Anmeldelse

Pikmin 3 Deluxe

Sjarmerende barnehagesimulator

Pikmin 3 er fortsatt like bra.

Nintendo

Et tall det hadde vært interessant å vite er hvor mange penger Nintendo har tjent på å selge oss spill vi allerede har kjøpt tidligere. Jeg mener, hvor mange versjoner av Super Mario-spillene til NES og SNES eier du?

De siste årene er det ikke bare de klassiske spillene vi husker fra barndommen og tenner en nostalgisk flamme som blir gitt ut på nytt. Det mest solgte spillet på Switch er Mario Kart 8 Deluxe, en remaster av et spill som opprinnelig ble gitt ut på Wii U. Nå har en annen Wii U-tittel, Pikmin 3 fra 2013, fått Deluxe-behandling og lansering på Switch.

Deluxe-versjonen inneholder alt innholdet fra originalutgivelsen, pluss blant annet en ny pro- og epilog, samarbeidsmodus, flere vanskelighetsgrader Piklopedia - en slags leksikon-funksjon lik den i Pikmin 2.

Ukjent farvann

Det tar ikke lang tid før man møter sin første Pikmin.
Nintendo

Pikmin 3 har tre hovedpersoner: Alph, Brittany og Charlie. De kommer fra planeten Koppai. Planeten lider av matmangel som følge av en kraftig befolkningsvekst og dårlig planlegging av matrasjonering. Skal det være noe håp for overlevelse, må de finne mat andre steder. Mange planeter sonderes for spiselig mat, men det ser dårlig ut. Til Koppaiboernes store glede finner de til slutt en planet i ytterkanten av sin egen galakse, 279 000 lysår unna. Her ser det ut som det er mer enn nok frukt til at innbyggerne på Koppai kan overleve i lang tid.

De tre astronautene Alph, Brittany og Charlie sendes til planeten som døpes PNF-404. Under innflyvningen går noe fryktelig galt, og de krasjlander på forskjellige steder på den fremmede planeten. Det tar ikke lang tid før de møter de små fargesprakende skapningene, Pikmin. Det er noen små krabater som ukritisk følger etter de fremmede skapningene som plutselig har dukket opp.

Med null betenkeligheter lar Pikminene seg kaste rundt, og er velvillige til å gjøre alt drittarbeidet for de tre astronautene, som å slåss mot monstre og bære frukt mange ganger så store som dem selv.

Fem om dagen

Spillet handler om å få reparert skipet, så astronautene kan komme seg hjem og fortelle hjemplaneten om fruktoasen de har funnet, som kan være redningen for en sulten befolkning. Man jager signaler som kan være ledetråder til løsningen som gjør at man kan returnere til Koppai, men dagene er korte på PNF-404, og man trenger mat for å overleve.

Sammen klarer man fint å flytte en sitron mange ganger større enn seg selv.
Nintendo

Dagene på Koppai varer bare et snaut kvarter, så det er bare tida og vegen for å utforske verdenen og samle nok frukt til at man ikke sulter i hjel. Heldigvis har man nesten alltid flere enn én astronaut for hånden. De kan hver sin lille armé av Pikmins for å utforske hver sin krok av kartet. Én kan for eksempel settes til å fokusere på å finne frukt og frakte det tilbake til romskipet, mens en annens jobb er å utvide Pikmin-hæren. Via kartmenyen kan man sette en pilot på autopilot til et sted, mens man selv styrer en annen på en annen kant.

Det kan være en prøvelse å sjonglere de tre astronautene, og det er en øvelse i multitasking. Om de har fått en beskjed om å gå et sted, durer både astronauter og Pikmins på selv om de er på vei inn i et område hvor det er en farlig fiende. Man må derfor alltid forsikre seg om at man ikke sender Pikmins inn i en sikker død, for om de ikke får beskjed om det, yter de ikke noe selvforsvar.

Multitasker man ikke hardt nok, blir naturligvis ikke tiden utnytt optimalt. Du rekker ikke gjøre ferdig oppgaven du skal gjøre manuelt før de på autopilot er framme og blir stående å kope. Når Pikminene skal bygge en bro av noen steinbiter som ligger henslengt i en haug, går de tilbake til der haugen var når de er ferdig.

Spill sammen med en venn, lillesøster eller storebror.
Nintendo

En fin liten funksjon som er lagt til i denne Deluxe-utgaven, er muligheten for at to personer kan styre hver sin astronaut på delt skjerm. Det er lettere å fordele arbeidsoppgavene når man faktisk har noen å dele dem med.

Planlegging betaler seg

Det lønner seg med andre ord å planlegge hva man skal gjøre neste dag. Pikminene har forskjellig farger som indikerer hva slags spesiell egenskap de har. Før man avslutter en dag, bør man legge merke til hvilken Pikmin-type man trenger for å løse gåtene og oppgavene man ikke rakk foregående dag.

Spill sammen med en venn, lillesøster eller storebror.
Nintendo

Man kan øve seg på planlegging og utnytting av de ressursene man har i «Mission»-modusen, hvor man spiller forskjellige scenarier på tid. I en type skal man støvsuge et område for skatter og frukt før tiden går ut, i en annen skal man bekjempe alle i fiendene i nærheten, og i den tredje kan man slåss mot bosser man har møtt i historie-modusen.

Disse småoppdragene, særlig de to første, er svært morsomme og ikke minst utfordrende. Man må nærmest gå inn for det om man ikke skal ha mer enn nok frukt til å komme helskinnet gjennom historien. Da er det forfriskende med noen oppdrag som ikke går perfekt første gang, hvor man må prøve, feile og justere strategien om man vil få den beste scoren og klatre til toppen av rangeringslistene.

Konklusjon

Det har gått litt over sju år siden jeg anmeldte Pikmin 3 for første gang. Deluxe-utgaven er minst like bra som det var da det ble gitt ut for sju år siden. Spillet så fantastisk ut i 2013, og det ser om mulig enda bedre ut denne gangen. Detaljrikdommen er høy, fra frøene på jordbærene, til struktur i blader og skvulp i vann.

Det kan være en utfordring å føle at man utnytter tiden skikkelig, og det er fort gjort å føle seg overveldet når man vet at en astronaut og Pikmin-entouragen hans står og venter på neste ordre. Men når man klarer å sjonglere de tre astronautene og arbeidsoppgavene deres og får flyten, frakting av frukt går radig og man samtidig får gjort unna en del utforskning; da er spillet virkelig artig. Man trenger slettes ikke multitaske perfekt for å ha det gøy med dette spillet. Man kan kose seg og sjarmeres i senk i sitt eget tempo.

Har du ikke allerede spilt Pikmin 3, anbefaler jeg deg å gjøre det. Her får man eventyr, strategi og action i en skjønn forening, og jeg koser meg glugg, selv om jeg teknisk sett har spilt det før.

8
/10
Pikmin 3 Deluxe
Eventyr, strategi og action i en skjønn forening.

Siste fra forsiden