Sjokk etter at Russland får komme tilbake i det internasjonale e-sportforbundet

Bare 13 av 70 land stemte mot. Flere land reagerer og boikotter.

Under mandagens generalforsamling for internasjonale e-sportforbundet (IESF) ble det avgjort at Russland igjen får fronte eget flagg og nasjonalsang når de deltar i forbundets turneringer. I avstemmingen stemte 32 land for å oppheve, 13 mot, og 25 stemte blankt. Stemmene var anonyme.

Siden 2022 har Russland og Belarus måtte deltatt med blanke flagg, etter at invasjonen av Ukraina begynte for alvor tidlig på året. Et forslag om å oppheve sanksjonene ble såvidt stemt ned under fjorårets forsamling, da 21 medlemsland mot 19 stemte for å opprettholde dem.

– Dette er selfølgelig gode nyheter, sier sjefen for det russiske e-sportforbundet Dmitry Smith i en uttalelse.

– Slik vi ser på det skal sporten være samlende, og alle former for diskriminering mot atleter basert på nasjonalitet og andre grunnlag er uakseptable. Derfor er vi glade for at vi greide å gjerne den forrige avgjørelsen, og for at teamet vårt nå kan konkurrere under sitt eget flagg.

– Tomme ord fra alle land

Det ukrainske e-sportforbundet sier at de er sjokkerte over avstemmingen. Til Telegram-kanalen Katsapske Inferno (via InsideTheGames) forteller sjef Anton Markelov at de nå ønsker å ta rettslige skritt for å endre avgjørelsen.

– Vi holdt taler, vi forhandlet med nesten alle land om vår posisjon, og alle uttrykte sin støtte, men det viste seg at alt var tomme ord, sier han.

Nå trekker forbundet sin kandidat til IESF-styret, og boikotter alle mesterskap i regi av IESF frem til situasjonen endrer seg. Atletene som deltar i det pågående mesterskapet i Romania anbefales å trekke seg, men forbundet vil ikke komme med et krav om det.

For øyeblikket arrangerer IESF verdensmesterskap i e-sport i Romania.
IESF

Ukraina er ikke alene om å gå hardt ut mot avgjørelsen. I en pressemelding forteller forbundssjef Otto Takala i det finske e-sportforbundet at de nå revurderer medlemskapet i IESF, og omtaler hele prosessen det siste året som en farse.

– Det finske elektroniske sportsforbundet anser beslutningen som ble tatt på IESFs årsmøte om å returnere landslagsemblemene til russiske e-idrettsutøvere for å være feil og skammelig, sier Takala.

Det finske e-sportforbundet trekker også frem anklager om korrupsjon i det internasjonale forbundet, med bakgrunn i en rumensk artikkel om mistenkelige pengeoverføringer.

Sammen med Litauen velger finnene nå å boikotte det pågående verdensmesterskapet i e-sport i Romania. Der kjempes det i Counter-Strike: GO, eFootball, Dota 2, Tekken 7, PUBG Mobile og Mobile Legends: Bang Bang.

Sterke reaksjoner fra Norge

Det norske e-sportforbundet (NESF) har publisert en oversatt versjon av finnenes pressemelding på sine nettsider. Forbundet forteller at også de, sammen med de andre nordiske e-sportforbundene, støtter Finland i sine standpunkt og uttalelser, og tar sterk avstand til avgjørelsen.

Forbundspresident i NESF, Elin Yoojung Moen
Privat

Forbundspresident i NESF, Elin Yoojung Moen, er for øyeblikket i Romania i forbindelse med det pågående mesterskapet. Til Gamer.no forteller hun at den norske leiren reagerer kraftig på det hele.

– Vi er skuffet over utfallet på generalforsamlingen, og mener det er helt hårreisende at det var så mange land som stemte i mot Ukraina og for Russland, sier forbundspresident i NESF, Elin Yoojung Moen til Gamer.no

– Vi må ta opp hvordan vi ønsker å håndtere dette på NESFs neste generalforsamling.

Moen trekker frem at Finland og Litauen boikotter verdensmesterksapet i år, og sier at det kan bli mulig for Norge også dersom medlemmene i forbundet ønsker det.

Hun forteller at NESF har en god dialog med Ukraina, og ser på om de sammen kan finne på vennskapelige e-sportarrangement med både Norge og Norden i tiden fremover.

Oppdatering 17:59: Tidligere stod det i artikkelen at IESF var en medlemsorganisasjon i IOC. Det stemmer ikke, og vi har korrigert dette.

Siste fra forsiden