Stortitler på rekke

Spillmessen i Köln nærmer seg med stormskritt, og vi har plukket ut våre forhåndsfavoritter.

For noen dager siden tok vi for oss noen rykter om hva nytt som skal bli annonsert på Gamescom-messen og Game Developers Conference i Köln neste uke.

Selv om det er mye man kan spekulere i, er det også noe vi kan fastslå med sikkerhet. Vi vet at vi kommer til å få se et tresifret antall spennende spill, og at det utvilsomt blir vanskelig å rekke over alt. Vi har også rimelig god oversikt over hvilke kommende spill som kommer til å bli vist i en eller annen form på messen. Ut fra det har vi plukket ut et knippe av de vi ser aller mest frem til å få se nærmere på.

Alan Wake

Utgivelse: Våren 2010 – Platform: X360, PC

Finske Remedy har vært en yndling hos spillinteresserte helt siden de lagde de kritikerroste Max Payne-spillene, og derfor er det naturligvis mye oppstyr rundt det kommende Alan Wake. Finnene kan dette med spenning og atmosfære, noe som utvilsomt har kommet godt med under utviklingen av denne psykologiske action-thrilleren.

Under E3 fikk vi et mye mer konkret bilde av hvordan spillet ville bli, og heldigvis så det ut som om fokuset på velregissert historiefortelling som vi kjenner fra Max Payne var beholdt. Vi fikk også se at kampdelen bestod både av skyting med tradisjonelle skytevåpen, og bruk av lommelykt som våpen mot mørke krefter som ville Alan vondt.

Under spillutviklerkonferansen 17-19. august vil Remedys Matias Myllyrinne blant annet holde en presentasjon titulert ”From Max Payne to Alan Wake: Creating Intellectual Properties the Remedy Way”, og selv om den nok i stor grad vil handle om utvikling fra et næringslivsperspektiv er det lov å håpe på noen flere avsløringer rundt det kommende spillet. Forhåpentligvis vil en uke i Köln by på noe mer enn Alan Wake-visningen fra E3.

Dragon Age: Origins

Utgivelse: 6. november 2009 – Platform: PS3, X360, PC

Hvis det er noen som virkelig kan rollespill, så er det Bioware. De har blant annet laget Baldur’s Gate (1 og 2), Neverwinter Nights, Star Wars: Knights of the Old Republic og Mass Effect, som alle fremstår som bautaer i sjangeren. Dragon Age: Origins har blitt kalt en spirituell oppfølger til nettopp Baldur’s Gate-spillene, og slike utsagn kan alene gjøre en hver rollespilltilhenger våt i buksene av forventning.

Men det er ikke bare utviklernes skryt som gjør at vi gleder oss heller. Det vi har fått se av spillet så langt virker lovende. Historiefortelling virker å få en stor plass i spillet, noe som har blitt understreket av flere trailere som viser mellomsekvenser og dialoger, samt en egen roman som fungerer som forløper. I spillet kan man velge mellom rollefigurer med seks forskjellige opphav, og valget vil bestemme hvordan historien starter. Uansett vil man ende opp som medlem av The Grey Wardens, i krig mot ”Darkspawn”-demonene.

Siden spillet ikke er basert på Dungeons & Dragons har Bioware denne gangen måttet lage sin egen verden fra bunnen av. Et av spørsmålene vi stiller oss er hvorvidt de klarer å lage en like stemningsfull og involverende verden som vi ønsker oss. Det håper vi å få et slags svar på i Köln. Bioware er i hvert fall ikke redde for å spille på vold, sex eller andre voksentemaer, og har blant annet bekreftet at romanser vil være en del av spillet på lik linje med det som var i Mass Effect.

Les også
Bodycount avduket

Alpha Protocol

Utgivelse: 30. oktober 2009 – Platform: PS3, X360, PC

Spilltypen og tematikken til Alpha Protocol er alene nok til å gjøre oss veldig spente på hva mer vi kommer til å få se av spillet. Spionrollespill er ikke akkurat dagligdags kost. Spillet skal handle om CIA-agent Michael Thorton, som må nøste opp i en sammensvergelse innad i de amerikanske myndighetene.

For å nå målene blir det mye sniking, nærkamp og bruk av skytevåpen og spionleketøy, men likevel blir ikke spillet tradisjonell spionaction. Det blir nemlig en del fokus på dialoger med rollefigurer man møter. Der skal man kunne velge mellom tre ulike måter å håndtere situasjonene, som ifølge utviklerne er inspirert av de tre ”JB-ene”; James Bond, Jason Bourne og Jack Bauer.

Fra skjulestedene sine må Thorton kommunisere med omverdenen via e-post og videosamtaler, som styres på samme måte som dialogene. Derfra kan han også skreddersy utseende, forkledninger, utstyr og våpen før hvert oppdrag.

Mass Effect 2

Utgivelse: Første kvartal 2010 – Platform: X360, PC

I 2007 ga EA ut Mass Effect, som blant annet lagde stort oppstyr i USA for sin skildring av sex mellom romvesen og mennesker. Men det var ikke bare det spillet hadde å by på. Romeventyret fikk også ros i mesteparten av verdenspressen for dype og varierte rollefigurer og en spennende historie.

Forhåpentligvis vil Mass Effect 2 forbedre over de mindre gode sidene av forløperen. Ifølge utviklerne skal Mass Effect 2 blant annet ha mer detaljerte verdener å utforske, bedre kunstig intelligens og mer realistisk skademodellering.

Oppfølgeren tar opp tråden fra det første spillet, og fortsetter på sagaen om Commander Shepard. Saren og hans hær av Geth-soldater har blitt utslettet, men menneskeheten står nå overfor en enda større fare. Mennesker har forsvunnet i store antall fra mange forskjellige verdener, og det blir opp til deg å nøste opp i mysteriet.

Call of Duty: Modern Warfare 2

Utgivelse: 10. november – Platform: PS3, X360, PC

Call of Duty 4, med undertittelen Modern Warfare, var i følge mange et av de beste skytespillene på lenge da det kom i 2007, og flerspillerdelen brukes fortsatt flittig av et stort antall spillere. Istedenfor de stadige andre verdenskrig-spillene var det moderne krigføring det dreide seg om.

Etter at Call of Duty 5 ble laget av Treyarch er serien nå tilbake der den hører hjemme, hos utviklerne til Infinity Ward. Og alt tyder på at utviklerne har tatt med seg den knallbra kampanjen fra Call of Duty 4, og at vi vil få minst like spennende muligheter til å konkurrere mot andre over nettet. I tillegg får vi egne, løsrevne oppdrag myntet på samarbeid mellom to spillere.

Spillet har en del nytt å by på av både våpen og utstyr, og i tillegg kan vi glede oss til skuddvekslinger på snølagte fjell og snøskuterkjøring. Kampanjen utspiller seg blant annet i Russland, Kasakhstan, Afghanistan og Brasil.

Heavy Rain

Utgivelse: 1. kvartal 2010 – Platform: PS3

Spillmediet har fortsatt mye å gå på når det gjelder å skape virkningsfulle og involverende historier, uten å ty til timeslange filmsekvenser som tar bort all interaktivitet. Tilsynelatende forsøker Heavy Rain å gjøre noe med det. Spillet handler om vanlige mennesker i uvanlige situasjoner, og skal etter utviklernes eget utsagn være mer voksent enn det vi er vant med.

Utviklerne ønsker å påkalle ulike følelser hos spilleren, og vil gjøre det ved hjelp av høy innlevelse. Situasjonene i spillet vil by på moralske valg, og vil ha mange ulike utfall som kan påvirke historien.

Film noir-thrilleren, handler om fire hovedpersoners jakt på en seriemorder, og spillet har fått undertittelen The Origami Killer.

Dead Space: Extraction

Utgivelse: 1. oktober – Platform: Wii

Wii-utgaven av Dead Space blir ikke noen billig kopi av spillet som tok de de andre konsollene med storm i fjor. Dead Space: Extraction får en helt egen plass i historien, og foregår på samme tidspunkt som animasjonsfilmen Dead Space: Downfall, altså før hendelsene i det første spillet.

Spillet vil ikke tilby full bevegelsesfrihet, men sender spilleren på skinner gjennom brettene i en førstepersonssynsvinkel. Hvis vi skal dømme etter videoer fra spillet vil det visuelt sett holde et svært høyt nivå sammenlignet med mange Wii-spill. Forhåpentligvis klarer spillet å utnytte Wii-styringen godt og gjøre spillet minst like spennende som forløperen.

Aliens vs. Predator

Utgivelse: Februar 2010 – Platform: PS3, X360, PC

Det kommende Aliens vs. Predator er en direkte oppfølger til PC-klassikeren med nøyaktig samme navn fra 1999. Originalen ble utviklet av Rebellion, og det er samme gjengen som i tiden frem til februar skal ferdigstille det nye spillet.

I likhet med forløperen deles spillet opp i tre separate kampanjer for mennesker, Aliens og Predators. De tre kampanjene skal sammen utgjøre en sammenhengende handling som utspiller seg 30 år etter Alien 3, i jungelområder og myrlandskap utenfor en menneskekoloni ved navn Freya’s Prospect. Menneskene snubler over et Predator-tempel, og vekker en Alien-dronning opp fra hvilen.

Colin McRae: Dirt 2

Utgivelse: 25. september – Platform: PS3, X360, PC, Wii, PSP, DS

Det første Dirt-spillet kan kort beskrives som underholdende rallykjøring med herlig, realistisk fysikk, grafikk og lyd. Med rattet godt festet i stuebordet og pedalene på plass var det bare å ruse motoren og nyte opplevelsen. To år senere kommer altså oppfølgeren, som vi håper skal forbedre formelen ytterligere.

Dirt 2 skal inneholde nye løpstyper, og foregår både i villmarken og på stadioner fylt med tilskuere. Sjåførspirer kan kose seg med trailblazer, rallycross, landrush, raid og tradisjonelle rallyløp.

Brütal Legend

Utgivelse: 15. oktober – Platform: PS3, X360

Double Fine, Electronic Arts og Activision har omsider ordnet opp i den juridiske suppen Brütal Legend lenge har ligget i, og senere i år skal vi endelig få et skikkelig hardt metall-eventyr fra skaperne av Psychonauts. Hovedpersonen Eddie Riggs jobber med, du gjettet det, rigging av scener for et band på turné. I løpet av spillet blir han ved et uhell sendt tilbake i tid til den hittil ukjente metallalderen, der det er heavy metal som gjelder.

Spillet er et tredjepersons actioneventyr som utspiller seg i en åpen verden fylt med gitarer, hot rods, demoner og mye annet tungmetall-relatert.

Andre titler å glede seg til

Om du tilfeldigvis skulle være så heldig å befinne deg i Tyskland og har anledning til å stikke innom bør du også se opp for disse titlene:

 • Fifa 10
 • Pro Evolution Soccer 2010
 • Splinter Cell: Conviction
 • The Saboteur
 • Uncharted 2: Among Thieves
 • Dante’s Inferno
 • Max Payne 3
 • Final Fantasy XIII
 • Final Fantasy XIV
 • Borderlands
 • APB
 • Brink
 • Risen
 • Forza Motorsport 3
 • Mafia II
 • Lost Planet 2
 • Command & Conquer 4
 • Rage
 • Halo: ODST
 • Need for Speed: Shift
 • Red Dead Redemption
 • Bayonetta
 • MAG
 • Ruse
 • Assassin’s Creed II
 • Red Steel 2
 • Supreme Commander 2
 • Champions Online
 • Tekken 6
 • Castlevania: Lords of Shadow
 • Battlefield: Bad Company 2
 • Army of Two: 40th Day

Siste fra forsiden