Anmeldelse

Thrustmaster Rallye GT Pro Force Feedback

Thrustmaster tar simulatorspillere på alvor. Deres siste ratt er inspirert av konkurrerende toppmodeller, men kan i tillegg skilte med analoge akser for clutch og håndbrekk.

Thrustmaster har lenge måttet leve i skyggen av Logitech, kanskje spesielt når det gjelder ratt. Ikke bare har de generelt levert mindre per krone, de har også slitt med å produsere produkter av samme kvaliteten som Logitech sine toppmodeller. Derfor er det spennende at de nå har kommet med et ratt som tar mål av seg til å utfordre selveste Logitech Momo Racing, og det til et par hundrelapper mindre.

Kjente former

Det er åpenbart at Thrustmaster har hentet inspirasjon fra konkurrenten. Av utforming ligner rattet mistenkelig på Logitech sitt Driving Force Pro. En krommet ring i sentrum omgir logoen, til venstre for denne sitter det et digitalt styrekryss, og på høyresiden fire knapper i den kjente diamantformasjonen. I tillegg finner du to knapper og Force Feedback-bryteren nederst på rattet, to knapper på basen til den sekvensielle girspaken, samt fire hendler bak på rattet. To av dem er analoge, og kan for eksempel brukes til trinnløs clutch og håndbrekk, de to andre er digitale girhendler. Rattets gripeflate er kledd i myk gummi, som sikrer et godt grep.

Det mest oppsiktsvekkende ved rattet de to analoge hendlene, som sitter like nedenfor de ordinære girhendlene. De sitter godt innenfor fingrenes rekkevidde, og vandringen er lang nok til at presisjonen blir brukbar. De fleste av oss skulle nok heller sett at pedalsettet kom med tre pedaler, men at det i det hele tatt har flere analoge akser er et stort skritt i riktig retning. Via en egen kontakt er det dessuten mulig å kjøpe et ekstra pedalsett til rattet, slik at du får flyttet aksene over til to tilleggspedaler. Vi har imidlertid ikke klart å få fingrene i denne utvidelsen.

Gode intensjoner og ekstra akser til tross, det er dessverre fortsatt et stykke igjen før Thrustmaster kan konkurrere på kvalitet. Knappene føles generelt billige og skranglete, og motstandsmotorene er i svakeste laget. Også på girspaken merkes det at Thrustmaster har vært for gjerrige. Billig og spinkel hardplast, slark og for lav motstand i forhold til styrken på returfjæra. Om girspaken slippes for brått ved et girskifte, kan den sprette over på motsatt side og gire tilbake av seg selv.

Svake festemekanismer

Pedalsettet er relativt smalt, men virker solid. Bremsepedalen har noe sterkere motstand enn gasspedalen, som seg hør og bør, og vandring og presisjon er godkjent. Store pedalflater av metall gir en god følelse, men de små knottene av hard gummi under basen sliter med grepet på glatte gulv. Det skal ikke mye til før settet forsvinner, noe som spesielt er plagsomt om du må trå bremsen hurtig i bunn. Heller ikke bordfestet er all verden å skryte av. Basen er lett, og de to armene som skrus fast svikter litt. Det betyr ikke at rattet løsner under bruk, men du må regne med at basen beveger seg litt når det går hardt for seg.

Svingradiusen er på i overkant av 200 grader, altså temmelig standard. Rattet sitter godt i hendene, mye takket være gummigrepet med spor til tomlene. Dessuten er det meste av knapper og hendler alltid innen rekkevidde. Relativt liten slark mellom rattstammen og basen er også med på å gjøre totalopplevelsen mer solid enn hva summen av billige løsninger skulle tilsi. Bortsett fra gummigrepet, som dekker hele gripeflaten, er rattet og alle bevegelige deler på det produsert i hardplast. Motstandsmotorene er som nevnt ikke av de kraftigste, men gir en jevn motstand og minimalt med støy.

Konklusjon

De største salgsargumentene er de to ekstra aksene, samt prisen. Vi har ventet lenge på et ratt med mulighet for analog clutch fra en av de store produsentene. Tidligere har slikt vært forbeholdt dyre småskalaprodusenter og spesielt interesserte. Nå er imidlertid også Logitech på gang med et slikt system, om enn i en ganske annen prisklasse. Thrustmaster Rallye GT Pro Force Feedback er et greit ratt til en grei pris. Det finnes langt dårligere kjøp, men om du klarer deg uten de to ekstra analoge aksene bør du kanskje vurdere å spare opp et par-tre hundrelapper ekstra. Da får du nemlig Logitech-ratt med betydelig høyere kvalitetsfølelse.

Takk til Komplett.no for lån av produkt.

Les også
Ny sjanse til å kjøpe Portal

Siste fra forsiden