Slik blir Battlefield 2142

Et nytt storspill er i gjære. Vi besøkte Digital Illusion for å ta en titt på det kommende krigsspillet Battlefield 2142.

Side 1
Side 2

Oktober er måneden som burde være risset inn på den elektroniske krigerens primstav. Det er da den svært suksessfylte Battlefield-serien tar steget fra det kjente og autentiske og inn i fremtiden, nærmere bestemt til år 2142.

Ikke langt fra Gamla Stan i Stockholm har Digital Illusion (heretter DICE) nylig funnet seg et nytt krypinn. En gul Corvette står ved inngangen til lokaler som ville gitt de mest garvede kontorrotter hakeslipp. Alt vitner om at det økonomiske er på stell for det knappe 100 mann store utviklerstudioet som er blandt, om ikke, Nordens aller viktigste.

Inne på konferanserommet møter vi Marcus Nilsson, en ung produktsjef som virkelig ønsker å gjøre Battlefield 2142 til en stortittel som både fans av franchisen og nye spillere skal elske. Han er sliten, det jobbes på spreng for å få spillet klart til å gå gull om et par ukers tid.

For de som ikke har hørt om spillet før nå, kan jeg si at det er den nyeste tittelen i den populære Battlefield-serien, hvor stikkordene er krig, samarbeid og en stødig avtrekksfinger. Battlefield 2142 kommer ut et drøyt år etter Battlefield 2, som fremdeles spilles av over 700 000 mennesker i uken. Det er i motsetning til sine forgjengerer ikke basert på et historisk eksisterende tidsrom, men en fremtidsvisjon om hvordan slagmarken vil se ut om knappe 140 år.

Et stort steg

Det å skulle lage et fremtidsspill i en serie som har vært basert på autensitet er i seg selv en enorm utfordring. Det er også det mest drastiske steget serien noen sinne har tatt. På bakgrunn av dette var mine første tanker da 2142 ble annonsert negative. Jeg har aldri vært noen mech-entusiast, og mye av den sterke følelsen jeg har for Battlefield er grunnet i nettopp autensiteten til mer eller mindre historiske hendelser og materiell. Det kunne late til at teamet er fullstendig klar over at dette er et stort steg, og Nilsson kunne berolige:

– Vi synes egentlig at gameplayet i franchisen kan bli tatt inn i hvilket som helst tidsperspektiv. Til tross for dette handler det om å være tro mot Battlefield-miljøet, fansen og ikke minst serien selv. Dette er noe av grunnen til at vi ikke har lagt til ting som plasmakanoner, lasergevær osv, forteller han.

Endring i produksjonen

Når det kommer til selve produksjonen av spillet har det blitt gjort endel endringer, blant annet for å gi spilleren et best mulig sluttprodukt:

– Dette er første gang vi velger å legge et spill ut til betatesting, som for øvrig fungerer storartet. Vi vil høre hva Battlefield-miljøene har å si da vi får mye konstruktiv tilbakemelding fra dem. De finner feil og skjevheter i spillet mye raskere enn oss, og vi kan få orden på ting underveis i produksjonen. Dette er alt fra hvilke grafikkkort som fungerer til stabilitet og problemer med servere, forklarer Nilson.

I mine øyne har DICE tatt et riktig skritt her. Riktignok kan spill bli litt avmystifisert og ikke så "spesielle" når utvikler spiller med åpne kort, men hovedfokuset bør i siste instans ligge på å lage et best mulig spill. Det å ikke benytte seg av de blomstrende Battlefield-miljøene rundt om i verden ville både vært ignorant og dårete. Det er tross alt ingen hemmelighet at Battlefield 2, på tross av at det var et knallspill, inneholdt flere feil som etter all sannsynlighet kunne vært luket ut før utgivelse. Erfaringer fra tidligere Battlefield-utgivelser, og det faktum at utviklerne vet hvilket verktøy de sitter på i miljøene, gjør at jeg føler meg sikker på at Battlefield 2142 blir et polert sluttprodukt.

På den andre siden skal vi også huske på at internettbaserte spill ofte har en astronomisk høyere total spilletid kontra en vanlig enspiller-FPS, og du skal pløye og plukke et jorde ganske mange ganger før det er tomt for stein.

Les også
Anmeldelse:

Bred appell

Det kan virke som om DICE denne gangen prøver å nå et større publikum, selv om franchisen allerede har solgt over elleve millioner kopier. Nilsson forklarte at de prøver å favne om den harde Battlefield-fansen så vel som nye og mykere spillere.

Opplåsningssystemet har blitt kraftig revidert, og i motsetning til Battlefield 2 sine sju, består 2142 bare av fire basis-våpenklasser: "Recon", "Assault", "Engineer" og "Support". For å bøte på manglende klasser har det blitt implementert et opplåsbart våpentre hvor du låser opp og velger nye retninger etterhvert som du stiger i gradene. Ideen er, som Nilsson flere ganger poengterte, at man skal skape sin egen soldat.

Det er 43 forskjellige grader i 2142. De 40 første gir opplåsing av nye våpen og utstyr, og skal i teorien være mulig å nå for alle. Det loves i tillegg at det ikke skal ta like lang tid å nå ny grad som i dagens Battlefield 2. De tre øverste nivåene kan bare nås av de personene som spiller mye, og det kan alltid bare være èn Supreme Commander i hele verden.

MMO-assiasjonene jeg innledningsvis fikk med dette opplåsningstreet, blir ikke svakere. Gradssystemet minner på papiret velding mye om "Player vs. Player"-systemet i World of Warcraft og Nilsson innrømmer at de er inspirert av spillet. De har for eksempel også lagt til en funksjon som gir spillerne hvilebonus, eller såkalt "rest-state", når de er avlogget. Dette gjør at du til en viss grad kan holde tritt med de aller beste, til tross for at du ikke spiller like mye som dem, fordi du går raskere opp i grad med hvilkebonus.

Lydsiden har blitt sterkt prioritert i dette spillet, og sjefen for lydteamet kunne stolt fortelle hvordan de hadde kommet frem til "lyden av fremtiden". De ville lage en egen troverdig fremtid, og har forsøkt å gjøre lydeffekter et lite hakk høyteknologiske. Et samarbeid med Creative samt en større satsning på området enn tidligere, skal sørge for mye bedre lyd enn i for eksempel Battlefield 2. Du skal ikke bare høre det som skjer rundt deg, du skal virkelig føle at du er tilstede.

Side 1
Side 2

Siste fra forsiden