Counter-Strike: GO / Telenorligaen

Starter norsk storsatsing med pengesterk partner i ryggen

– Vi vil heve nivået og vise verden hva landet har å by på, sier Morten «zEVES» Vollan.

Morten «zEVES» Vollan fra sin tid i Copenhagen Wolves.
Adela Sznajder/Dreamhack

AURSKOG (Gamer.no): – Jeg får gåsehud når jeg snakker om dette. Dette er en mulighet som ingen andre norske lag har, eller har fått mulighet til før.

Morten «zEVES» Vollan (25) er engasjert når vi møter ham for å prate om kontrakten han og resten av gutta i Deadweight akkurat har signert.

En partner med dype lommebøker har bestemt seg for å satse på norsk e-sport med full kraft. Spillerne får lønn og bonusordninger, og vil være sine egne eiere med pengestøtte i ryggen. Det skal bygges opp et merkenavn, et kjent klesmerke skal kobles inn og laget skal få nettbutikk som selger spillutstyr med klubblogoen på. Spillerne får alt av premiepengene og alle inntektene fra klistremerker i spillet.

Slik blir logoen til Norse.
Norse

Deadweight går med andre ord i fotsporene til svenske Godsent og danske Heroic når de nå omdøpes til Norse.

– Det er ingen i en norsk organisasjon som kommer til å få en bedre avtale enn dette. Kan heller ikke minnes at noe eller noen tidligere har fått en slik mulighet med et norsk-basert lag med så mye penger involvert, og så enkle muligheter for å lykkes. Kan ikke sette BX3, Lions eller noen norske organisasjoner på kartet der vi er nå, mener Vollan.

Imponerende resultater

Deadweight har gjort det sprekt den siste tiden. I april vant de et kart mot Godsent i elimineringsrunden for billett til Dreamhack European Minor, de kjempet tappert i den lukkede kvalifiseringen til ELeague, er kvalifisert til OWNIT CS:GO Challenge og ligger på førsteplass i Telenorligaen. Imponerende for et lag som har stått på egne bein.

Vollan har vært i kontakt med flere organisasjoner over lang tid, men det var først nå det kom et tilbud på bordet som matchet deres ambisjonsnivå.

– Våre ambisjoner er rett og slett å sette en ny standard i Norge. Vi vil heve nivået og vise verden hva landet har å by på. Det å kunne leve av å spille og være et godt forbilde for den yngre generasjonen er så klart også viktig.

Morten «zEVES» Vollan er lagleder i Deadweight som nå omdøpes til Norse. Han har spilt med musa på «feil» side siden han var åtte år gammel.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

– Så dere kan leve av å spille Counter-Strike nå?

– Det kommer an på situasjon spillerne er i. Personlig kan jeg ikke det, men jeg er jo den eneste som bor for meg selv, har bil, lån og må betale egen mat. mye penger får vi ikke, men det er ikke langt om å gjøre. Man kan tjene mer i en vanlig 8-16-jobb, men da kan man ikke blitt like god heller. Nå får vi mulighetene til å dedikere oss, satse og gi jernet.

Slutter i jobben

Les også
Anmeldelse: Hearthstone: Heroes of Warcraft

Henrik «Becker» Becker har vært med i Deadweight siden januar og forteller til Gamer.no at han har sagt opp jobben for å dra nytte av friheten som kommer med pengene. Nå vil han bli best.

– Jeg var ringevikar og jobbet mest natt, men det gikk utover treningene våre. Nå nå som vi får lønn trenger jeg ikke det mer. Dessuten var jeg ganske lei av jobben, så det passet fint, smiler Becker.

– Vi har et potensial til å bli ordentlig store med litt gli og riktig tankesett – og naturligvis mye trening, vi har en lang vei å gå. Det blir gøy å starte ordentlig de neste ukene.

Lagleder Morten «zEVES» Vollan har tidligere vært klar på at målet er å finne og utvikle norske talenter som kan ta det neste steget. Det ser det ut som han er i ferd med å lykkes med.

Henrik «Becker» Becker (til høyre) imponerte da han spilte i Bananaboys under Copenhagen Games 2016.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.noTor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

– Vi har klare roller i laget nå. Jeg kan sammenligne det med tiden i LGB. Martin «cENTRYZ» Brandal går inn som en lusker siden han har veldig god erfaring med det, mens «Becker» er mannen som går først inn på bombeområdet, noe han selv vil siden han var ekstremt god på det i tidligere lag. Så kjører vi Jon Erik «ztk» Øygarden som andremann og Jørgen «cromen» Robertsen som tredje.

– Jeg kan ikke finne noen bedre spillere i Norge den dag i dag med mindre jeg skal gå på «Rain», «Jkaem» og «Rubino» - og det kommer ikke til å skje.

Han er spesielt imponert over «cromen», som blant annet utmerker seg på Counter-Strike-statistikken til Telenorligaen.

– «Cromen» er virkelig god! Han er Norges største talent den dag i dag. Håper bare ikke han har nådd toppen enda, men det virker ikke sånn. Han jobber hver dag med å forbedre det taktiske og invividuelle. Han er den som sitter mest og spiller «deatmatch» både mot spillere og boter.

– Ikke noe press på oss

Partnerne med pengesekken gir gutta et fast beløp hver måned som fordeles blant de fem. Dette skal gå til reise, hotell, registreringsavgift, mat og så videre.

– Trenger vi mer, får vi mer. Vi kan aldri gå i minus, kun gå i pluss, hevder Vollan.

Jørgen «cromen» Robertsen regnes som et av Norges største talenter.
Tor-Steinar Nastad Tangedal/Gamer.no

– Det høres litt vel enkelt ut, eller hva?

– Ja, men det er en av våre mange fordeler i dette nye samarbeidet, smiler han.

Han forteller at de i begynnelsen går for å bli det klart beste laget i Norge, men dersom de skal få de virkelig store pengene må de opp og kjempe blant de tyve beste lagene i verden.

– Det er snakk om store summer dersom vi klarer å gå inn i «tier 2» og bli værende der, men det er ikke noe press på oss. Vi skal ta stegene i vårt eget tempo.

Så snart det kommer flere sponsorer vil en gitt andel av midlene og overskuddet gå til partnerne som investerer, mens resten går til spillerne.

– Om vi ønsker det kan vi for eksempel investere i leie av en leilighet for jevnlig «bootcamp». Det er ikke så farlig hvor det er, bare det er passe sentralt, har godt Internett og er et sted vi kan være et et par uker hver måned.

Planlegger akademilag som deltar i Telenorligaen

Det viktigste nå er å få spilt så mye som mulig og bli bedre kjent. Laget skal reise på fire arrangement på litt over en måned. Det handler om å bli bedre kjent også utenfor spillet, å komme overens som en kompisgjeng.

– Akkurat nå er det bare det å spille og få rutine som står i fokus. Vi skal trene mye, spille mye sammen og vite nøyaktig hva vi skal gjøre på LAN. Dette laget og meg selv vet at vi har et kaliber så lenge vi får mulighet til å dra på LAN og få erfaring. Først drar vi på Gigacon, så ByLAN, deretter går det to uker før vi stikker til Inferno Online. Til slutt er det Telenorliga-finalen på SpillExpo. Etter det er det hardtrening mot minor-kvalifiseringer som kommer i desember.

Et akademilag i Norse skal ha bedre fordeler enn BX3 og Lions i Norge.
Morten «zEVES» Vollan

– Vi skal også møtes til «bootcamp» og jobbe med det vi sliter med. Vi vet at vi fort kan blande oss i topp 20 i verden, og det er målet i starten av neste år. Det er viktig at vi får så mye erfaring som mulig før vi skal spille på internasjonalt nivå.

Hvordan de faktisk gjør det på minor virker ikke like viktig.

– Selvsagt vil vi vinne, men med det store seertallet og jubelbrølet så merker man presset på en helt annen måte, og det må vi erfare. Hvis vi ryker ut i kvartfinalen eller semifinalen av en minor så er det ikke et nederlag, men en erfaring.

– Hva tror du Norse kan tilføre norsk e-sport?

– Jeg håper vi får muligheten til å åpne et eget akademilag i førsteomgang, et lag som sponsorene kan være med og støtte. Kanskje kan gi etterhvert gi fra oss Telenorliga-plassen til dem. Et akademilag i Norse skal ha bedre fordeler enn BX3 og Lions i Norge.

– I tillegg vil jeg sende et signal til unge og eldre utøvere om at hvis vi kan få det til, da kan de også. E-sporten er enorm, og jeg tror vi kan hjelpe til å bygge Norge med akademilag, og kanskje et League of Legends-lag også.

Deadweight endrer navn til Norse i Telenorligaen, men det er spillerne selv som eier plassen.

Siste fra forsiden