir nøyaktig samme følelsen som for 17 år siden, med unntak av noen få endringer. Blant annet er erobring av byer forandret. Fra å tidligere være kamp mellom skip og land, foregår nå alt på land. Reglene om størrelsen på nødvendig mannskap endret seg, og til slutt kan du nå støte på flere skip av gangen. Ingen store revolusjonerende endringer, men det er ikke nødvendig når utgangspunktet er så genialt fra før.

En familie i nød
Spillet starter med en kort filmsekvens hvor det blir vist hvordan familien din ble bortført under en rolig familiemiddag. Som liten pjokk klarer du unnslippe, og ti år senere er det på tide med hevn. Du melder deg på en båt til Karibien, og velger navn og nasjonstilhørighet. Når du er kommet vel fram blir du kastet rett ut i spillet, som kaptein i en liten vaskebalje av ei skute.

Det er din oppgave å plyndre skip og byer, sjarmere guvernørdøtre i senk, finne skjulte skatter og søke etter familiemedlemmer på avveie. I tillegg har du andre store pirater som ikke tenker seg om før de prøver plyndre deg. Pirates var (og er fremdeldes for de mest hardbarkede) et prima eksempel på at det er underholdningen som blir husket. Det høres ut som det er mye å holde styr på, men det er satt sammen på en stilfull og naturlig måte.

Som kaptein for din egen hær med festgale og klåfingrede pirater er det din oppgave å tilfredstille dem. Pirater lever ikke av å hjelpe gamle damer over veien. Heldigvis er det en rekke med lette ofre rundt omkring i det karibiske hav. For å plyndre et skip er det bare å seile fram til det, angripe det, skyte det litt i fillebiter (men ikke senke det) for deretter å borde skipet, beseire kapteinen i en sverdduell, ta med deg et par stakkarer som vil bli pirater for til slutt å enten velge å beholde skuta eller senke den. Det høres ut som en jobb som kan ta timesvis, men i Pirates gjør du det unna på et par-tre minutter.

For å kvitte deg med litt overvektig ballast som sukker og korn, tar du turen til en vennlig havn. Vel lagt til kai har du flere alternativer. Blant annet kan du besøke guvernøren i byen. Kanskje han har en forfremmelse til deg hvis du har utført oppgaver som favoriserer nasjonen til byen. En høyere rang gir større inntrykk på damene, samt større landarealer til din disposisjon (legges til en total poengsum når spillet er slutt). Guvernøren kan i tillegg gi deg små oppdrag, heldigvis er de valgfrie, og det gir ingen konsekvenser om du ikke gidder å eskortere en gjeng immigranter til en annen by.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden